6 Cara Menghilangkan Rambut Badan |

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan rambut badan seperti pencukur, waxing, dan krim penyingkiran rambut. Sayangnya, terlalu banyak pilihan menjadikannya membingungkan. Bagi anda yang tidak ragu-ragu, pertimbangkan faedah dan risiko setiap kaedah menghilangkan rambut badan di bawah.

Pelbagai cara untuk menghilangkan rambut di pelbagai bahagian badan

Memahami cara-cara berikut untuk menghilangkan rambut badan akan membantu anda menentukan kaedah mana yang terbaik untuk keadaan kulit anda.

1. Pembatalan

Kaedah ini secara amnya dilakukan pada bahagian badan seperti ketiak dan alis. Anda memetik rambut anda satu demi satu hingga ke akar menggunakan pinset. Ketahanan kaedah ini untuk penyingkiran rambut dianggarkan 3-8 minggu.

Walaupun cukup panjang, memerlukan teknik yang tepat untuk melakukan penyingkiran rambut menggunakan pinset. Sebabnya, jika rambut anda patah, ia boleh tumbuh ke kulit, menyebabkan rambut tumbuh ke dalam.

Untuk selamat, bersihkan pinset dengan alkohol sebelum dan selepas digunakan. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko jangkitan.

2. Mencukur

Cara menghilangkan rambut yang satu ini boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan. Selagi ia dilakukan dengan teliti dan teliti. Kerana menggunakan alat pencukur atau pencukur elektrik bermaksud anda memotong hampir dengan kulit.

Nah, inilah yang meningkatkan risiko kulit anda cedera ketika bercukur. Berita baiknya ialah, anda boleh mencegahnya.

Sekiranya anda menggunakan pisau cukur sekali pakai, basahi kulit anda dan gunakan sabun atau busa pencukur. Cukur ke arah rambut tumbuh. Tukar pisau cukur anda dengan kerap kerana anda boleh mencederakan diri dengan pisau cukur yang kusam.

Malangnya, kaedah ini mempunyai daya tahan yang lebih sedikit daripada jika anda menanggalkan rambut dengan mencabutnya. Dalam jangka masa sekurang-kurangnya seminggu, rambut di badan boleh muncul semula, jadi anda harus mencukur sekerap mungkin.

Terdapat mitos yang sangat popular bahawa jika anda mencukur rambut anda akan menyebabkan rambut tumbuh lebih kasar. Nah, ternyata mitos ini dapat dijelaskan secara ilmiah. Bulu mempunyai hujung lembut.

Apabila anda mencukur, anda memotong bahagian yang lebih halus. Sebab itulah rambut yang tumbuh kemudian terasa kasar.

Adakah benar bercukur yang kerap menjadikan rambut tumbuh lebih tebal dan lebih gelap?

3. Waxing

Waxing boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan, termasuk muka, ketiak, kaki, dan kawasan bikini. Ahli terapi akan menggunakan lilin cair (lilin) pada kulit anda, kemudian tutup dengan sehelai kain.

Apabila lilin kering, kain akan ditarik dengan cepat untuk mencabut rambut anda. Beberapa jenis lilin boleh ditarik tanpa menggunakan kain.

Kaedah ini mempunyai daya tahan sekitar 3-6 minggu. Sekiranya anda berminat untuk melakukan kaedah ini, pastikan bahawa bulu anda mestilah panjang sekurang-kurangnya 0,5 cm agar dapat digayakan.lilin. Oleh itu, biarkan rambut anda tumbuh sebelum melakukan waxing.

4. Laser

Semakin maju perkembangan teknologi, kini anda tidak perlu lagi merasa sakit ketika mengeluarkan rambut badan. Penyingkiran rambut laser adalah salah satu kaedah yang paling berkesan dan tahan lama.

Meski begitu, kaedah ini mesti dilakukan oleh doktor yang terlatih dan berpengalaman kerana mempunyai kemungkinan kesan sampingan seperti pembakaran dan penampilan tisu parut pada kulit.

Laser boleh digunakan di mana-mana bahagian badan, tetapi tidak begitu berkesan apabila digunakan pada rambut ringan atau berambut perang. Biasanya bahagian badan yang paling sering diminta untuk mencabut rambut termasuk bahagian belakang, dada, perut, dan kaki.

Untuk mencapai hasil akhir yang maksimum, anda dikehendaki melakukan kaedah ini berkali-kali, sekurang-kurangnya 6 - 12 rawatan. Kerana menggunakan teknologi canggih, harga yang ditawarkan untuk satu laser cukup mahal.

Bolehkah Wanita Hamil Menghilangkan Rambut Tubuh Dengan Menggunakan Laser?

5. Krim penyingkiran rambut

Krim depilatory atau depilatory menawarkan kaedah menghilangkan rambut tanpa alat tanpa rasa sakit. Krim ini berfungsi dengan memecah struktur protein rambut sehingga rambut dapat keluar dan mengangkat dari kulit dengan mudah.

Setelah digosok, disembur atau disapu pada kulit, formula krim akan memutuskan ikatan kimia yang memegang struktur protein rambut di dalam badan, dan protein ini dikenali sebagai keratin.

Sebaik sahaja krim melarutkan keratin, rambut menjadi cukup lemah untuk melepaskan diri dari folikel. Kemudian rambut atau bulu dapat dengan mudah terputus atau jatuh dari folikel.

Krim ini banyak dijual di kaunter kedai ubat atau pasar raya. Ketahanan kaedah ini untuk mencegah pertumbuhan rambut berkisar antara beberapa hari hingga beberapa minggu.

Malangnya, menggunakan krim penyingkiran rambut boleh memberi kesan menjengkelkan pada kulit jika dibiarkan terlalu lama atau jika kulit anda terlalu sensitif. Untuk mengelakkan ini, baca arahan untuk menggunakan krim pada pembungkusan dengan teliti.

6. Cara menghilangkan rambut dengan pil kawalan kelahiran

Terutama bagi wanita, kadang-kadang menopaus atau keadaan seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS) boleh menyebabkan rambut tumbuh lebih banyak.

Dalam kes ini, doktor anda mungkin mencadangkan ubat-ubatan seperti pil kawalan kelahiran untuk mengurangkan jumlah hormon yang berkaitan dengan pertumbuhan rambut.

Cara menghilangkan rambut di badan mesti dilakukan dengan berjumpa doktor terlebih dahulu. Sekiranya dilakukan secara sembarangan, maka risiko kesan sampingan yang muncul cenderung lebih besar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found