Minum kopi setelah minum ubat mesti dielakkan, inilah bahayanya

Bagi kebanyakan orang, minum kopi adalah kewajipan harian yang tidak dapat dipertikaikan walaupun sakit. Walau bagaimanapun, jangan minum kopi sebaik sahaja mengambil ubat. Ini boleh menjadi senjata utama untuk kesihatan anda.

Minum kopi setelah minum ubat boleh mencetuskan aritmia jantung (degupan tidak normal)

Kesan literasi yang anda rasakan setelah minum kopi diperoleh dari kandungan kafein yang berfungsi dengan merangsang kerja otak dan jantung. Walau bagaimanapun, kafein dalam kopi dapat berinteraksi dengan beberapa ubat. Contohnya, ephedrine dan phenylpropanolamine, dua ubat yang berfungsi untuk merawat gejala sejuk dan kesesakan hidung.

Apabila anda minum kopi setelah mengambil ubat ini, degupan jantung anda akan meningkat secara mendadak. Ini jelas memberi kesan buruk pada jantung. Perkara yang sama akan berlaku dengan ubat asma, teofilin atau serupa dengan kafein, antidepresan dan ubat antipsikotik, antibiotik kumpulan quinolone, dan pil kawalan kelahiran.

Bahaya lain untuk minum kopi setelah minum ubat adalah kerana ia boleh mencetuskan keracunan kerana kafein dapat bertahan lebih lama di dalam badan.

Itulah sebabnya mengapa kafein tidak boleh diminum setelah anda mengambil ubat tersebut. Minum ubat sebaiknya dengan air. Tidak digalakkan minum ubat dengan kopi, teh, jus, susu, minuman ringan, apalagi minuman keras. Beri jarak 2-3 jam selepas mengambil ubat, kemudian minum kopi.

Kafein dapat membatalkan keberkesanan ubat untuk menyembuhkan penyakit

Di samping itu, keberkesanan ubat akan kelihatan lebih lama (bahkan kurang berkesan) jika anda minum kopi setelah mengambil ubat tersebut kerana kafein mengganggu penyerapan ubat tersebut di dalam perut dan usus kecil. Kesan ini berlaku pada beberapa jenis ubat, terutamanya antidepresan, estrogen, dan ubat-ubatan untuk gangguan tiroid dan osteoporosis.

Satu kajian pada tahun 2008 menunjukkan bahawa penyerapan levothyroxine, yang merupakan ubat gangguan tiroid, berkurang sebanyak 55 peratus ketika diminum bersama kopi. Begitu juga dengan alendronate, sejenis ubat osteoporosis yang penyerapannya juga menurun sebanyak 60 peratus.

Pada wanita, kopi juga mempengaruhi keseimbangan hormon. Dalam beberapa kajian, kadar estrogen dan hormon lain pada wanita menurun tidak lama setelah minum kopi, sehingga penyerapan beberapa jenis ubat dapat terganggu.

Kesan sampingan kopi ketika diminum dengan ubat-ubatan sering dilupakan kerana orang lebih peduli dengan kesan sampingan kopi itu sendiri, seperti jantung berdebar-debar dan insomnia. Sedangkan ketika minum kopi setelah minum ubat boleh mencetuskan kesan sampingan yang lebih pelbagai.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found