6 Manfaat Kunyit Putih untuk Kesihatan yang tidak boleh anda lewatkan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Kunyit adalah rempah yang tergolong dalam keluarga halia. Kunyit oren, yang lebih sering dijumpai dan diproses menjadi hidangan sehari-hari telah membuktikan banyak faedahnya. Nah, saudara kunyit oren, kunyit putih, ternyata mempunyai kandungan yang berbeza tetapi sama berkesan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Ayuh, lihat untuk maklumat lebih lanjut.

Maklumat mengenai kunyit putih sekilas

Kunyit putih atau sering juga disebut Zedoaria ( Curcuma Zedoaria ) adalah sejenis tanaman yang hampir semua bahagian dapat digunakan untuk perubatan, seperti akar, minyak dan daun. Tumbuhan ini berasal dari India dan Indonesia, tetapi juga telah ditanam di Eropah, Amerika Syarikat, dan kawasan lain di Asia. Tumbuhan ini biasanya terdapat di beberapa negara seperti Bangladesh, Sri Lanka, India, China, Jepun, Brazil, Nepal, dan Thailand.

Kunyit ini memiliki daging yang lebih lembut dan rasanya sangat mirip dengan halia, walaupun pada akhirnya ia meninggalkan sedikit kepahitan. Kunyit putih sekarang jarang digunakan sebagai rempah memasak dan sering diganti dengan halia. Namun, dalam beberapa masakan Asia, kunyit masih digunakan. Di Indonesia, serbuk kunyit putih sering ditambahkan ke dalam hidangan kari. Di Thailand, kunyit putih yang dihiris digunakan sebagai penyegar salad.

Tumbuhan ini juga mengandungi minyak pati, pati, dan kurkumin. Minyak pati kunyit putih dipercayai dapat mengurangkan kesan radikal bebas tertentu. Di India, tanaman ini digunakan secara tradisional untuk rawatan sakit haid, bisul, muntah, dan barah.

Khasiat kunyit putih untuk kesihatan

1. Antimikrob dan antijamur

Kunyit putih menunjukkan aktiviti antimikrob dan antijamur yang kuat. Penyelidikan telah membuktikan bahawa ekstrak kunyit putih dapat melawan beberapa spesies bakteria yang boleh menyebabkan penyakit, seperti E coli penyebab banyak gangguan pencernaan seperti cirit-birit dan keracunan makanan, serta Staphylococcus aureus Ia menyebabkan bisul, impetigo, selulitis, sepsis, dan osteomielitis.

Ekstrak kunyit putih juga dapat melawan jangkitan kulat Candida dan Aspergillus . Kunyit putih juga dapat mengurangkan jumlah bakteria jahat di mulut dengan hasil yang sama dengan produk ubat kumur di pasaran.

2. Ubat alahan semula jadi

Kunyit putih mengandungi sebatian curcuminoids yang berguna sebagai anti-alergi dan terbukti dapat mengatasi gejala reaksi alergi pada kulit. Kunyit berfungsi seperti antihistamin untuk menyekat aktiviti protein keradangan dan mencegah pembebasan histamin, bahan kimia yang mencetuskan reaksi alergi.

3. Anti barah

Kunyit putih dipercayai dapat menghambat metastasis barah atau penyebaran barah dari satu organ ke organ yang lain. Namun, keberkesanannya untuk merawat barah masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Selama beribu-ribu tahun, kunyit putih telah digunakan untuk merawat masalah pencernaan. Minyak pati kunyit pucat ini dilaporkan berguna dalam rawatan kolik, kekejangan otot, selera makan menurun, cacing usus, perut kembung, pergerakan usus yang jarang, dan rasa lidah yang pahit. Ini juga merupakan bantuan semula jadi untuk mencegah keradangan usus yang disebabkan oleh tekanan.

5. Penawar gigitan ular

Kunyit putih juga dapat menjadi penawar gigitan ular kerana ekstraknya berfungsi untuk menghalang aktiviti racun ular.

6. Penghilang rasa sakit

Kunyit adalah analgesik yang lebih baik daripada aspirin kerana mengandungi sebatian semula jadi yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Rempah asli Indonesia ini telah digunakan sejak zaman nenek moyang kita untuk mengubati penyakit radang usus (ulcerative colitis). Ia juga digunakan untuk melindungi paru-paru pesakit asma dengan menekan keradangan pada bronkus yang dapat menyebabkan penyempitan saluran udara semasa terapi jangka pendek.

Manfaat kunyit lain adalah sebagai anti-radang, berkat kandungan diuretiknya. Oleh itu, rempah ini dipercayai dapat mengatasi sakit sendi akibat reumatik dan artritis. Ciri-ciri diuretik zedoari menyokong penghapusan bahan toksik badan dan cecair berlebihan, terutama pada sendi. Sekiranya tidak ada detoksifikasi, ia boleh menyebabkan keradangan dan kesakitan pada kes-kes artritis dan rematik. Kunyit putih juga mengurangkan suhu badan semasa demam dengan melawan jangkitan dan mempromosikan berpeluh.

Dan seperti yang disebutkan di atas, zedoaria dapat digunakan untuk meredakan sakit haid. Namun, sebilangan pakar menyarankan agar kunyit tidak boleh digunakan oleh wanita yang mengalami pendarahan haid yang berat.

Recent Posts