Ferrous Sulfate: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Ubat Apa itu Ubat Sulfat?

Untuk apa feros sulfat?

Ferrous Sulfate adalah ubat yang merupakan suplemen zat besi yang digunakan untuk merawat atau mencegah kadar zat besi yang rendah dalam darah (misalnya, untuk anemia atau semasa kehamilan). Zat besi adalah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel darah merah dan menjaga kesihatan tubuh.

Bagaimana menggunakan sulfat ferus?

Zat besi diserap dengan baik semasa perut kosong (lebih baik 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan). Sekiranya anda mengalami sakit perut, anda boleh minum ubat ini dengan makanan. Lihat arahan di bahagian bawah pakej ubat untuk penggunaan titisan cecair pada bayi / kanak-kanak. Elakkan menggunakan antasid, produk tenusu, teh, atau kopi dalam masa 2 jam sebelum atau selepas mengambil ubat ini kerana ia akan mengurangkan keberkesanan ubat.

Ambil tablet atau kapsul dengan segelas air penuh (8 ons atau 240 mililiter) seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan berbaring selama 10 minit selepas mengambil tablet atau kapsul.

Telan keseluruhan kapsul pelepasan berpanjangan. Jangan menghancurkan atau mengunyah kerana ini akan meningkatkan risiko kesan sampingan. Jangan pisahkan tablet pelepasan meluas kecuali ada garis pemotong dan doktor atau ahli farmasi anda mengesyorkannya. Telan tablet keseluruhan atau sebahagian tanpa menghancurkannya atau mengunyahnya.

Sekiranya anda mengambil tablet kunyah, kunyah ubat dengan teliti, kemudian telan.

Sekiranya anda mengambil bentuk suspensi cecair, goncangkannya dengan baik sebelum minum.

Sekiranya anda mengambil larutan dewasa, berhati-hati mengukur dos menggunakan alat pengukur khas / sudu pengukur. Jangan gunakan sudu dapur kerana anda tidak akan mendapat dos yang tepat. Campurkan dos ubat dalam segelas air atau jus, dan minum campuran itu dengan jerami untuk mengelakkan pewarnaan gigi.

Sekiranya anda memberikan titisan kepada bayi atau anak kecil, gunakan penitis yang disediakan dan berhati-hati mengukur dosnya. Ubat itu boleh dijatuhkan terus ke mulut (ke arah belakang lidah) atau boleh dicampurkan dalam formula (tanpa susu), jus buah, bijirin, atau makanan lain seperti yang diarahkan untuk membantu meningkatkan penyerapan ubat ke dalam tubuh anak. . Sebaiknya berikan ubat ini selepas makan. Ikuti arahan pada pembungkusan produk yang anda gunakan.

Ambil ubat ini secara berkala untuk hasil terbaik. Agar anda ingat, minum ubat anda pada masa yang sama setiap hari.

Bagaimana besi sulfat disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found