Diabetes Boleh Diubati Ketika Gula Darah Turun, Betul Atau Tidak?

Dengan begitu banyak penyelidikan mengenai diabetes dan kecanggihan rawatan diabetes di dunia sekarang, adalah wajar untuk bertanya-tanya apakah sudah ada ubat mujarab yang dapat menyembuhkan diabetes dengan baik. Oleh itu, bolehkah diabetes disembuhkan sepenuhnya dan tidak kembali lagi?

Bolehkah diabetes disembuhkan sepenuhnya?

Anda mungkin telah lama didiagnosis menghidap diabetes dan bosan dengan penyakit ini. Malangnya, diabetes tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, tahap gula darah anda mungkin turun ke tahap normal.

Diabetes adalah keadaan kadar glukosa yang tinggi dalam darah. Ini disebabkan oleh ketidakupayaan tubuh untuk memproses glukosa menjadi tenaga dengan betul.

Terdapat 2 jenis diabetes: diabetes jenis 1, di mana tidak ada pengeluaran insulin oleh badan, dan diabetes jenis 2, bentuk diabetes yang biasa di mana badan gagal menghasilkan atau menggunakan insulin dengan berkesan.

Insulin adalah hormon penting yang membantu menyalurkan glukosa ke dalam sel-sel badan, sehingga memberi kita tenaga setiap hari. Apabila tidak ada atau tidak cukup pengeluaran insulin, terlalu banyak glukosa menumpuk di dalam darah. Penumpukan glukosa yang berlebihan dalam darah adalah penyebab utama diabetes.

Pada diabetes jenis 1, penderita diabetes (seperti penghidap diabetes) kadang-kadang mengalami apa yang dikenali sebagai "tempoh bulan madu" tidak lama setelah didiagnosis menghidap diabetes. Dalam tempoh bulan madu, tanda dan gejala diabetes boleh sembuh dan hilang buat sementara waktu, seperti beberapa bulan pertama hingga setahun. Sekali lagi, malangnya ini hanya sementara.

Sebilangan orang mungkin menunjukkan kadar gula darah normal pada hasil ujian mereka sehingga mereka hanya menggunakan terapi insulin dosis kecil atau tidak sama sekali. Ini boleh berlaku, terutamanya apabila pesakit diabetes mula aktif dan mengikuti diet yang sihat.

Mereka akan mengalami penurunan berat badan secara drastik dan mencapai tahap glukosa darah yang stabil. Walau bagaimanapun, gula darah dapat meningkat lagi jika anda memutuskan untuk tidak lagi menjalani gaya hidup sihat.

Adakah gula darah stabil bermakna saya sembuh?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gula darah yang stabil apabila anda didiagnosis menghidap diabetes tidak bermaksud ia telah disembuhkan. Kerana diabetes adalah penyakit kronik yang berlaku secara beransur-ansur.

Sekiranya diabetes tidak mengekalkan berat badan yang ideal atau malas lagi, kadar gula darah tinggi akan kembali. Walaupun mereka mula tidak memperhatikan makan dan makan makanan diabetes seperti makanan ringan.

Selain itu, tekanan juga dapat mempengaruhi penurunan produksi insulin dan kepekaan insulin (sensitiviti) yang menyebabkan diabetes bertambah buruk.

Oleh itu, bolehkah diabetes disembuhkan? Diabetes adalah keadaan sepanjang hayat dan hingga kini tidak ada kemungkinan penyembuhan diabetes sepenuhnya. Ini berlaku untuk setiap jenis diabetes.

Bagaimana dengan ubat alternatif, bolehkah diabetes disembuhkan dari pengambilan ubat-ubatan herba atau terapi tradisional?

Ubat diabetes semula jadi dapat membantu dengan pelbagai gejala diabetes. Namun, tidak ada bukti klinikal bahawa diabetes dapat disembuhkan sepenuhnya melalui ubat semula jadi.

Diabetes tidak dapat disembuhkan, tetapi anda boleh mengatasinya

Berita baiknya ialah anda dapat menguruskan diabetes dengan betul untuk meningkatkan kualiti hidup anda. Terdapat sebilangan besar rawatan, termasuk perkara-perkara sederhana yang boleh anda lakukan setiap hari, yang boleh membuat perbezaan besar.

Hingga kini, tidak ada ubat mujarab sehingga diabetes dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menurunkan kadar gula darah berlebihan dengan suntikan insulin dan mengambil ubat.

Secara amnya, rawatan diabetes berlangsung seumur hidup. Ini bermaksud, anda tidak hanya mendapat preskripsi dos tunggal untuk mengatasinya. Walau bagaimanapun, pemberian ubat diabetes dijalankan dengan sistem preskripsi bergulir, di mana tetapan pentadbiran dan jumlah insulin dan dos ubat akan disesuaikan dengan perkembangan / keperluan anda dari masa ke masa.

Sebaliknya, gejala diabetes tidak selalu dapat diubati dengan ubat perubatan. Menurut WHO, gaya hidup berubah menjadi lebih sihat untuk diabetes seperti mengekalkan berat badan yang ideal dan aktif menyumbang untuk mengawal kadar gula dalam darah agar tetap normal.

Rawatan yang digabungkan dengan gaya hidup diabetes yang sihat juga dapat mengurangkan risiko komplikasi diabetes, seperti penyakit jantung dan kegagalan buah pinggang.

Seperti yang dijelaskan oleh Persatuan Diabetes Amerika, kehilangan 5-10% berat badan anda sekarang dan bersenam secara teratur sehingga 150 minit seminggu (30 minit sehari) dapat membantu anda melambatkan atau menghentikan perkembangan diabetes jenis 2.

6 Jenis Latihan untuk Diabetes dan Petua untuk Selamat Melakukannya

Menguruskan diabetes adalah komitmen sepanjang hayat. Walaupun gula darah telah menurun, itu tidak bermakna anda bebas dari diabetes dan kemungkinan komplikasi.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Perubahan gaya hidup sihat juga dapat membantu anda mencegah kadar gula darah anda meningkat.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found