Pemeriksaan Lain-lain untuk Demam Denggi

Demam naik turun sering dikaitkan dengan gejala demam denggi. Walau bagaimanapun, demam adalah gejala yang sangat biasa dan boleh berlaku dengan masalah kesihatan, termasuk demam. Biasanya, seseorang yang disyaki menghidap demam denggi mesti menjalani siri ujian darah yang lengkap untuk mengesahkan adanya atau ketiadaan virus denggi di dalam darah mereka. Kemudian, jenis ujian darah apa yang harus dilakukan untuk mengesahkan atau mendiagnosis DHF?

Bilakah ujian darah untuk DHF harus dilakukan?

Demam berdarah denggi atau DHF adalah penyakit yang menular melalui gigitan nyamuk Aedes yang dijangkiti virus denggi.

Terdapat empat serotip virus denggi yang menyebabkan DHF, iaitu DENV-1, -2, -3, dan -4. Jangkitan dengan virus ini menyebabkan pelbagai gejala seperti demam, pening, sakit pada bola mata, otot, sendi, dan ruam.

Biasanya, pemeriksaan denggi baru akan dilakukan apabila doktor sudah mengesyaki anda menghidap virus denggi.

Berikut adalah gejala yang menentukan bahawa anda kemungkinan besar menghidap demam denggi.

  • Demam tinggi tiba-tiba, malah mencecah 40 darjah celcius.
  • Demam berterusan selama 2-7 hari.
  • Ruam dan bintik-bintik merah muncul di kulit.
  • Sakit pada otot, sendi, dan belakang bola mata.
  • Sakit perut.
  • Mual dan muntah yang kerap, kadang-kadang disertai dengan darah.
  • Mimisan dan gusi berdarah.

Ujian demam denggi juga sangat disarankan jika anda menghidap demam tinggi dalam 2 minggu setelah anda pulang dari negara atau kawasan yang terkena wabak denggi.

Jenis pemeriksaan darah untuk memeriksa DHF

Pada mulanya, doktor akan melihat gejala yang muncul dan meminta anda melakukan ujian darah lengkap. Ujian ini akan melihat tahap beberapa komponen dalam darah, iaitu hemoglobin, hematokrit, leukosit dan platelet.

Berdasarkan garis panduan WHO, seseorang akan disyaki menghidap demam denggi jika hasil ujian darah di makmal menunjukkan:

  • Hematokrit meningkat 5-10%
  • Platelet kurang dari 150 ribu / mikroliter
  • Leukosit kurang daripada 5,000 / mikroliter

Walaupun begitu, hasil ujian makmal ini dapat menyebabkan diagnosis penyakit lain yang bukan demam denggi.

Jangkitan virus denggi sukar didiagnosis tanpa ujian makmal kerana gejalanya serupa dengan masalah kesihatan lain, seperti malaria.

Oleh itu, jika tanda-tanda dan gejala yang muncul tidak begitu biasa, doktor akan menasihatkan pesakit untuk menjalani siasatan lanjut untuk DHF.

Berikut adalah jenis pemeriksaan untuk menentukan dengan pasti sama ada anda benar-benar menghidap demam denggi.

1. Ujian NS1

Biasanya, ujian ini dilakukan untuk mengesan antigen virus denggi ketika gejala baru muncul.

Sekiranya anda mengalami simptom DHF, seperti demam tinggi selama 3 hari, anda akan diminta untuk melakukan ujian NS1, sebagai pemeriksaan awal DHF.

Pemeriksaan makmal NS1 cukup tepat dan berkesan untuk mendiagnosis demam denggi. Sekiranya hasilnya positif, ini bermakna anda menghidap demam denggi.

Sekiranya hasilnya negatif tetapi gejala demam denggi terus muncul, maka anda disarankan untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut, seperti Anti-Denggi IgG dan IgM, serta hematologi rutin.

Ini penting untuk dilakukan agar anda dapat mendapatkan rawatan denggi lebih awal dan mencegah komplikasi denggi yang timbul jika dibiarkan terlalu lama.

2. IgM ELISA

Ujian Imunosorben Berkaitan Enzim (ELISA) adalah ujian yang biasanya dilakukan 5 hari setelah gejala demam denggi muncul.

Hasil pemeriksaan makmal ini akan mengesan antibodi IgM dan IgG virus denggi pada pesakit denggi.

Biasanya IgM akan muncul lebih awal sekitar 7-10 hari setelah tubuh terkena virus denggi. Kemudian, tahap IgM dalam darah akan terus meningkat dalam beberapa minggu dan menurun secara beransur-ansur.

Oleh itu, jika hasil antibodi IgM virus denggi positif, ini bermakna anda mempunyai jangkitan akut.

3. Ujian Hemagglutination Inhibition (HI)

Kaedah ini digunakan untuk mengesan antibodi IgG. Antibodi IgG muncul lebih lambat daripada IgM dan merupakan penanda jangkitan kronik.

Pengesanan antibodi IgG dapat digunakan untuk melihat apakah jangkitan virus denggi adalah jangkitan primer atau sekunder.

Sekiranya keputusan ujian anda menunjukkan IgG positif dan IgM rendah atau negatif, ini bermakna anda pernah dijangkiti virus denggi sebelumnya.

Walau bagaimanapun, jika titer IgG anda meningkat 4 kali ganda atau lebih besar, misalnya pada pemeriksaan 1: 4 pertama.

Kemudian, 2-4 minggu kemudian, kedua-dua judul diperiksa hingga 1:64, yang bermaksud bahawa anda telah mendapat jangkitan virus denggi baru-baru ini.

Selanjutnya, jika hasil IgM dan IgG negatif, ini bermaksud bahawa gejala tersebut bukan disebabkan oleh jangkitan virus denggi, mungkin disebabkan oleh sebab-sebab lain.

Pemeriksaan makmal ini memang disediakan untuk menentukan DHF. Walaupun begitu, biasanya hasil makmal HAI DHF memerlukan masa yang lama.

Nah, ketiga-tiga jenis pemeriksaan ini adalah ujian yang sering disyorkan oleh doktor untuk mengetahui sama ada anda menghidap virus denggi atau tidak.

Oleh itu, sangat digalakkan untuk anda sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan demam denggi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian ini.

Apa yang harus disediakan sebelum melakukan ujian darah DHF?

Sebenarnya, tiada apa-apa. Ujian penyiasatan DHF hanya memerlukan sampel darah anda diperiksa, selebihnya akan diserahkan oleh pakar dan anda hanya perlu menunggu.

Kesan sampingan pemeriksaan darah denggi

Tidak mungkin kesan negatif akan dialami oleh anda. Namun, setelah pengambilan darah, anda mungkin merasa sakit atau lebam. Biasanya, gejala ini akan hilang dalam beberapa jam.

Sekiranya anda mendapat keputusan positif dari pemeriksaan makmal demam denggi, segera berjumpa doktor.

Bagaimana menanganinya dan adakah anda harus dimasukkan ke hospital secara intensif.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found