5 Manfaat Minyak Kelapa Dara untuk Kesihatan, Termasuk Pencernaan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Minyak kelapa dara (VCO) alias minyak kelapa dara, dipercayai mempunyai kualiti yang lebih tinggi daripada minyak kelapa biasa, kerana melalui proses pengekstrakan yang berbeza. Minyak kelapa dara diperoleh secara langsung dari santan segar tanpa melalui proses pemanasan, penyulingan, pemutihan, dan aroma sehingga tidak mengubah sifat semula jadi minyak. Nampaknya, manfaat minyak kelapa dara untuk kesihatan sangat mengagumkan. Ayuh, dapatkan maklumat lengkap!

Apakah faedah minyak kelapa dara?

Beberapa kelebihan minyak kelapa dara, termasuk:

1. Menajamkan fungsi kognitif otak

Salah satu khasiat minyak kelapa dara yang paling bermanfaat adalah kandungan asid lemak rantai sederhana (MCT).

MCT tidak hanya lebih mudah diserap oleh hati daripada jenis asid lemak lain, tetapi juga dimetabolisme dengan lebih cepat. Ini bermaksud bahawa asid lemak sihat ini dapat diproses lebih lanjut menjadi keton, yang dapat digunakan otak sebagai sumber tenaga utamanya. Ditambah dengan diet rendah karbohidrat, pengambilan keton dapat memenuhi hingga 70% dari keperluan tenaga otak dan telah terbukti mempunyai kemungkinan kesan terapeutik pada orang yang menderita kehilangan ingatan, seperti dalam kasus penyakit Alzheimer.

Selain itu, sebatian fenolik dan hormon yang unik yang terdapat dalam minyak kelapa dara mungkin dapat mencegah pengumpulan peptida beta amiloid, yang merupakan sebahagian daripada teori terkemuka mengenai penyebab Alzheimer.

2. Membunuh bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan

Hampir 50 peratus asid lemak dalam minyak kelapa dara adalah asid laurik. Apabila asid laurik dicerna, asid lemak sihat ini diubah menjadi bahan yang disebut monolaurin. Asid Laurik dan monolaurin diketahui membunuh patogen berbahaya yang menyebabkan jangkitan, seperti bakteria, virus, dan kulat.

Kedua-dua zat dalam minyak kelapa telah terbukti dapat membunuh bakteria Staphylococcus aureus (patogen yang sangat berbahaya) dan jamur Candida Albicans. Asid Laurik juga diketahui baik untuk kesihatan jantung anda dengan mengurangkan kolesterol total dan meningkatkan kolesterol baik.

Manfaat minyak kelapa dara yang juga telah terbukti adalah mencegah dan merawat ulser perut, rongga, dan keracunan makanan.

3. Mengurangkan kekerapan sawan kanak-kanak

Kandungan MCT dalam minyak kelapa dara dihantar terus ke hati untuk diproses menjadi keton yang dihantar ke otak sebagai sumber tenaga utama. Sekiranya minyak kelapa dara diambil secara berkala bersamaan dengan diet rendah karbohidrat, ini seterusnya akan meningkatkan kepekatan darah badan keton, yang dapat membantu mengurangkan kejadian kejang pada kanak-kanak dengan epilepsi - bahkan pada anak-anak yang kejangnya tidak dapat dikendalikan dengan ubat .

4. Melancarkan pencernaan sebagai kebaikan minyak kelapa dara

Minyak kelapa dara berperanan besar dalam membantu sistem pencernaan yang lebih baik kerana membantu tubuh menyerap vitamin dan mineral yang larut dalam lemak. Contohnya, magnesium dan kalsium. Beberapa kajian menunjukkan bahawa MCT dalam minyak kelapa dara dapat membantu memecah dan mencerna lipid.

5. Membantu menurunkan berat badan

Selain membantu melawan gangguan otak dan ingatan, pengambilan asid lemak yang terdapat dalam minyak ini terbukti dapat meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar. Dengan kata lain, tubuh dengan mudah menukar lemak untuk dijadikan tenaga. Keton, sebagai bentuk tenaga dari metabolisme lemak, diketahui mempunyai kesan mengurangkan selera makan.

Selain itu, minyak kelapa dara nampaknya sangat berkesan dalam mengurangkan lemak perut. Lemak ini adalah yang paling berbahaya dari semua jenis lemak badan dan sangat berkaitan dengan pelbagai penyakit kronik.

Kaedah ini penting bagi mereka yang mengikuti program penurunan berat badan, kerana pada dasarnya minyak kelapa dara membantu meningkatkan metabolisme anda. Satu kajian mendapati bahawa pengambilan 15-30 gram MCT setiap hari meningkatkan perbelanjaan tenaga dalam 24 jam hingga 5 peratus (kira-kira 120 kalori sehari). Oleh itu, kelebihan minyak kelapa dara juga termasuk membantu menurunkan berat badan secara dramatik jika dimakan dalam jangka masa panjang.

Recent Posts