6 Teknik Servis Badminton yang Perlu Anda Kuasai di Gelanggang

Permainan badminton bukan hanya untuk menunjukkan kepantasan dan bersaing untuk melompat ketangkasan ketika membuat pukulan. Salah satu teknik penting yang mesti anda kuasai ialah teknik servis bulu tangkis.

Mempraktikkan teknik servis yang betul akan memastikan anda cemerlang dalam memulakan serangan dan menjaringkan mata. Ayuh, lihat cara mengasah teknik servis bulu tangkis dalam artikel berikut.

Teknik servis bulu tangkis yang tajam dan tepat

Servis adalah salah satu teknik asas badminton dalam bentuk pukulan permulaan perlawanan yang bertujuan untuk terbang dengan shuttlecock atau shuttlecock ke padang lawan. Mempraktikkan teknik pukulan servis yang tajam dan tepat perlu dikuasai oleh setiap pemain badminton.

Cara menghidangkan bulu tangkis terdapat banyak jenis, mulai dari servis jarak pendek hingga tembakan menghancurkan untuk membunuh langkah lawan. Inilah cara berlatih tembakan servis anda dalam pertandingan badminton, berdasarkan jenis servis

1. Perkhidmatan forehand rendah

Perkhidmatan forehand Secara amnya, atlet menggunakannya dalam permainan badminton tunggal. Teknik servis ini bergantung pada sentuhan pergelangan tangan sehingga jarak antara shuttlecocks pendek dan jatuh berhampiran garisan jaring. Akibatnya, lawan tidak dapat bergerak untuk bertindak balas dengan pukulan menghancurkan .

Cara memegang raket bulu tangkis dengan teknik forehand adalah seperti berikut.

 • Pegang raket dengan bahagian dalam lengan menghadap ke luar (menghadap lawan atau menghadap pesawat ulang-alik). Elakkan memegang raket dengan menggunakan tapak tangan, seperti memegang parang.
 • Pegang raket dalam keadaan santai. Pegang raket dengan tangan kiri, seolah-olah berjabat tangan dengan kepala raket ke sisi. Posisikan jari tengah, jari, dan jari kelingking anda untuk mencengkam raket, sementara jari telunjuk anda sedikit terpisah dan ibu jari anda diletakkan di antara tiga dan jari telunjuk anda (membentuk ā€œVā€).
 • Bergerak dengan cepat sehingga kedudukan badan berada di hadapan kedudukan shuttlecock .
 • Posisikan kaki kiri di depan, sementara kedudukan kaki kanan di belakang berada pada garis lurus dengan kedudukan shuttlecock .
 • Posisikan badan condong selari dengan arah kaki.
 • Pukul shuttlecock sambil bahu dipusing ke hadapan.
 • Kedudukan pergerakan tangan terus turun.

Sekiranya anda sudah memahami cara memegang raket, maka anda boleh berlatih teknik penyediaan forehand rendah seperti di bawah.

 • Pukul perlahan shuttlecock dengan mengayunkan lengan dari belakang badan dengan bahagian depan raket. Jangan terlalu lemas ketika memukul, dan pastikan anda membengkokkan siku sedikit dan condongkan badan anda sedikit.
 • Anda boleh meminta bantuan rakan pertengkaran untuk melewati ulang-alik dan anda membalas dengan forehand rendah. Amalkan teknik servis ini berulang kali.
 • Setelah anda terbiasa dengan kekuatan dan irama hit perlahan ini, arahkan servis di pelbagai lokasi untuk mengalahkan jangkaan lawan anda.

2. Perkhidmatan forehand tinggi

Sama dengan perkhidmatan forehand rendah, teknik servis bulu tangkis ini juga masih bergantung pada pergelangan tangan sehingga jarak lintang lebih terkawal. Cara memegang raket untuk dihidangkan forehand Ketinggiannya serupa dengan langkah yang telah dikaji pada titik sebelumnya.

Perbezaannya adalah, anda hanya perlu menggunakan lebih banyak tenaga ketika memukul ulang-alik dengan teknik servis forehand tinggi. Tujuannya agar shuttlecock dapat melambung dan jatuh tegak lurus ke belakang garisan padang lawan. Lakukan latihan perkhidmatan ini berulang kali.

3. Perkhidmatan backhand

Perkhidmatan backhand sering diandalkan sebagai cara untuk memulakan permainan dan juga serangan dalam permainan badminton berganda. Jenis servis ini berguna untuk menjatuhkan pesawat ulang-alik sedekat mungkin ke garis serangan pemain lawan, walaupun dapat mendarat tepat di atas jaring untuk mendapatkan mata yang dijamin.

Sebelum mempraktikkan servis backhand , anda harus menentukan cara memegang dan kelenturan yang betul untuk menggerakkan pergelangan tangan anda seperti berikut.

 • Lakukan pergerakan raket ke kanan dan kiri, menggunakan kekuatan pergelangan tangan. Begitu juga dengan pergerakan ke depan dan ke belakang, sehingga terasa betul terjadinya lekukan di pergelangan tangan. Gerakkan pergelangan tangan anda ke atas dan ke bawah.
 • Ayunkan raket yang agak pendek dengan hanya pergelangan tangan yang pantas. Ini menjadikan ulang-alik hanya didorong dengan bantuan pemindahan berat badan dari belakang ke kaki depan.
 • Elakkan menggunakan kekuatan pergelangan tangan yang berlebihan, yang akan mempengaruhi arah dan ketepatan pukulan.
 • Sekiranya lancar, cuba berlatih untuk menembak ulang alik ke dinding. Lakukan senaman berulang kali supaya pergerakan dan ketepatan menjadi lebih stabil.

4. Perkhidmatan lama

Teknik servis panjang biasanya bertujuan menyerang sejak awal permainan. Pukulan ini akan menembak ulang-alik sejauh dan setinggi mungkin sehingga jatuh dekat dengan garisan belakang gelanggang lawan. Ini akan mengganggu tumpuan lawan untuk menentukan sama ada shuttlecock masuk atau keluar dari padang permainan.

Anda boleh mempraktikkan teknik servis bulu tangkis ini dengan memegang backhand atau forehand . Kemudian, langkah-langkah untuk melaksanakan perkhidmatan ini merangkumi yang berikut.

 • Letakkan satu kaki, sama ada kaki kiri atau kanan anda di depan kaki yang lain, sehingga titik berat badan anda berada di antara kaki anda.
 • Pusingkan tangan yang memegang raket ke belakang pada ketinggian bahu, kemudian tekan shuttle setelah mengayun hingga ke bahagian depan badan.
 • Semasa latihan, cuba fokus pada menyesuaikan arah dan kekuatan pukulan agar dapat menjatuhkan hantaran dekat garisan belakang gelanggang lawan.

5. Tahap perkhidmatan

Hidangkan secara melintang atau hidangkan memandu adalah gerakan servis yang perlu anda lakukan dengan memukul shuttle menggunakan tangan dan kedudukan raket. Semasa melakukan servis ini, anda harus mengawal daya yang dikeluarkan untuk menembak shuttle dengan hemat mungkin.

Sasarkan sasaran menembak anda pada sudut persimpangan antara garis belakang dan garis tengah padang. Anda boleh melakukan teknik servis mendatar dengan menahan forehand tidak juga backhand .

6. Perkhidmatan menghancurkan

Berkhidmat dengan teknik smash dalam pertandingan badminton bertujuan untuk mengalahkan lawan. Ini kerana shuttle akan jatuh dengan cepat dengan kekuatan maksimum sehingga pihak lawan tidak berpeluang menyedarinya.

Anda boleh melakukan perkhidmatan ini sama seperti langkah-langkah ketika melakukan perkhidmatan biasa. Sebaliknya, buat pukulan anda dengan mengayunkan pergelangan tangan sekuat dan secepat mungkin, seperti gerakan mencambuk. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa teknik servis bulu tangkis ini juga disebut sebagai perkhidmatan cambuk.

Badminton adalah sukan yang popular di kalangan masyarakat Indonesia. Bermain badminton mempunyai faedah kesihatan seperti sukan lain. Dengan menguasai pelbagai teknik, termasuk servis di atas, ia pasti dapat membantu anda bermain dengan betul dan mengurangkan risiko kecederaan.

Recent Posts