Bulu Mata Palsu Vs. Sambungan Bulu Mata, Mana Yang Lebih Bijak?

Sulaman bulu mata, yang juga dikenali sebagai sambungan bulu mata, kini diminati oleh banyak orang. Teknik melekatkan bulu mata tiruan memang praktikal dan menjadikan penampilan kelihatan lebih segar. Namun, ternyata pelanjutan bulu mata ada nilai tambah dan tolak. Oleh itu, lebih baik hanya menggunakan bulu mata palsu? Mana yang lebih baik dan selamat untuk mata, pelanjutan bulu mata Atau memakai bulu mata palsu? Lihat pertimbangan di bawah.

Apakah perbezaannya pelanjutan bulu mata dengan bulu mata palsu?

Sulaman bulu mata yang dikenali sebagai pelanjutan bulu mata Ini dilakukan dengan melekatkan serat buatan pada bulu mata anda. Tujuannya adalah untuk meningkatkan panjang dan kelantangan bulu mata anda. Oleh kerana prosesnya serupa dengan menanamkan atau menyulam bulu mata tambahan ke kelopak mata, hasilnya tahan lama (walaupun tidak kekal). Hanya pakar kecantikan yang terlatih dan berpengalaman yang dibenarkan melakukan prosedur sulaman bulu mata.

Sementara bulu mata palsu adalah bulu mata tiruan yang akan dilekatkan pada mata anda dengan gam khas. Bezanya dengan sulaman bulu mata, sesiapa sahaja boleh membeli bulu mata palsu dengan mudah di kedai kosmetik dan memasang bulu mata palsu mereka sendiri. Selain itu, kerana hanya terpaku dengan hati-hati, bulu mata palsu tentu saja mudah dilepaskan dan dipakai kembali. Ya, hasilnya tidak tahan lama dan biasanya hanya digunakan untuk acara tertentu.

Apa yang anda perlu sediakan jika anda mahu melakukannya? pelanjutan bulu mata?

Sekiranya anda ingin menyulam bulu mata, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Semasa melakukan rawatan ini, jangan gunakan solekan.
 • Selepas permohonan, anda tidak boleh mencuci atau membilas kawasan mata anda selama kira-kira 24 jam setelah bulu mata disulam.
 • Jangan berenang, mandi, atau melakukan aktiviti yang berkaitan dengan air. Ini boleh melemahkan lekatan bulu mata anda. Terutama 48 jam selepas pemasangan.
 • Elakkan kebiasaan tidur dalam keadaan rawan kerana akan merosakkan bulu mata.
 • Elakkan menggunakan krim mata di kawasan sekitar bulu mata anda.
 • Tidak perlu meringkuk dengan penjepit bulu mata. Ini hanya menyebabkan bulu mata tiruan anda jatuh lebih mudah.
 • Sekiranya anda ingin menggunakan maskara, gunakan maskara khas yang telah disesuaikan untuk digunakan pelanjutan bulu mata.

Apa yang perlu diberi perhatian sekiranya anda ingin menggunakan bulu mata palsu

 • Selaraskan penggunaannya dengan mata anda.
 • Anda boleh menggunakan maskara, tetapi jangan berlebihan. Penggunaan maskara ini bertujuan untuk menyamarkan bulu mata palsu yang anda gunakan, sehingga kelihatan lebih semula jadi.
 • Gunakan juga pelindung mata untuk menutup batas bulu mata semula jadi dengan bulu mata palsu.
 • Jangan gosokkan bulu mata palsu anda.

Adakah terdapat kelebihan untuk dilakukan pelanjutan bulu mata?

Salah satu kelebihan utama pelanjutan bulu mata berbanding dengan bulu mata palsu adalah sifatnya yang sangat praktikal. Semasa dalam perjalanan, anda tidak perlu bersikap sia-sia dan memakai bulu mata palsu anda. Kerana terdapat bulu mata yang cantik di mata anda.

Sekiranya anda dapat merawatnya dengan baik, bulu mata cantik anda boleh bertahan hingga beberapa bulan.

Sambungan bulu mata juga mempunyai kekurangan. Ada apa-apa?

Dalam beberapa kes, bulu mata sintetik dan bulu mata semula jadi anda akan mudah gugur. Ini kerana bulu mata sintetik yang dilekatkan di garis atas bulu mata semula jadi secara beransur-ansur akan gugur kerana pelekat pelekat yang semakin lemah. Terutama ketika mandi, mencuci muka, atau bahkan ketika berpeluh.

Penjagaan jenis ini memerlukan perhatian khusus, kerana jika tidak, ia akan menjadi tidak kemas. Kedudukan tidur yang tidak betul, kebiasaan menggosok mata, atau sebab lain dapat mengalihkan bulu mata sehingga mata anda merasa tidak selesa.

Anda harus berhati-hati ketika mencuci muka, memakai solek, atau menanggalkan solekan pada wajah. Kedudukan tidur anda juga perlu dipertimbangkan. Anda tidak boleh tidur di perut kerana ia akan menjadikan bulu mata anda jatuh dan menjadi tidak kemas.

Perlu juga diperhatikan bahawa penggunaan pelanjutan bulu mata boleh menjejaskan kesihatan mata anda jika tidak dirawat dengan baik. Beberapa penggunaan malah boleh menyebabkan mata gatal, mata kering, dan juga kelopak mata yang bengkak dan menyakitkan.

Sering kali ketika anda sudah merasa tidak selesa dan ingin mencabut pelanjutan bulu mata, ternyata pencabutan boleh menyebabkan kerengsaan. Pelbagai pengguna pelanjutan bulu mata mengaku mengalami kesakitan dan bengkak pada kelopak mata setelah mengeluarkan bulu mata. Memetik berulang juga boleh menyebabkan kerosakan pada folikel bulu mata asli.

Bagaimana dengan bulu mata palsu?

Sudah tentu mata anda akan kelihatan lebih cantik apabila anda memakai bulu mata palsu. Selain itu, bulu mata palsu mudah ditanggalkan dan digunakan, tidak diperlukan bantuan pakar.

Anda juga bebas tidur dalam keadaan apa pun dan tidak perlu risau untuk mencuci muka atau memakainya solekan. Ini kerana setelah anda aktif, anda dapat menghilangkan bulu mata.

Oleh itu, dari sudut perubatan, risiko sebenar memakai bulu mata palsu masih kurang daripada risiko pelanjutan bulu mata. Bulu mata palsu tidak bersulam, hanya melekat pada kelopak mata (biasanya sedikit di atas bulu mata semula jadi anda, tidak seperti pelanjutan bulu mata). Oleh itu, membuang dan memasangnya lebih mudah dan tidak berisiko menyebabkan kerengsaan, bengkak, atau bulu mata semula jadi jatuh.

Walau bagaimanapun, bagi orang yang mesti memakai bulu mata palsu setiap hari, ini boleh menyebabkan kesakitan. Belum lagi anda mungkin harus membeli bulu mata palsu berulang kali jika yang anda gunakan tidak berkualiti.

Jadi yang mana yang harus anda gunakan?

Keputusan ini sekali lagi berada di tangan anda. Apa jenis bulu mata yang anda perlukan? Adakah anda rajin dan pandai merawat bulu mata? Kerana, pelanjutan bulu mata tidak sesuai untuk orang yang malas merawat bulu mata. Walaupun bulu mata palsu biasa lebih mudah dijaga.

Tetapi, jika anda mesti memakai bulu mata sepanjang masa, pelanjutan bulu mata boleh memudahkan anda. Sekali lagi, dengan syarat anda betul-betul menjaganya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found