Terapi Urin dengan Meminum Urin, Benarkah Berkesan?

Reaksi yang terlintas di fikiran ketika pertama kali mendengar tentang minum air kencing normal untuk kesihatan mungkin tidak percaya atau jijik. Terapi air kencing memang merupakan salah satu kaedah rawatan dan rawatan diri yang tidak biasa.

Namun, sebelum anda berpaling, anda harus terlebih dahulu mengetahui beberapa fakta mengenai air kencing yang dipercayai sebagai air kehidupan bagi orang-orang tertentu.

Asal-usul terapi air kencing

Terapi air kencing atau terapi urin manusia telah dikenal selama ribuan tahun sebagai kaedah rawatan diri dan rawatan. Rawatan ini banyak dijumpai di negara-negara di Asia seperti China, Mesir, dan India.

Beberapa penemuan juga menunjukkan bahawa terapi air kencing banyak dilakukan di negara-negara Afrika. Orang purba percaya bahawa air kencing mengandungi pelbagai manfaat kesihatan dan dapat merawat pelbagai penyakit.

Kaedah tradisional ini masih dipercayai sebagai bentuk ubat alternatif. Biasanya, orang yang menjalani terapi air kencing secara rutin akan mengambil satu cawan air kencing mereka pada waktu pagi sebelum makan sarapan pagi.

Dengan melakukan ini, tubuh diharapkan lebih sihat dan tahan terhadap pelbagai penyakit. Terapi ini biasanya dilakukan ketika seseorang sedang melawan penyakit tertentu.

Bagaimana terapi air kencing berfungsi?

Tidak seperti yang difikirkan, air kencing atau air kencing bukanlah sisa biologi manusia yang dihasilkan dari sistem perkumuhan (perkumuhan). Kandungan di dalamnya dipercayai masih mempunyai sejumlah manfaat.

Darah yang menyimpan pelbagai zat dan nutrien penting akan melalui hati, di mana toksin akan dipisahkan dan dikeluarkan dalam bentuk pepejal yang dikenali sebagai najis. Kemudian, darah bersih ini akan melalui proses penyaringan semula di buah pinggang.

Dalam proses ini, komponen yang tidak lagi diperlukan oleh badan akan terkumpul dalam bentuk cecair. Cecair yang disebut air kencing ini terdiri daripada 95% air dan 5% komponen lain yang terdiri daripada vitamin, mineral, protein, dan antibodi.

Kelebihan terapi air kencing yang dikatakan boleh dipercayai

Kaedah rawatan diri dan rawatan diri dengan air kencing boleh dilakukan dengan banyak cara, termasuk dengan meminum secara langsung atau menerapkannya ke bahagian tubuh tertentu.

Mereka yang mempercayai faedah terapi urin berpendapat bahawa air kencing dapat membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa contoh umum penggunaan air kencing sebagai bentuk ubat alternatif.

1. Berpotensi melawan sel barah

Dalam rawatan barah, air kencing dianggap sebagai agen kuat untuk melawan sel barah yang berkembang di dalam badan. Ini kerana air kencing pesakit barah dipercayai mengandungi antigen tumor.

Antigen tumor adalah sejenis protein yang terdapat dalam darah pesakit barah. Antigen ini adalah salah satu faktor yang mencetuskan barah. Dengan meminum air kencing yang mengandungi antigen tumor, tubuh diharapkan dapat menghasilkan lebih banyak antibodi semula jadi yang akan melawan pertumbuhan sel barah.

2. Membantu melegakan jangkitan bakteria

Sebilangan orang percaya bahawa air kencing manusia mempunyai sifat antibakteria. Ini kerana air kencing dianggap mengandungi antibodi dan pelbagai sel yang berperanan membentuk imuniti.

Sekiranya diminum, air kencing dipercayai dapat melegakan jangkitan pada badan yang disebabkan oleh bakteria. Jangkitan bakteria yang berlaku pada kulit juga dipercayai dapat disembuhkan dengan membuang air kecil secara langsung ke kawasan yang dijangkiti.

3. Membantu merawat pelbagai masalah kulit

Selain melegakan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, banyak orang mempercayai manfaat air kencing untuk merawat jerawat. Pada zaman dahulu, air kencing juga dipercayai dapat mengekalkan ketegasan kulit dan mencegah penuaan dini yang ditandai dengan munculnya kedutan atau garis-garis halus pada wajah.

Selain minum air kencing, beberapa orang juga secara rutin mengoleskan air kencing di wajah untuk merawat kecantikan.

4. Memutihkan gigi

Orang Rom kuno menggunakan air kencing manusia untuk merawat gigi kerana mereka mempercayai manfaatnya untuk memutihkan gigi. Ini kerana kandungan ammonia dalam air kencing dipercayai berfungsi sebagai peluntur semula jadi.

Orang Rom biasa menggunakan air kencing mereka ke gigi dan gusi sebagai pembersih semula jadi.

5. Membantu merawat luka bakar dan sengatan haiwan

Apabila anda disengat oleh binatang seperti ubur-ubur atau mengalami luka bakar, air kencing manusia adalah pilihan beberapa orang untuk menghilangkan rasa sakit dan merawat luka.

Air kencing dipercayai mengandungi bahan antiseptik semula jadi. Dengan meletakkannya pada luka, diharapkan kulit akan sembuh lebih cepat kerana zatnya. Sehingga kini, masih ramai yang mengamalkan kaedah ini.

6. Berpotensi mencegah jangkitan

Sebilangan orang di Asia, terutama China dan India, secara rutin masih menjalani terapi air kencing dengan meminum air kencing yang dihasilkan setelah bangun pagi (air kencing pertama).

Terapi ini dianggap berkesan untuk mencegah pelbagai jenis penyakit dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap virus dan bakteria berbahaya. Berjuta-juta orang di dunia telah menjalani terapi air kencing dan menyedari manfaatnya untuk kesihatan mereka.

Bagaimana dengan minum air kencing unta?

Bukan hanya air kencing manusia, minum air kencing unta juga dipercayai memberi manfaat kesihatan. Salah satunya dilaporkan oleh kajian yang diterbitkan dalam jurnal Terapi Kanser Integratif pada tahun 2017.

Orang Timur Tengah telah lama minum air kencing unta untuk merawat demam dan mengurangkan risiko barah. Menurut kajian, air kencing unta berpotensi untuk mencegah pertumbuhan sel 4T1 pada barah payudara.

Dalam ujian makmal, air kencing unta juga berpotensi untuk mencegah penyebaran sel 4T1. Bahan antikanker di dalamnya berfungsi dengan menghalang pertumbuhan saluran darah ke tisu barah.

Hasil kajian ini berpotensi, tetapi kadar kejayaan bergantung pada dosnya. Air kencing unta juga sama dengan air kencing manusia yang mengandungi pelbagai jenis bakteria dan bahan buangan yang boleh memberi kesan kepada kesihatan.

Selain itu, pengambilan air kencing unta yang berlebihan juga memberi kesan buruk. Persatuan Terapi Urin Cina juga tidak lupa untuk memberi amaran tentang bahaya minum air kencing seperti demam dan sakit otot yang boleh meningkat dengan jumlah air kencing yang diminum.

Adakah minum air kencing berbahaya?

Sejauh ini tidak ada kes di mana orang yang menjalani terapi air kencing, membuang air kecil pada kulit, atau bahkan minum air kencing, mengalami kesan sampingan yang serius.

Walaupun begitu, hingga kini belum ada penelitian ilmiah yang berhasil mengungkap apakah kesan positif dan negatif dari penggunaan air kencing yang cukup diuji atau dapat dijadikan rujukan.

Para pakar menyimpulkan bahawa meminum air kencing secara umum tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, tetapi pelbagai kandungan dalam air kencing tidak pasti memberikan manfaat tertentu kepada tubuh.

Ini kerana walaupun memang ada, nutrien atau zat baik dalam air kencing jumlahnya sangat kecil dan kekuatannya sangat kecil. Jadi, tidak ada kesan yang dapat dirasakan oleh tubuh setelah menjalani terapi air kencing atau menggunakan air kencing sebagai ubat luaran.

Sebenarnya, para pakar berpendapat bahawa dalam situasi tertentu, penggunaan air kencing sebenarnya akan memperburuk masalah. Contohnya, apabila anda disengat ubur-ubur, air kencing yang bersentuhan dengan luka akan bertindak balas dan meningkatkan rasa sakit.

Di samping itu, British Dietetic Association menambah bahawa jika anda menjalani terapi air kencing, air kencing yang anda minum akan menjadi lebih pekat setiap hari. Ini boleh memberi kesan pada sistem pencernaan atau bahkan boleh menyebabkan penyakit pundi kencing.

Komuniti saintifik dan perubatan kebanyakannya menentang terapi air kencing atau penggunaan air kencing secara umum. Majalah saintifik Scientific American dan organisasi American Cancer Society juga meminta orang ramai untuk menghindari terapi kencing sebagai bentuk rawatan, pertolongan cemas, atau rawatan diri.

Ujian makmal yang dilakukan oleh beberapa penyelidik di Loyola University of Chicago membuktikan bahawa pelbagai bakteria hidup di dalam air kencing anda. Ini bermaksud bahawa air kencing tidak steril seperti yang dipercayai orang kuno.

Pakar, doktor, dan pegawai perubatan umumnya mengesyorkan agar anda lebih fokus pada diet seimbang, gaya hidup sihat, dan ubat-ubatan yang dijamin. Pada akhirnya, keputusan untuk menjalani terapi ini ada di tangan anda sendiri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found