Lempar Lembing: Sejarah, Teknik dan Peraturan Asas •

Lempar lembing atau lontar lembing adalah cabang atletik yang memfokuskan pada kekuatan otot lengan untuk melempar lembing atau sejenis lembing dengan bahan ringan dan hujung logam. Matlamat sukan ini adalah melempar lembing sejauh mungkin. Sebelum mempraktikkannya, ada beberapa teknik dan peraturan yang perlu anda perhatikan ketika melakukan sukan ini.

Sejarah sukan lontar lembing

Sebagai sukan atletik, melempar lembing adalah sukan yang dihasilkan dari pengembangan penggunaan tombak dalam kehidupan manusia, termasuk memburu atau bertempur. Berikutan ini, pelempar lembing harus menggunakan satu tangan untuk melempar lembing logam sejauh mungkin.

Lontar lembing dipercayai diperkenalkan semasa Olimpik Kuno sebagai sebahagian daripada pentathlon pada tahun 708 SM. Tambahan pula, sukan lontaran ini muncul semula di Jerman dan Sweden pada tahun 1870-an. Sehingga akhirnya ia menjadi sebahagian daripada sukan atletik Olimpik moden sejak tahun 1908 untuk lelaki dan 1932 untuk wanita.

Teknik asas melempar lembing

Lontar lembing adalah sukan atletik yang sangat menekankan pergerakan dan kekuatan otot lengan, jadi anda perlu melakukannya dengan teknik yang betul untuk mengelakkan kecederaan. Setiap kali anda memulakan sesi latihan, pastikan anda sentiasa memanaskan badan dengan meregangkan lengan dan bahu anda dengan teliti.

Teknik asas melempar lembing terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga bahagian, iaitu teknik menahan lembing, teknik lari dan membawa lembing, dan teknik melempar lembing.

1. Teknik memegang lembing

Terdapat tiga gaya melempar lembing, iaitu gaya Amerika, gaya Finlandia, dan gaya penjepit atau tang. Sekiranya anda baru memulakan sukan ini, cubalah setiap gaya memegang lembing untuk mencari gaya yang paling sesuai untuk anda.

Perkara yang paling penting ialah anda meletakkan lembing secara mendatar di bahu anda, dengan telapak tangan menghadap ke atas. Berikut adalah penjelasan mengenai setiap teknik memegang lembing.

 • Gaya Amerika (Cengkaman Amerika). Teknik mencengkam yang paling biasa anda boleh lakukan adalah dengan memegang lembing dengan bahagian tali di antara ibu jari dan jari telunjuk anda. Telapak tangan dan jari-jari yang selebihnya mencengkam seperti biasa.
 • Gaya Finland (Selesaikan cengkaman). Hampir seperti gaya Amerika, tetapi anda perlu memanjangkan jari telunjuk sedikit ke belakang untuk mengawalnya. Sementara itu, untuk mencengkam tali anda melakukannya dengan ibu jari dan jari tengah anda.
 • daya pengapit (Cengkaman V). Ia dikenali sebagai tang kerana anda mencubit lembing antara telunjuk dan jari tengah anda. Sementara itu, ibu jari, jari manis, dan jari kelingking memegang lembing dengan santai.

2. Teknik membawa lembing

Setelah memilih dan membiasakan diri dengan satu cara memegang lembing, kemudian ikuti langkah-langkah untuk membawa lembing di bawah.

 • Mulakan dengan memegang lembing di atas bahu anda, dengan siku anda menunjuk ke hadapan. Kemudian arahkan hujung lembing ke arah kawasan lemparan pada lereng sekitar 40 darjah.
 • Semasa melakukan langkah pertama, letakkan pinggul anda tegak lurus ke kawasan sasaran. Pemula pada amnya akan mengambil 10 langkah sebelum melempar, sementara atlet dapat melakukan 13 hingga 18 langkah.
 • Semasa berlari, pastikan anda mengekalkan posisi lembing seperti pada pergerakan awal.
 • Setelah mencapai langkah terakhir, putar kaki di seberang tangan yang memegang lembing anda dan bawa pinggul ke arah sasaran anda.
 • Lakukan pergerakan kaki bersilang, sambil menarik lembing ke belakang. Bersandar sambil meluruskan lengan dan bahu anda untuk bersiap sedia untuk melempar.

3. Teknik lontaran lembing

Langkah-langkah berikut untuk melempar lembing akan menentukan sejauh mana dan tepatnya anda melemparkan lembing anda.

 • Setelah meluruskan lengan dan bersandar, teruskan pandangan anda ke kawasan sasaran.
 • Gunakan kaki di depan sebagai penyokong, kemudian tekan dengan kaki anda yang lain. Turunkan berat badan anda ke hadapan semasa bersiap untuk membuang lembing.
 • Pada masa yang sama, tekan lengan memegang lembing ke atas dan ke hadapan. Lepaskan lembing ketika tangan berada di hadapan alas atau di puncaknya.
 • Buang sekeras yang anda boleh dan jaga keseimbangan anda setelah melempar lembing.

Spesifikasi peralatan dan medan untuk lempar lembing

International Association of Athletics Federations (IAAF) menetapkan sejumlah peraturan mengenai peralatan lembing dan padang permainan di Olimpik dan kejohanan atletik lain. Beberapa peraturan melempar lembing merangkumi yang berikut.

 • Spesifikasi Lembing. Lembing adalah lembing kayu atau logam dengan hujung logam yang tajam, dan tali di atasnya. Lembing mesti berat sekurang-kurangnya 800 gram dengan panjang 2.6-2.7 m untuk lelaki dan berat minimum 600 gram dengan panjang 2.2-2.3 m untuk wanita.
 • Pelantar pelempar lembing. Tempat untuk memulakan sekurang-kurangnya 30 m, tetapi dalam beberapa keadaan panjangnya boleh menjadi 36,5 m. Lebar landasan adalah 4 m, dengan lengkung lemparan dalam bentuk garis memiliki radius 8 m sebagai had terakhir sebelum melempar lembing.
 • Kawasan pendaratan lembing. Sektor pendaratan ditandai dengan busur di padang rumput pada sudut 28.96 darjah.

Peraturan untuk melempar lembing di Olimpik

Selain menentukan peralatan dan kawasan padang pertandingan, IAAF juga menentukan cara mengira dan sejumlah larangan untuk atlet lempar lembing.

 • Tidak dibenarkan menggunakan pita untuk memasang dua atau lebih jari yang membantu atlet melempar, termasuk untuk penggunaan sarung tangan.
 • Setiap atlet hanya mempunyai satu minit untuk melakukan lontaran. Sekiranya mencapai 15 saat terakhir dan atlet belum melempar, pengadil akan menaikkan bendera kuning sebagai amaran. Sekiranya had masa dilebihi, mata atlet tidak akan dikira.
 • Semasa petak, atlet mesti berada di dalam kawasan landasan. Dilarang menyentuh pinggir jalan atau tanah yang berada di luar landasan.
 • Atlet mesti melempar lembing ke atas lengan lontar dan tidak boleh melintasi garis sempadan lengkung lemparan.
 • Pelanggaran berlaku ketika pelempar berpusing sepanjang jalan sehingga bahagian belakang menuju ke kawasan pendaratan lembing. Atlet tidak boleh berpusing pada tahap apa pun sehingga lontaran dan pendaratan selesai.
 • Lembing mesti mendarat di kawasan pendaratan dan hanya perlu membuat tanda di tanah, tidak melekat atau menebuk lubang di rumput.
 • Atlet secara amnya akan melakukan tiga percubaan untuk melempar lembing dalam pertandingan. Dalam beberapa kes, atlet boleh melakukan hingga enam percubaan.
 • Pengadil akan menentukan pemenang dengan kriteria lontaran yang sah dan mendapat jarak paling jauh.
 • Sekiranya ada seri, kedua-dua atlet akan mencuba sekali lagi. Atlet yang mendapat balingan terbaik dalam percubaan ini muncul sebagai pemenang.

Lempar lembing adalah sukan atletik yang bergantung pada kekuatan otot lengan, jadi penting untuk melatih bahagian badan ini. Sesiapa sahaja boleh melakukan sukan ini, selagi ia dilakukan di lokasi yang selamat dan ditemani oleh pelatih profesional.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found