Cara Melancarkan BAB dan Mengatasi Sembelit di Rumah

Salah satu tanda sembelit adalah najis keras, pergerakan usus yang tidak kerap (BAB), sama sekali tidak melakukannya. Gangguan pencernaan ini tentunya mengganggu kehidupan seharian, bukan? Anda boleh mengatasi sembelit dan melancarkan buang air besar dengan cara mudah berikut.

Cara melancarkan pergerakan usus untuk mengatasi sembelit

Sumber: Berita Yahoo

Sembelit adalah masalah pencernaan yang menyebabkan anda sukar membuang air besar. Keadaan ini berlaku kerana pergerakan usus yang perlahan atau masalah fungsi usus.

Selain mengalami masalah buang air besar, najis anda mungkin menjadi keras dan perut anda terasa kaku kerana najis sudah terlalu lama duduk di usus anda. Banyak perkara boleh menjadi penyebab sembelit dan salah satunya adalah kekurangan pengambilan makanan berserat atau kurang minum.

Walaupun kedengarannya remeh, sembelit pasti boleh mengganggu kehidupan seharian. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan pencernaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius. Berikut adalah pelbagai cara untuk melancarkan pergerakan usus untuk mengatasi sembelit.

1. Tingkatkan pengambilan makanan serat

Salah satu penyebab sembelit adalah kekurangan pengambilan serat di dalam badan. Itulah sebabnya, penyelesaian untuk memperbaiki pencernaan dapat dilakukan dengan meningkatkan penggunaan makanan berserat.

Serat makanan dapat membantu menyerap air tambahan, menjadikan najis lebih lembut. Manfaat serat ini yang dapat diandalkan sebagai cara untuk melancarkan pergerakan usus serta mengatasi sembelit.

Selain itu, serat juga memudahkan pengecutan usus untuk memindahkan tinja ke rektum. Namun, tidak semua jenis serat baik untuk sistem pencernaan.

Cuba pilih jenis serat larut kerana dapat menyerap air dan membentuk gel di usus untuk melembutkan najis. Anda boleh mendapatkan serat larut dalam makanan seperti:

 • gandum,
 • kacang,
 • Epal,
 • Jingga,
 • barli (barli),
 • alpukat, dan
 • brokoli

Pengambilan serat yang tidak larut sebenarnya boleh memperburuk sembelit. Makanan seperti kembang kol, buncis, dan kentang hanya berkesan sebagai cara untuk mengelakkan sembelit, bukan menyembuhkannya.

2. Perhatikan diet

Kekurangan pengambilan vitamin B12 juga boleh menyebabkan sembelit. Jadi, cara yang kuat untuk melancarkan pergerakan usus secara semula jadi adalah dengan memperhatikan pengambilan vitamin B12 dalam diet.

Anda dapat menambahkan makanan seperti kiwi, jeruk, oatmeal, lidah buaya, ke nasi untuk sarapan, makan siang, dan makan malam, ke makanan ringan.

Selain kekurangan vitamin B12, sembelit juga boleh menjadi tanda sindrom iritasi usus (IBS) sindrom iritasi usus.

Cara mengatasi sembelit kerana IBS cukup mudah, iaitu mengikuti diet FODMAP yang rendah ( F boleh dipadamkan O liga, D isakarida, M sabaraccharides, dan P oliol). Nama diet yang berasal dari singkatan karbohidrat yang perlu dielakkan adalah sejenis karbohidrat yang menyebabkan sembelit.

Di samping itu, terdapat beberapa jenis makanan yang dapat melancarkan pergerakan usus, seperti:

 • buah beri,
 • popcorn yang tidak tinggi garam,
 • kacang, seperti badam, dan
 • yogurt atau kefir

3. Memenuhi keperluan cecair harian

Sembelit sering berlaku kerana badan kekurangan cecair, mengakibatkan dehidrasi. Nah, cara semula jadi untuk melancarkan pergerakan usus yang boleh dilakukan di rumah adalah dengan minum lebih banyak air.

Cecair diperlukan oleh usus besar untuk memproses sisa makanan menjadi najis. Apabila badan kekurangan air, usus besar akan menyerap air dari sisa makanan yang dimakan. Akibatnya, najis menjadi kering dan keras, sehingga sukar dilalui.

Cara mengatasi sembelit yang satu ini boleh dilakukan dengan minum 8 gelas air sehari. Anda juga boleh mendapatkan pengambilan cecair dari jus buah atau sup.

Anda juga boleh minum soda polos tanpa gula sebagai cara untuk mengatasi masalah buang air besar. Air soda berpotensi menghidrat badan serta melegakan simptom sembelit.

4. Bersenam secara berkala

Selain menyuburkan badan, senaman yang teratur sebenarnya dapat membantu melancarkan pergerakan usus. Senaman dapat membantu tubuh menyerap makanan dengan lebih baik dan menjaga usus bergerak.

Semakin aktif usus bergerak, pergerakan makanan di usus besar juga akan lebih cepat. Sekiranya makanan melalui usus besar lebih cepat, kurang air akan diserap oleh badan dari tinja.

Ringkasnya, tekstur najis akan lebih tebal dan lembut, menjadikannya lebih mudah untuk dilalui. Ini terbukti melalui penyelidikan dari jurnal Diabetes, Sindrom Metabolik, dan Obesiti: Sasaran dan Terapi .

Kajian menunjukkan bahawa senaman aktif dapat mengurangkan masalah sembelit pada wanita yang gemuk. Walaupun begitu, pilih jenis latihan yang tidak terlalu berat, seperti berjalan selama 20 hingga 30 minit beberapa kali seminggu.

5. Menguruskan tekanan dengan baik

Ramai yang tidak menyedari bahawa tekanan boleh menjadi penyebab sembelit. Kerana badan dilanda tekanan dapat mencetuskan pergerakan usus yang melambatkan dan menyebabkan sembelit.

Itulah sebabnya, cara terbaik untuk melancarkan pergerakan usus dan mengatasi sembelit ini adalah dengan mencuba pelbagai perkara yang dapat mengurangkan tekanan, termasuk:

 • baca buku,
 • menonton filem,
 • makan makanan sihat, dan
 • melakukan hobi lain.

6. Elakkan kebiasaan menahan buang air besar

Kebiasaan menahan pergerakan usus juga boleh menyebabkan sembelit. Sebabnya ialah najis yang harus dikeluarkan sebenarnya tersekat di usus. Semakin lama ditahan, usus akan menyerap lebih banyak cecair di dalam najis dan menjadikannya lebih kering.

Nah, cara yang pasti untuk melancarkan pergerakan usus untuk mengatasi sembelit tentunya perlu menghilangkan kebiasaan ini. Sekiranya anda mempunyai keinginan untuk membuang air besar, segera ke tandas.

Menggunakan kaedah ini bukan sahaja menjadikan sistem pencernaan lancar, tetapi juga mencegah sembelit.

7. Ambil julap

Sekiranya cara semula jadi untuk membuang air besar tidak dapat mengatasi sembelit, anda boleh mengambil julap yang dijual bebas di farmasi. Mengambil julap adalah kaedah terpantas untuk mengatasi sembelit.

Walaupun begitu, setiap jenis ubat mempunyai fungsi yang berbeza, termasuk:

 • makanan tambahan serat untuk melembutkan najis,
 • julap pelincir untuk melincirkan najis
 • julap osmotik untuk mengekalkan tahap air di dalam usus,
 • julap perangsang untuk mencetuskan otot usus untuk mengusir najis, dan
 • pelembut najis biasa digunakan selepas pembedahan atau melahirkan anak.

8. Ambil vitamin

Sebagai tambahan kepada makanan dan pencahar, jenis vitamin tertentu dapat digunakan sebagai cara mengatasi sembelit. Berikut adalah beberapa vitamin yang dapat membantu melancarkan proses pencernaan.

Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang dapat membantu merawat sembelit. Apabila tubuh mendapat cukup vitamin C, vitamin yang tidak diserap yang tersisa akan memberi kesan osmotik pada saluran pencernaan.

Ini bermaksud bahawa vitamin C membawa air ke dalam usus, yang dapat membantu melembutkan najis. Oleh itu, pengambilan makanan tambahan atau pengambilan vitamin C tambahan dari makanan dapat membantu melegakan sembelit.

Vitamin B9 (asid folik)

Vitamin B9 atau asid folik berfungsi dengan merangsang pembentukan asid di saluran pencernaan, sehingga dapat membantu melancarkan pergerakan usus. Sekiranya tahap asid di saluran pencernaan rendah untuk jangka masa tertentu, anda perlu meningkatkan pengambilan asid folik agar gejala sembelit dapat dikurangkan.

9. Makan makanan prebiotik dan probiotik

Cara mengatasi sembelit akibat buang air besar juga boleh dilakukan dengan memakan makanan yang mengandungi probiotik dan prebiotik.

Makanan probiotik adalah makanan yang mengandungi bakteria yang serupa dengan bakteria baik dalam usus. Sementara itu, prebiotik adalah bahan yang baik untuk bakteria dalam usus.

Umumnya, bakteria probiotik dapat mempercepat waktu yang diperlukan makanan untuk berlalu dari saat memasuki mulut, saluran pencernaan, hingga keluar sebagai tinja.

Masa untuk pencernaan makanan juga lebih pendek berkat probiotik, iaitu 12.4 jam lebih cepat. Proses pantas ini menjadikan najis tetap lembut dan senang dilalui.

Sebaliknya, prebiotik mengandungi sejenis galacto-oligsaccharides serat yang dapat meningkatkan frekuensi pergerakan usus. Bahan ini juga menjadikan najis lebih lembut.

10. Menjalani pembedahan

Pembedahan adalah pilihan terakhir apabila rawatan di rumah atau ubat dari doktor tidak dapat menghilangkan sembelit yang dialami. Sebenarnya, ada syarat khas untuk menjalani pembedahan sebagai cara mengatasi sembelit, iaitu menderita masalah struktur pada usus besar, seperti:

 • penyumbatan pada usus besar,
 • penyempitan usus,
 • air mata di dubur (fisur dubur), dan
 • rektum 'jatuh' ke dalam vagina (prolaps rektum).

Anda juga mungkin memerlukan pembedahan ketika barah dijumpai di usus besar, rektum, atau dubur.

Agar pelbagai cara melancarkan pergerakan usus untuk mengatasi sembelit dengan lancar, sila berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Recent Posts