Apa itu membersihkan dan bagaimana ia berbeza dengan jerawat yang pecah? •

Adakah anda pernah mencuba produk kosmetik atau kulit baru, dan beberapa hari kemudian bintik-bintik kecil seperti jerawat muncul di wajah anda? Boleh jadi petanda membersihkan. Lalu, apa itu membersihkan dan bagaimana mencegahnya?

Apa itu membersihkan?

Pembersihan adalah keadaan yang timbul akibat penggunaan kosmetik atau produk penjagaan kulit yang mempunyai bahan aktif. Bahan aktif termasuk AHA, BHA, retinoid, atau jenis produk lain gosok dan mengelupas.

Ramai orang merasa cemas apabila mengalami jerawat dan kemerahan setelah menggunakan produk penjagaan kulit yang baru. Sebenarnya, sebilangan orang terus berjumpa dengan pakar dermatologi kerana bimbang ini adalah kesan sampingan yang berbahaya.

Sebenarnya, gejala yang anda alami tidak semestinya menjadi tanda bahawa produk yang anda gunakan tidak sesuai atau berbahaya. Boleh jadi, produk itu menunjukkan hasil kerjanya.

Itulah yang disebut membersihkan dalam dunia kecantikan. Keadaan ini berasal dari perkataan membersihkan yang bermaksud pembersihan.

Menghilangkan hubungan dan penggunaan produk penjagaan kulit

Pada fasa awal penggunaan produk penjagaan kulit atau fasa perubahan produk penjagaan kulit dari yang biasa anda gunakan hingga produk baru, anda mungkin mengalami proses membersihkan.

Produk yang mengandungi bahan aktif yang disebutkan sebelumnya diketahui mempunyai kemampuan menembusi. Ini bermaksud bahawa produk dapat menembusi jauh ke dalam kulit untuk membersihkan dan memperbaiki lapisan kulit yang mendasari.

Bahan kimia ini dapat mempercepat pertumbuhan sel kulit sehingga kulit akan kelihatan bersisik atau seperti benjolan kecil yang biasanya hilang tanpa kemerahan, bengkak, atau keradangan pada kulit anda.

Pembersihan bertujuan membersihkan pori-pori kulit wajah anda yang tersumbat oleh minyak berlebihan, sel-sel kulit mati terkumpul, dan komedo. Ini menyebabkan timbulnya jerawat yang semakin parah.

Pembersihan biasanya berlangsung 3-4 minggu. Ini disesuaikan dengan kitaran pertumbuhan kulit setiap orang.

Namun, jika keadaan kulit ini berterusan selama lebih dari 4 minggu, anda harus waspada dan segera berhenti menggunakan produk kosmetik atau produk penjagaan kulit yang biasa anda gunakan.

Apa perbezaannya membersihkan dan jerawat pelarian?

Sumber: Daya tarikan Media

Ramai yang berpendapat membersihkan sama dengan jerawat pelarian. Namun, kedua-duanya berbeza. Jerawat pelarian iaitu keadaan kulit yang berlaku kerana tidak sesuai dengan jenis bahan kosmetik atau bahan kimia tertentu.

Orang yang mengalami keadaan ini biasanya kelihatan seperti jerawat atau bisul yang juga berwarna kemerahan dan disertai dengan rasa sakit, bengkak, hingga radang (jangkitan).

Biasanya mereka yang mempunyai jerawat pelarian mempunyai kulit wajah dengan ciri-ciri jerawat besar di permukaan kulit dan kulit kering hingga mengelupas.

Pelarian Ia biasanya muncul pada bahagian muka yang tidak pernah atau jarang berjerawat sebelumnya. Sementara itu, jerawat membersihkan Ia berlaku di kawasan di mana jerawat biasanya muncul.

perbezaan lain, membersihkan hilang lebih cepat daripada jerawat pelarian yang boleh memakan masa sehingga 10 hari untuk matang dan sembuh.

Selain menggunakan produk penjagaan yang tidak sesuai untuk kulit, penyebab lain pelarian Yang lain boleh merangkumi gangguan hormon, gangguan pencernaan, tekanan, dan faktor persekitaran.

Pelbagai Rawatan Kulit Yang Sebenarnya Membuat Muka Jerawat

Cara pencegahan membersihkan setelah menggunakan produk baru?

Untuk mengelakkannya, gunakan produk rawatan secara beransur-ansur dengan bahan aktif seperti AHA, BHA, dan retinoid.

Mula menggunakan produk dalam jumlah yang sangat sedikit dan tidak setiap hari. Contohnya, anda boleh menggunakan retinoid dua kali seminggu. Sekiranya kulit terbiasa, tingkatkan dos atau kekerapan penggunaannya.

Sekiranya jerawat berterusan, jangan sentuh wajah anda, apalagi memerahnya, walaupun dengan tangan yang bersih. Sementara itu, gunakan pencuci muka yang lembut atau diformulasikan untuk kulit sensitif.

Anda mesti ingat, semasa pemulihan kulit dari membersihkan, anda tidak seharusnya segera menukar jenama produk penjagaan dan menggunakan yang baru.

Apabila berlaku membersihkan tidak bertambah baik selama lebih dari empat hari, periksa keadaan anda kepada pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Recent Posts