Ubat sesak nafas di farmasi yang senang dijumpai

Sesak nafas adalah keluhan yang boleh berdasarkan pelbagai sebab, termasuk asma. Tanda ciri keadaan ini adalah sesak nafas dan berdehit. Nasib baik, ada beberapa ubat yang boleh dibeli dengan mudah di farmasi untuk mengatasi sesak nafas. Namun, jangan beli. Pertama, fahami jenis dan peraturan penggunaannya dalam ulasan berikut.

Apakah jenis ubat untuk sesak nafas?

Apabila sesak nafas datang, anda pasti merasa tidak selesa. dalam buku Kaedah Klinikal dipetik dari Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional , Sesak nafas sering digambarkan sebagai keadaan tidak dapat menarik nafas dalam-dalam atau sesak dada. Ubat adalah salah satu ubat yang digunakan untuk mengatasi masalah ini.

Nah, berita baiknya adalah, ada banyak pilihan ubat yang dapat diperoleh dengan mudah di farmasi, baik ubat preskripsi dan ubat yang dapat dibeli secara bebas. Sudah tentu, anda perlu membeli jenis ubat mengikut penyebab sesak nafas dan keparahannya.

Berikut adalah beberapa ubat sesak nafas yang biasa digunakan:

1. Ubat kortikosteroid

Ubat kortikosteroid digunakan untuk mencegah dan mengobati keradangan yang terjadi di saluran pernafasan.

Ubat ini berfungsi dengan menekan pengeluaran lendir dan mengurangkan bengkak. Dengan begitu, proses masuk dan keluar udara akan menjadi lebih mudah sehingga gejala sesak nafas yang dialami oleh pesakit asma dapat segera reda.

Ubat untuk sesak nafas Kortikosteroid boleh didapati dalam pelbagai bentuk, seperti oral, dihirup, dan disuntik. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini hanya boleh digunakan dalam jangka masa pendek. Sebab ubat ini menjimatkan potensi kesan sampingan yang serius apabila digunakan dalam jangka masa panjang.

Salah satu ubat sesak nafas yang boleh dibeli di farmasi tanpa perlu membeli preskripsi doktor adalah hidrokortison dosis rendah.

Sementara itu, untuk ubat kortikosteroid dosis tinggi yang lain, penggunaannya mesti ditetapkan oleh doktor, seperti:

 • dexamethasone
 • prednisone
 • betametason
 • metilprednisolon

2. Bronkodilator

Bronkodilator berfungsi untuk melebarkan saluran udara dan mengendurkan otot paru-paru dan saluran udara. Setelah mengambil ubat untuk sesak nafas seperti ini, anda boleh bernafas dengan lebih senang dan selesa.

Berdasarkan masa tindakan, bronkodilator terbahagi kepada dua, iaitu:

 • Reaksi pantas. Bronkodilator reaksi cepat biasanya diberikan kepada seseorang yang mengalami sesak nafas akut (tiba-tiba) akibat keradangan dan penyempitan saluran udara, seperti dalam serangan asma akut.
 • Reaksi perlahan. Bronkodilator bertindak perlahan bertujuan untuk mengawal gejala sesak nafas pada penyakit paru-paru kronik (COPD) atau asma kronik.

Berikut adalah beberapa contoh ubat bronkodilator yang paling biasa digunakan:

 • Beta-2 agonis, seperti salbutamol, salmeterol, formoterol, dan vilanterol
 • Antikolinergik, seperti ipatropium, tiotropium, aclidinium, dan glycopyronium
 • teofilin

3. Ubat alahan

Sekiranya sesak nafas disebabkan oleh alahan, anda mungkin memerlukan ubat alergi yang mengandungi antihistamin dan dekongestan.

Adalah idea yang baik untuk selalu menyediakan ubat alergi ke mana sahaja anda pergi sehingga alergi muncul, gejala asma dapat dicegah. Anda boleh mendapatkan ubat ini di kaunter tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, pastikan anda membaca arahan dengan teliti.

4. Pengencer darah

Sesak nafas yang anda alami juga disebabkan oleh pembekuan darah atau pembekuan pada paru-paru. Keadaan ini juga dikenali sebagai emboli paru.

Oleh itu, doktor anda mungkin menetapkan ubat penipisan darah untuk merawat embolisme paru-paru yang anda alami, dan mengurangkan rasa sesak yang anda alami.

Beberapa contoh ubat penipisan darah yang diresepkan oleh doktor adalah:

 • rivaroxaban
 • heparin
 • warfarin

5. Ubat untuk kegelisahan atau gangguan panik

Satu lagi penyebab sesak nafas yang biasa adalah gangguan kecemasan atau gangguan kecemasan gangguan kebimbangan. Masalah mental ini sering membuat penghidap mengalami serangan panik disertai sesak nafas.

Oleh itu, pemberian ubat penenang juga boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi sesak nafas. Berikut adalah beberapa contoh ubat penenang yang diresepkan oleh doktor:

 • perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI), seperti sertraline, escitalopram, dan paroxetine
 • perencat pengambilan serotonin dan noradrenalin (SNRI), seperti venlafaxine dan duloxetine
 • benzodiazepin, seperti diazepam

Ubat sesak nafas berdasarkan jangka masa

Bercakap mengenai sesak nafas, orang sering mengenal pasti asma. Asma adalah penyakit kronik yang memerlukan kombinasi ubat-ubatan agar gejala tidak berulang. Gejala biasa adalah sesak nafas.

Sekiranya sesak nafas anda adalah akibat asma, anda mungkin memerlukan gabungan ubat berikut:

1. Ubat jangka panjang

Ubat untuk sesak nafas yang diberikan dalam jangka panjang biasanya berfungsi untuk mengawal gejala sehingga tidak berulang.

Tujuan utama ubat ini adalah pencegahan. Itulah sebabnya, anda mesti minum setiap hari walaupun tidak ada gejala yang berulang.

Contoh ubat jangka panjang adalah:

 • Kortikosteroid dalam bentuk penyedut
 • teofilin
 • Agonis beta bertindak panjang (LABA)
 • Pengubah leukotriena

Malangnya, sebilangan ubat tidak boleh dibeli secara sembarangan di farmasi. Anda memerlukan rujukan doktor untuk mendapatkannya.

2. Ubat jangka pendek

Sekiranya anda kerap mengambil ubat jangka panjang yang ditetapkan oleh doktor anda dan gejala asma jarang muncul, anda mungkin tidak memerlukan ubat jangka pendek yang dapat melegakan sesak nafas dengan serta-merta.

Ubat jangka pendek akan sangat membantu apabila sesak nafas kerana asma melambung tiba-tiba. Ubat ini dapat melonggarkan saluran udara yang ketat sehingga anda dapat bernafas dengan lebih baik. Jadi, anda harus mengambil ubat ini ke mana sahaja anda pergi.

Beberapa contoh ubat jangka pendek sebagai ubat penenang segera, termasuk:

 • beta agonis lakonan pendek
 • antikolinergik (ipratropium)
 • suntikan kortikosteroid yang hanya diberikan apabila gejala asma cukup teruk

Baca arahan penggunaan ubat yang tertera pada bungkusan dengan teliti dan teliti. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda secara langsung jika anda tidak faham bagaimana menggunakannya.

Segera berjumpa doktor sekiranya gejala anda tidak bertambah baik, bertambah buruk, atau anda mengalami gejala yang tidak biasa. Semakin cepat anda mendapatkan rawatan perubatan, semakin baik.

Bagaimana memberi ubat sesak nafas?

Secara umum, terdapat tiga jenis pemberian ubat untuk sesak nafas yang biasa, iaitu:

 • ubat penyedutan
 • Ubat minum
 • Ubat suntikan

Ubat yang dihirup dapat berfungsi dengan cepat kerana disasarkan terus ke saluran udara. Beberapa bentuk ubat penyedut yang biasa digunakan adalah penyedut dan nebuliser.

Selain itu, ada juga yang dalam persediaan oral atau diminum. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini berfungsi lebih lama kerana mesti dicerna di dalam usus sebelum diedarkan ke seluruh badan melalui aliran darah.

Bukan hanya ubat penyedut dan mabuk, ubat juga dapat diberikan dalam bentuk suntikan atau infus. Jenis ubat ini biasanya digunakan dalam kes sesak nafas kerana asma alergi.

Recent Posts