Ketahui Jenis Gangguan Bipolar dan Rawatannya

Gangguan bipolar atau gangguan bipolar mungkin sudah biasa bagi anda. Artis terkemuka di Indonesia, Marshanda, adalah salah satu orang yang mempunyai keadaan ini. Terdapat dua jenis gangguan bipolar yang perlu anda ketahui, iaitu gangguan bipolar jenis 1 dan gangguan bipolar jenis 2. Kemudian untuk merawatnya, adakah pesakit dengan pelbagai jenis bipolar mendapat rawatan yang sama? Lihat ulasan berikut.

Ketahui pelbagai jenis gangguan bipolar

Jangan mengelirukan gangguan bipolar dengan pelbagai gangguan keperibadian gangguan disosiatif. Untuk penjelasan mengenai apa itu pelbagai keperibadian, periksa pautan berikut.

Gangguan bipolar adalah penyakit mental yang dicirikan oleh perubahan mood yang melampau. Orang dengan keadaan ini mempunyai mood yang tidak stabil, yang sangat pantas dan bertentangan. Kadang kala, dia akan merasa sangat aktif dan bersemangat. Sebaliknya, dia akan merasa tertekan dan murung.

Kejadian perubahan mood tanpa kawalan boleh mengganggu seseorang untuk melakukan aktiviti harian, seperti bekerja, belajar di sekolah, atau bahkan menjalin hubungan dengan orang di sekelilingnya.

Secara umum, orang yang mengalami gangguan bipolar mengalami tiga gejala utama, iaitu episod mania, episod hipomania, dan episod kemurungan. Dari gejala ini, dua jenis gangguan bipolar dapat dikategorikan, iaitu:

1. Gangguan bipolar jenis 1

Orang dengan gangguan bipolar jenis 1 biasanya mengalami episod mania (sangat gembira) yang kemudian berubah atau diikuti dengan episod kemurungan (sangat menyedihkan). Dalam kes ini, perubahan mood yang muncul akan sangat terlihat ketika orang itu gembira dan teruja, sehingga tiba-tiba kesedihan dan kemurungan.

Episod manik adalah gangguan mood yang membuat seseorang sangat teruja dari segi mental dan fizikal.

Apabila episod ini berlaku, keputusan yang diambil kadang-kadang tidak rasional. Contohnya, membelanjakan wang untuk membeli barang yang tidak benar-benar diperlukan, melakukan keganasan, atau bahkan gangguan seksual.

Episod manik biasanya berlangsung sekitar 1 minggu, diikuti oleh episod kemurungan 2 minggu.

2. Jenis gangguan bipolar 2

Orang yang didiagnosis dengan gangguan bipolar jenis II tidak akan mengalami episod manik, tetapi episod hipomanik. Episod hipomanik adalah bentuk mania yang kurang ekstrem sehingga perubahan mood tidak begitu ketara.

Walaupun sukar dikesan, orang di sekitar pesakit dapat mengenali perubahan ini. Episod hipomanik ini biasanya akan berlangsung maksimum 4 hari.

3. Gangguan Cyclothymia

Cyclothymia adalah bentuk gangguan bipolar yang lebih ringan. Gejala siklothymia hampir serupa dengan gangguan bipolar, yang juga menyebabkan perubahan mood yang cepat dan pendek.

Walau bagaimanapun, perlu ditekankan bahawa jika dibandingkan dengan gangguan bipolar jenis 1 dan 2, siklothymia mempunyai intensiti kemurungan dan episod hipomanik yang lebih rendah.

4. Kitaran pantas

Kitaran cepat atau kitaran cepat termasuk dalam salah satu dari beberapa jenis gangguan bipolar, yang muncul ketika penghidap mengalami berbagai perubahan mood dalam masa 12 bulan.

Dengan catatan, seseorang hanya boleh dikatakan mengalami gangguan bipolar jenis kitaran yang cepat sekiranya tempoh mood yang mereka alami berlangsung selama beberapa hari.

Perubahan mood ini biasanya akan terus berubah dengan intensiti yang tidak menentu. Maksudnya, mereka boleh menjadi sangat bahagia, tidak terlalu gembira, sangat sedih, bahkan kelihatan normal seperti tidak ada yang salah.

Adakah rawatan untuk setiap gangguan bipolar sama?

Dilaporkan dari halaman Mayo Clinic, dr. Daniel K. Hall-Flavin menjelaskan bahawa rawatan untuk gangguan bipolar, baik bipolar jenis 1, jenis 2, dan lain-lain pada amnya melibatkan ubat dan terapi tingkah laku, termasuk:

  • Penstabil mood. Suasana yang cepat berubah dapat dikawal dengan jenis ubat ini. Contohnya termasuk lithium, divalproex sodium, atau carbamazepine.
  • Antipsikotik. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat gejala gangguan mental seperti khayalan, halusinasi, paranoia, dan gangguan pemikiran. Ubat antipsikotik termasuk olanzapine, risperidone, atau quetiapine.
  • Antidepresan. Ubat ini digunakan untuk mengatasi kemurungan. Penggunaan antidepresan kadang-kadang mencetuskan episod manik dan mesti diresepkan bersama dengan penstabil mood atau antipsikotik.
  • Psikoterapi. Rawatan untuk pesakit gangguan bipolar dengan memberikan pemahaman tentang tingkah laku negatif yang harus dielakkan dan bagaimana menggantinya dengan tingkah laku positif.
  • Strategi pengurusan diri dan pemulihan. Ramai pesakit gangguan bipolar ketagihan alkohol atau menggunakan ubat haram sehingga mereka mesti dirawat dengan pengawasan dan keselamatan yang lebih ketat dari doktor. Pesakit juga dilatih untuk menjalani gaya hidup yang sihat seperti senaman teratur, makan makanan berkhasiat, dan mendapat rehat yang mencukupi.

Gejala gangguan bipolar jenis 1 dianggap lebih parah daripada gangguan bipolar jenis 2. Oleh itu, pesakit dengan gangguan bipolar jenis 1 biasanya dimasukkan ke hospital. Ini dilakukan untuk mengelakkan pesakit melakukan perkara yang membahayakan diri mereka sendiri dan orang lain, serta terus memantau keadaan mereka.

Walaupun pesakit dengan gangguan bipolar jenis 2, biasanya masih dapat dikendalikan dengan ubat-ubatan dan sokongan dari orang-orang di sekitar mereka. Walaupun sampai sekarang belum ada penawar yang pasti untuk gangguan bipolar, melakukan konsultasi berkala dengan dokter, rajin minum ubat dan mengikuti terapi, dan mengubah gaya hidup yang lebih sihat dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found