Membuang tahi lalat Boleh Dilakukan Dengan 6 Cara Ini

Sebilangan besar tahi lalat tidak berbahaya dan tidak menyebabkan kesakitan sehingga tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, sebilangan orang ingin membuang tahi lalat kerana alasan kosmetik atau kerana tahi lalat mereka, terutama yang timbul, menyebabkan ketidakselesaan ketika menggosok pakaian atau terjebak dalam perhiasan. Nasib baik, ada beberapa cara untuk menghilangkan tahi lalat. Mana yang paling berkesan?

Pelbagai cara membuang tahi lalat

Bergantung pada sifat dan ukuran tahi lalat yang anda miliki, terdapat sejumlah pilihan cara membuang tahi lalat seperti berikut.

1. Menggunakan krim penyingkiran tahi lalat

Terdapat beberapa krim di pasaran yang menyatakan dapat menghilangkan tahi lalat. Penggunaan krim adalah pilihan kegemaran bagi mereka yang menginginkan penyelesaian yang murah tanpa pembedahan. Malangnya, biasanya kesan krim tidak begitu berkesan.

Sebilangan besar krim penyingkiran tahi lalat memerlukan anda menggaru permukaan kulit di mana tahi lalat tumbuh sebelum menggunakannya. Oleh kerana kaedah penggunaan ini, krim boleh meninggalkan lubang atau tisu parut yang lebih kelihatan daripada tahi lalat itu sendiri.

Krim pembuangan tahi lalat juga dapat membuat kulit anda lebih rentan terhadap jangkitan, dan dengan mengeluarkan tahi lalat secara bebas, anda tidak dapat mengetahui tanda-tanda amaran awal kanser.

2. Cryotherapy (pembekuan)

Kaedah krioterapi untuk menghilangkan tahi lalat dijalankan oleh doktor. Doktor akan menggunakan atau menyemburkan tahi lalat anda dengan sedikit dos nitrogen cair super sejuk.

Secara amnya, kaedah ini digunakan untuk menghilangkan tahi lalat atau ketuat yang dibesarkan. Prosedur ini boleh sedikit menyakitkan, tetapi doktor akan membius kulit anda dengan anestetik tempatan sebelum bermula.

Selepas krioterapi, anda mungkin melihat sedikit lepuh pada kulit di mana tahi lalat anda berada, tetapi ini akan sembuh dengan sendirinya.

3. Menggunakan laser

Laser biasanya disyorkan untuk tahi lalat yang lebih kecil, lebih rata, dan berwarna lebih ringan hingga sederhana. Kelebihannya, kaedah ini meninggalkan parut yang lebih sedikit jika dibandingkan dengan hasil pembedahan.

Sebelum memulakan prosedur, doktor akan membius kulit dengan anestetik tempatan. Selepas itu, sinar laser akan dipancarkan secara langsung dengan cahaya panjang gelombang tertentu pada tahi lalat dan kulit sekitarnya.

Walaupun kelihatan menjanjikan, laser bukanlah kaedah pilihan yang berkesan untuk kebanyakan tahi lalat yang dalam. Kerana pancaran laser tidak dapat menembusi cukup dalam, dan tidak ada tisu yang tersisa untuk memeriksa tanda-tanda amaran awal kanser.

4. Dibakar

Dengan teknik pembakaran, doktor akan menggunakan bantuan arus elektrik untuk memanaskan wayar steril. Kawat panas ini kemudian digunakan untuk membakar lapisan atas kulit tahi lalat anda.

Haba yang dihasilkan akan mengelakkan pendarahan. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan lebih daripada satu sesi rawatan untuk menghilangkan tahi lalat sepenuhnya.

Prosedur ini boleh menyebabkan kesakitan, jadi untuk mengatasinya, doktor terlebih dahulu akan membius kulit anda.

5. Terpecah

Tahi lalat yang menonjol atau mengangkat dari kulit (tanda kulit) adalah jenis yang sesuai untuk dikeluarkan dengan kaedah pembuangan pembedahan menggunakan pisau bedah atau gunting.

Sebilangan tahi lalat boleh "dicukur" dengan kulit, sementara yang lain mungkin masih ada sel tahi lalat di bawah kulit sehingga doktor mungkin perlu memotong akarnya lebih dalam untuk mengelakkan tahi lalat itu muncul kembali.

Pembedahan untuk membuang tahi lalat hanya memerlukan beberapa minit dan luka itu sendiri memerlukan 7-10 hari untuk sembuh. Kemudian, akan ada tanda merah yang mungkin pudar perlahan dalam jangka masa 3-4 minggu.

6. Pembedahan Excision Ellipse

Pembedahan eksisi elips adalah pilihan yang paling invasif. Prosedur ini biasanya dipilih untuk tahi lalat yang disyaki berpotensi barah atau bagi orang yang tidak layak untuk pembedahan laser atau pembedahan.

Selepas anestesia tempatan, doktor akan membuang keseluruhan tahi lalat ke akar dalam satu langkah cepat, dan kemudian menutup luka dengan jahitan dan menutupnya dengan pembalut.

Prosedur ini memakan masa lebih kurang 20 minit. Selepas penyembuhan awal, tisu parut akan terus pudar meninggalkan garis putih samar.

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mempunyai tahi lalat yang kelihatan berbeza dengan tahi lalat anda yang lain. Doktor anda mungkin perlu melakukan biopsi tahi lalat, yang bermaksud membuang tahi lalat dan menghantarnya ke makmal untuk memeriksa barah kulit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found