Benang Kening, Teknik Khas Yang Boleh Meluruskan Rambut Pendek

Bagi banyak wanita, kening adalah bahagian penting dalam menyokong kecantikan dan keyakinan diri. Oleh itu, banyak wanita melakukan pelbagai cara untuk membentuk kening yang kemas dan simetri. Salah satu daripadanya yang kini popular adalah threading. Bagaimana hendak melakukannya? Oleh itu, adakah kesan sampingan pada alis?

Apakah benang kening?

Threading adalah cara mencabut rambut halus di wajah menggunakan benang. Benang alis dilakukan untuk membentuk alis dengan hasil yang lebih kemas dan bersih.

Prosedur ini biasanya tidak memerlukan waktu lama untuk membentuk alis yang diinginkan. Biasanya, hasil utas akan lebih semula jadi kerana alisnya dikeluarkan satu persatu.

Walaupun prosedur ini lebih cepat, tetapi kaedah ini sangat sukar dilakukan. Itulah sebabnya, jika anda ingin melakukan prosedur ini, anda harus pergi ke klinik kecantikan yang mempunyai terapis kecantikan terlatih.

Juga, sebelum anda memulakan rawatan ini, pastikan benang yang digunakan baru dan bersih. Pastikan juga tangan ahli terapi anda bersih. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko penularan penyakit tertentu.

Bagaimanakah pemutaran alis dilakukan?

Urutan alis dilakukan dengan menggunakan kili benang. Pertama sekali, tali itu diikat menjadi gelung. Kemudian, bulatan diputar beberapa kali untuk membentuk bentuk jam pasir.

Jurusolek akan meletakkan benang di atas rambut yang perlu dicabut. Pergerakannya seperti memotong kertas, dengan satu tangan membuka bulatan sementara tangan yang lain menutup.

Teknik ini harus dilakukan dengan cepat dan merentasi kening. Teknik memotong benang ini sukar, oleh itu orang yang melakukannya mesti dilatih khas.

Rawatan ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai kulit sensitif, kerana benang tidak menarik atau meregangkan kulit seperti waxing. Threading juga dapat mencapai rambut pendek, sehingga hasilnya akan lebih kemas.

Adakah terdapat kesan sampingan dari penyisipan alis?

Benang alis boleh dikatakan cara yang selamat untuk mencabut alis anda agar kelihatan lebih kemas. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan kesan sampingan selepas rawatan.

1. Sakit

Kesakitan atau kelembutan di sekitar kening adalah kesan sampingan yang paling biasa pada penyambungan alis. Ini disebabkan oleh reaksi alis yang dipetik, menjadikan kulit lembut dan lebih sensitif.

Keamatan kesakitan atau kesakitan semasa atau selepas prosedur akan berbeza dari orang ke orang. Kesan sampingan dari penyambungan alis ini biasanya tidak bertahan lama dan hilang dengan sendirinya.

Selain itu, rasa sakit ini ketika bulu mata anda ditarik juga dapat menjadikan mata anda berair.

2. Kulit bertukar menjadi merah

Setelah prosedur selesai, kawasan di sekitar kening anda akan menjadi merah dan lebih sensitif. Apabila kening ditarik dari kulit, tubuh akan mengesannya sebagai 'kerosakan', menyebabkan pelbagai tindak balas.

Salah satu tindak balas badan adalah untuk meningkatkan aliran darah, untuk membantu kening pulih lebih cepat setelah sakit atau sakit dari benang. Kesan sampingan dari penyambungan alis ini juga akan hilang dengan sendirinya. Biasanya di sekitar kening anda akan menjadi merah selama beberapa jam selepas prosedur.

3. Bengkak

Ketika darah mengalir ke kawasan yang rosak untuk berusaha memperbaiki tisu, darah yang berlebihan menyebabkan kawasan tersebut membengkak dan menjadi merah.

Darah membawa sel darah putih, yang bertanggungjawab untuk melawan penyakit dan benda asing di dalam badan. Aliran darah ditingkatkan ke kawasan untuk membolehkan lebih banyak sel darah putih memperbaiki folikel yang rosak semasa melakukan utas.

Kesan sampingan dari penyambungan alis ini boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam. Sapukan kompres sejuk untuk mengurangkan pembengkakan lebih cepat.

Sekiranya pembengkakan berterusan selama berhari-hari dengan bintik-bintik putih kecil, atau tompok-tompok gelap muncul di sekitar wajah, segera berjumpa doktor kulit.

4. Rambut tumbuh

Kesan sampingan dari penyambungan alis ini lebih kerap berlaku pada orang yang mempunyai alis tebal. Rambut yang tumbuh tumbuh apabila kening pecah di bawah kulit semasa pemangkasan.

Dalam kes seperti itu, kulit tumbuh di liang roma dan menjebak rambut, mengakibatkan lebam merah. Jerawat juga boleh muncul jika bakteria terperangkap di rambut.

Rambut yang tumbuh tidak selalu dapat dicegah, tetapi anda dapat mengurangkan risikonya dengan cara mencabut batang rambut sedekat mungkin dan mengikat ke arah yang sama dengan pertumbuhan.

5. Jangkitan

Urutan kening menyebabkan pori-pori anda terbuka dan ini boleh menjadi buruk. Menggunakan benang yang tidak bersih dapat memindahkan bakteria ke kulit, menyebabkan jangkitan.

Oleh itu, pastikan benang yang digunakan bersih, untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan bakteria. Sekiranya kawasan alis dijangkiti, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found