9 Makanan Berkhasiat untuk Meningkatkan Tinggi |

Mengkonsumsi makanan yang meningkatkan ketinggian pastinya sangat bermanfaat bagi kanak-kanak dan remaja semasa mereka kecil. Jadi, adakah ini juga berguna untuk orang dewasa?

Senarai makanan untuk meningkatkan ketinggian

Tubuh anda tidak selalu bertambah tinggi. Seseorang akan berhenti tumbuh tinggi apabila plat pertumbuhan atau plat pertumbuhan di tulang mereka mula ditutup.

Plat pertumbuhan biasanya ditutup menjelang akhir akil baligh. Untuk kanak-kanak perempuan ketika berumur 13-15 tahun, sementara untuk kanak-kanak lelaki ketika berumur 15-17 tahun.

Walaupun orang dewasa tidak dapat memperoleh tinggi badan, mereka mungkin lebih berisiko kehilangan ketinggian ketika mereka meningkat usia.

Orang dewasa berusia lebih dari 40 tahun boleh kehilangan tinggi badan kerana penipisan cakera tulang belakang, osteoporosis, sarcopenia, dan masalah kesihatan lain.

Untuk mengelakkan masalah ini, anda boleh makan makanan penambah tinggi yang mengandungi kalsium, protein, dan mineral lain.

1. Telur

Telur adalah sumber protein tinggi yang selamat untuk tubuh, terdapat sekurang-kurangnya 6.24 gram protein dalam telur seberat 50 gram.

Selain protein, telur juga mengandungi vitamin dan mineral penting. Salah satunya adalah vitamin D yang membantu penyerapan kalsium dan fosforus untuk mengekalkan kepadatan tulang.

Pakar menjelaskan pengambilan tiga biji telur setiap hari adalah selamat bagi orang yang sihat. Walau bagaimanapun, anda harus menghadkannya jika anda bimbang tentang kandungan kolesterol dalam kuning telur.

2. Daging ayam

Daging ayam juga boleh menjadi pilihan makanan untuk meningkatkan ketinggian.

Sejumlah kajian mendapati bahawa daging adalah sumber protein dengan kadar IGF-1 yang tinggi ( faktor pertumbuhan seperti insulin 1) lebih tinggi.

Ini dikaitkan dengan peningkatan mineralisasi tulang yang mencegah patah tulang.

Protein pada orang dewasa juga dapat mencegah kehilangan jisim otot atau sarkopenia.

Selain sumber protein, daging ayam mengandung vitamin B12 dan taurin yang penting untuk mengatur pembentukan dan pertumbuhan tulang.

3. Susu

Sebanyak 99 peratus kalsium dalam badan disimpan di tulang dan gigi.

Minum susu memenuhi keperluan kalsium yang penting untuk pemendapan mineral tulang.Segelas susu lembu mengandungi sekurang-kurangnya 300 miligram kalsium.

Susu juga mengandungi nutrien penting lain, seperti protein, fosfor, magnesium, vitamin B12, dan vitamin D.

Semua ramuan ini sangat penting bagi orang dewasa untuk mengekalkan ketumpatan tulang, jisim otot, dan ketinggian secara semula jadi.

4. Ubi keledek

Selain menjadi sumber karbohidrat, ubi jalar kaya akan karotenoid, yang boleh menjadi makanan penambah tinggi kerana ia membantu meningkatkan kesihatan tulang.

Kajian di Jurnal Densitometri Klinikal menunjukkan bahawa karotenoid yang berubah menjadi vitamin A di saluran pencernaan dapat membantu mengekalkan ketinggian.

Ubi jalar juga tinggi serat yang menjaga kesihatan pencernaan sambil meningkatkan penyerapan nutrien dalam tubuh anda.

5. Bayam

Berkat kandungan nutriennya, bayam dan sayur-sayuran hijau lain, seperti kangkung dan kubis boleh menjadi pilihan makanan untuk meningkatkan ketinggian.

Makan sayur-sayuran berdaun memastikan bahawa tubuh anda mendapat nutrien, termasuk vitamin C, kalsium, zat besi, magnesium, dan kalium.

Kajian di Kes Klinikal dalam Metabolisme Mineral dan Tulang menunjukkan bahawa bayam dan sayur-sayuran hijau lain kaya dengan vitamin K. Kedua-duanya dapat meningkatkan kepadatan tulang.

Ini tentunya menurunkan risiko anda terkena osteoporosis yang dapat mengurangkan jisim tulang dan mempengaruhi ketinggian ketika anda meningkat usia.

6. Brokoli

Brokoli adalah salah satu jenis sumber sayur-sayuran makanan berkalsium tinggi selain susu, yang juga anda dapat dengan mudah.

Menurut Yayasan Osteoporosis Nasional, brokoli mengandungi sebanyak 60 miligram kalsium dalam satu cawan, atau setara dengan hidangan 128 gram.

Selain itu, brokoli juga merupakan sumber vitamin C, zat besi, serat, malah bahan antikanser yang baik untuk kesihatan tubuh orang dewasa.

7. Pakcoy

Kubis Cina aka pakcoy juga merupakan jenis sayuran lain yang mesti anda masukkan dalam pengambilan makanan harian anda untuk meningkatkan ketinggian.

Pakchoy mengandungi kalsium lebih banyak daripada brokoli. Di pakcoy, terdapat 160 miligram kalsium dalam cawan hidangan sayur ini.

Selain itu, pakcoy juga mengandungi banyak mineral, vitamin, serat makanan, dan karbohidrat yang diperlukan oleh badan anda.

8. Kekacang

Kacang polong adalah sayur-sayuran berkhasiat yang boleh dimakan sebagai makanan yang meningkatkan ketinggian.

Pastikan kacang polong yang anda makan segar dan tidak kering.

Makanan ini sangat berkhasiat dan sumber protein sayuran yang sangat baik. Selain itu, kacang polong juga kaya dengan zat besi dan vitamin B.

Anda juga dapat merasakan faedah nutrien lain, seperti serat, magnesium, dan zink. Pelbagai kandungan pemakanan ini baik untuk menjaga kesihatan, termasuk tinggi badan anda.

9. Beri

Beri, seperti strawberi dan raspberi sangat tinggi vitamin C, yang membantu meningkatkan sintesis kolagen dalam badan anda.

Satu kajian dalam jurnal Nutrien menunjukkan bahawa kolagen dapat meningkatkan kesihatan tulang dan kepadatan, terutama pada wanita pascamenopause.

Selain itu, beri juga menawarkan pelbagai vitamin dan mineral lain, termasuk serat, vitamin K, dan mangan.

Memenuhi keperluan pemakanan melalui pengambilan makanan yang meningkatkan ketinggian dapat membantu menjaga kesihatan tulang ketika anda meningkat usia.

Akan lebih baik lagi jika disertai dengan perubahan gaya hidup, seperti memperbaiki postur duduk dan berdiri, olahraga teratur, berhenti merokok, dan cukup istirahat.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, pastikan anda berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk mendapatkan penyelesaian terbaik mengikut keperluan anda.

Recent Posts