7 Makanan untuk Menjaga Kesihatan Paru-Paru |

Penyakit seperti barah paru-paru, radang paru-paru, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), hingga asma dapat membatasi kemampuan anda untuk menghirup oksigen. Oksigen itu sendiri diperlukan oleh setiap sel dan tisu badan untuk berfungsi dengan optimum. Untuk itu, seperti bahagian tubuh yang lain, menjaga kesihatan paru-paru adalah modal utama, salah satunya adalah dengan memakan makanan yang padat nutrien.

Makanan apa yang baik untuk kesihatan paru-paru?

Berikut adalah senarai makanan kaya nutrien yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan paru-paru:

1. Lobak

Lobak adalah salah satu makanan paling sihat untuk paru-paru kerana mengandungi karotenoid yang dapat mengurangkan tekanan oksidatif.

Manfaat karotenoid ini dapat mencegah barah paru-paru dan meningkatkan keupayaan paru-paru untuk bernafas, terutama pada orang yang menghidap asma. Salah satu jenis karotenoid adalah likopena Bahkan diketahui dapat mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan.

Selain itu, beta-karoten dalam wortel yang ditukarkan oleh tubuh menjadi vitamin A dapat mengurangkan kambuh asma akibat senaman.

Selain wortel, karotenoid juga terdapat pada bayam, kangkung, tomato, labu, dan ubi jalar.

2. Epal

Salah satu buah yang berguna dalam menjaga kesihatan paru-paru adalah epal. Buah ini mengandungi banyak vitamin C yang berkait rapat dengan pemakanan penawar selesema dan selesema.

Vitamin C adalah nutrien yang baik untuk kesihatan paru-paru kerana mencegah perkembangan Penyakit paru-paru Obstruktif Kronik (COPD) dan menyokong pengurusannya. COPD adalah penyakit yang merangkumi pelbagai gangguan paru-paru, termasuk emfisema dan bronkitis kronik.

Vitamin C juga dilaporkan dapat mencegah dan mengawal gejala asma. Pengambilan vitamin C semasa kehamilan dikaitkan dengan penurunan risiko mengi pada awal kanak-kanak.

Selain epal, anda juga boleh mendapatkan pengambilan nutrien untuk kesihatan paru-paru dari buah-buahan seperti jeruk, lada kuning, betik, jambu biji, kiwi, dan mangga.

Vitamin C juga terdapat dalam halia. Bahan semula jadi ini menghangatkan sehingga dapat menghilangkan kahak. Oleh itu, ia boleh digunakan sebagai ubat batuk semula jadi untuk batuk kahak.

3. Bawang putih

Manfaat bawang putih sebagai makanan yang sihat untuk paru-paru adalah meningkatkan aliran darah ke paru-paru sehingga anda dapat bernafas dengan lebih baik.

Ini kerana bawang putih terdiri daripada beberapa mineral seperti selenium dan allicin yang dapat melindungi paru-paru dari gangguan pernafasan.

Sebagai tambahan kepada dua mineral ini, mineral lain seperti magnesium dapat mengendurkan otot di sekitar bronkus paru-paru sehingga saluran pernafasan tetap terbuka kerana penyempitan bronkus. Nah, penyempitan bronkus ini adalah keadaan yang mencetuskan serangan asma.

Ini berkaitan dengan mengurangkan risiko kambuh asma pada anak yang meningkatkan pengambilan magnesium, kalsium, selenium, dan kalium dari makanan segar.

Selain bawang putih, anda boleh mendapatkan mineral ini sebagai nutrien kesihatan paru-paru dari sayuran hijau, kacang-kacangan dan biji-bijian, biji-bijian, daging sapi dan ayam, ikan, dan telur.

4. Kacang

Kacang dimasukkan dalam makanan sihat untuk paru-paru kerana mengandungi vitamin E yang cukup banyak.

Vitamin E (α-tokoferol) adalah sumber antioksidan yang berguna untuk membantu melambatkan penuaan. Namun, nutrien vitamin ini dipercayai berguna untuk kesihatan paru-paru kerana dapat mengatasi masalah mengi sambil meningkatkan fungsi organ pernafasan ini.

Bukti dari kajian pemerhatian yang bertajuk Kesihatan Pemakanan dan Pernafasan juga menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan sumber makanan yang kaya dengan vitamin E semasa kehamilan dan menyusui dapat mengurangkan risiko asma dan mengi pada kanak-kanak.

Di samping itu, peningkatan pengambilan vitamin E terbukti dapat mengurangkan kekerapan berulang masalah pernafasan pada orang dewasa dengan COPD. Risiko terkena COPD juga didapati menurun hingga 10% pada wanita yang mengambil 600 suplemen vitamin E IU.

Vitamin E juga dapat diperoleh dari sayuran hijau, minyak bunga matahari, kuman gandum, dan minuman berasaskan susu.

Untuk mendapatkan manfaat kesihatan paru-paru yang paling banyak dari vitamin E, konsumsilah dengan sumber makanan sihat paru-paru lain yang kaya dengan vitamin C. Kedua-dua vitamin ini dapat berfungsi dengan berkesan melawan radikal bebas dalam tubuh.

//wp.hellosehat.com/pernapasan/ppok/anjuran-pantangan-food-ppok/

5. Brokoli

Meningkatkan pemakanan dari makanan yang kaya dengan asid folik (vitamin B-9) juga dapat membantu menjaga kesihatan paru-paru. Terutama dari penyakit paru-paru obstruktif kronik atau COPD. Brokoli adalah sumber asid folik atau vitamin B terbaik.

Kajian mengenai orang dewasa dengan COPD yang diterbitkan dalam jurnal Jurnal Pemakanan Klinikal Asia Pasifik pada tahun 2010 mendapati bahawa sesak nafas akibat COPD dikaitkan dengan pengambilan makanan kaya folat yang rendah.

Selain itu, vitamin B6 dikaitkan dengan fungsi paru-paru keseluruhan yang lebih baik dan perlindungan terhadap barah paru-paru.

Dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika pada tahun 2010, risiko barah paru-paru didapati lebih rendah dalam sampel darah perokok dan bukan perokok yang meningkatkan pengambilan makanan yang tinggi vitamin B-6.

Sumber vitamin B lain yang boleh menjadi makanan sihat untuk paru-paru adalah salmon, brokoli, bayam, selada, ikan, telur, susu, gandum, dan kacang-kacangan.

6. Ikan dan asid lemak omega-3

Adakah anda tahu bahawa ikan adalah salah satu makanan paling sihat yang dapat mengurangkan risiko penyakit paru-paru kronik?

Ikan dari laut, seperti salmon, mengandungi asid lemak omega-3 yang membantu membersihkan salah satu bakteria yang boleh menyebabkan radang paru-paru.

Sebagai seorang profesor dari Fakulti Perubatan menjelaskan Universiti Rochester , asid lemak omega-3 yang diuji pada tikus dapat membantu meningkatkan fungsi paru-paru.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memahami sepenuhnya bagaimana makanan ini dapat bermanfaat dalam tubuh manusia, terutama untuk menjaga kesihatan paru-paru.

7. Yogurt

Makanan lain yang baik untuk sistem pernafasan adalah yogurt. Pada tahun 2013 terdapat kajian dari Shahid Beheshti University yang menunjukkan kelebihan yogurt pada sistem pernafasan manusia.

Kajian itu, yang diikuti oleh 46 perenang wanita, menunjukkan bahawa terdapat penurunan risiko gejala jangkitan pernafasan yang sering dialami oleh perenang.

Itu adalah makanan dengan nutrien penting yang dapat menjaga kesihatan sistem pernafasan, terutama paru-paru. Sebilangan besar makanan ini tidak hanya berguna untuk menjaga kesihatan paru-paru, tetapi juga membantu dalam merawat beberapa penyakit pernafasan.

Bukan hanya makanan, Anda juga diharuskan menjalani gaya hidup sehat, seperti menjauhi asap rokok dan memakai topeng untuk mengurangkan pendedahan pencemaran.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found