Bangun Pusing dan Suka Pusing? Mungkin inilah sebabnya

Tidak sedikit orang yang mengadu sakit kepala ketika bangun tidur. Beberapa orang malah merasa tidak stabil sehingga mereka terjatuh ketika bangun dari tidur kerana bangun dengan rasa pening. Apa yang anda fikir menyebabkan pening selepas bangun tidur? Adakah terdapat kaedah untuk menyelesaikannya?

Bangun pusing, mungkin kerana anda terkejut dengan penggera

Secara umum, pening selepas bangun tidur disebabkan oleh penurunan tekanan darah sementara ketika anda menukar posisi secara tiba-tiba - dari berbaring sepanjang malam, hingga duduk atau berdiri langsung - misalnya dari terjaga oleh penggera atau ketukan pada pintu.

Apabila anda berdiri terlalu laju, daya graviti menarik seluruh aliran darah terus ke kaki anda. Akibatnya, tekanan darah menurun dan otak tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi. Otak yang kekurangan darah kemudian memerintahkan jantung untuk bekerja lebih keras dan mengencangkan saluran darah dalam usaha untuk mengimbangi pemulihan tekanan darah menjadi normal.

Malangnya, mekanisme pampasan ini kadang-kadang tidak dapat berlaku tepat pada waktunya atau bahkan disekat, sehingga kekurangan bekalan darah ke otak akan mencetuskan gejala. Selain bangun pusing dan tidak stabil, berdiri dengan tiba-tiba juga boleh menyebabkan kekeliruan, mual, atau penglihatan kabur. Gejala muncul beberapa saat hingga beberapa minit setelah bergegas bangun. Aduan secara amnya akan reda dengan cepat sekiranya anda kembali duduk atau berbaring.

Namun, pening ketika bangun tidur mungkin disebabkan oleh banyak perkara lain. Rasa pening juga boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang mendasari.

Pelbagai keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan anda merasa pening ketika bangun tidur

Sekiranya pening anda bangun bukan kerana bunyi penggera pagi anda yang kuat, berikut adalah beberapa keadaan kesihatan yang mungkin ada di belakangnya. Sekiranya tidak dirawat dan tidak dirawat lebih jauh, aduan ini boleh menyebabkan anda berisiko terjatuh, kejang, atau bahkan kehilangan kesedaran, terutama bagi orang tua.

Kekeringan

Salah satu penyebab pening yang paling biasa selepas bangun tidur adalah kerana badan mengalami dehidrasi. Sakit kepala dan pening setelah bangun tidur, misalnya, boleh menjadi gejala mabuk selepas anda minum banyak alkohol semalam. Minum alkohol sebelum tidur boleh menyebabkan badan menjadi kering.

Walaupun anda tidak minum alkohol, anda mungkin masih mengalami dehidrasi. Ini berdasarkan jika anda bekerja di persekitaran yang panas, jangan minum air secukupnya semasa aktiviti sebelumnya, seperti mengambil cecair diuretik seperti kopi dan teh, atau anda adalah jenis orang yang mudah berkeringat.

Gula darah rendah

Pening setelah bangun juga boleh menjadi tanda bahawa kadar gula darah anda rendah. Lebih-lebih lagi, jika anda menghidap diabetes dan menggunakan insulin, ini boleh menjadi penyebab pening anda setelah bangun tidur.

Namun, jika anda merasa pening setelah bangun tidur bahawa anda merasa berjalan lama, dan anda merasa letih, ada baiknya berjumpa doktor. Ini boleh menjadi gejala hipoglikemia yang mesti diatasi dengan segera.

Kemudian, bagaimana mengurangkan risiko pening ketika anda bangun?

Perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sakit kepala pagi adalah kekal terhidrasi pada hari sebelumnya. Walaupun anda tidak merasa dahaga, badan anda masih berisiko mengalami dehidrasi, terutamanya jika anda mempunyai pekerjaan yang sangat aktif secara fizikal, anda bekerja di luar rumah, atau anda banyak bersukan atau melakukan senaman yang kuat.

Dengan meminum banyak air, ini menghalang anda daripada mengalami dehidrasi dan keluhan seperti kelemahan, pening atau kekurangan tenaga dapat diselesaikan sejak dini. Tetapi jangan minum air juga. Elakkan minum minuman beralkohol, terutama sebelum tidur, dan minum segelas air sebelum dan selepas bangun tidur. Ringkas untuk kemudahan, anda boleh menyimpan gelas atau botol tepat di sebelah katil anda untuk menghilangkan rasa malas Minum air pada waktu pagi dan petang.

Sekiranya beberapa perkara ini tidak berfungsi, anda mungkin mengalami keadaan perubatan yang menyebabkan anda merasa pening. Oleh itu, ada baiknya berjumpa dengan doktor anda untuk mencuba dan menentukan punca pening yang anda rasakan setelah bangun tidur.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found