Decolgen: Fungsi, Dos dan Kesan Sampingan •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Decolgen digunakan?

Decolgen adalah ubat yang digunakan untuk merawat gejala selesema seperti sakit kepala, demam, hidung berair, hidung tersumbat, mata berair, dan bersin. Ubat ini mempunyai tiga komposisi utama, iaitu:

  • Paracetamol 400 mg, berfungsi untuk merawat kesakitan ringan hingga sederhana yang juga digunakan untuk meredakan demam.
  • Phenypropanolamine HCL 12.5 mg, ubat dekongestan dengan fungsi pengecutan saluran darah (urat dan arteri) sehingga dapat digunakan untuk mengobati kesesakan yang berkaitan dengan alergi, demam hay, kerengsaan sinus, dan selesema.
  • Chlorpheniramine maleate (sejenis ubat antihistamin) berfungsi untuk menyekat histamin yang menyebabkan gejala alergi.

Apakah peraturan untuk menggunakan Decolgen?

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, tablet dan diminum setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan. Jangan gunakan lebih banyak atau kurangkan dos atau gunakan lebih kerap daripada yang disyorkan oleh doktor dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

Sekiranya gejala anda disertai demam tinggi, atau jika tidak membaik dalam masa 3 hari, hubungi doktor anda. Ikuti arahan pada label ubat anda dengan berhati-hati, dan minta doktor atau ahli farmasi anda untuk menjelaskan apa sahaja yang anda tidak faham.

Bagaimana cara menyimpan Decolgen?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found