Pilihan Ubat Strok dan Langkah Rawatan yang Perlu

Strok berlaku apabila bekalan darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak terganggu atau berkurang, menyebabkan sel otak mati. Ini kemudian mengganggu kemampuan otak untuk mengawal fungsi otak seperti pergerakan, kepekaan rasa, ucapan, pemahaman dan ingatan. Strok adalah keadaan yang mesti diatasi dengan segera. Namun, apakah pilihan ubat dan rawatan yang boleh digunakan untuk merawat strok? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Pilihan rawatan untuk merawat strok mengikut jenis

Rawatan untuk strok biasanya ditentukan berdasarkan jenis strok yang dialami. Berikut adalah pilihan ubat dan rawatan strok mengikut jenisnya.

Rawatan strok iskemia

Strok iskemia adalah strok yang berlaku kerana penyumbatan saluran darah. Rawatan untuk strok jenis ini diutamakan untuk menghentikan penyumbatan dan memulihkan aliran darah ke otak seperti sebelumnya. Ubat strok berikut dan pilihan rawatan yang boleh dilakukan:

1. Pentadbiran ubat tPA

Terapi rawatan menggunakan ubat pengaktif plasminogen tisu (tPA) untuk strok iskemia dapat memecah darah yang beku dan diberikan melalui vena (intravena). Walau bagaimanapun, ubat tPA harus diberikan dalam masa 4.5 jam dari munculnya gejala strok pertama.

Semakin cepat ubat ini diberikan, semakin baik. Rawatan yang dilakukan dengan cepat dan tepat dapat meningkatkan potensi pesakit untuk sembuh, sekaligus mengurangkan risiko komplikasi strok.

Ubat strok ini adalah rawatan standard untuk strok iskemia. Ubat ini dapat mengembalikan aliran darah dengan memecahkan gumpalan darah yang menyebabkan strok. Semakin cepat penyebab strok ini dirawat, semakin cepat pesakit akan pulih sepenuhnya dari keadaan ini.

Walaupun begitu, semasa menggunakan ubat tPA, doktor akan mempertimbangkan beberapa risiko, seperti pendarahan di otak untuk menentukan sama ada ubat strok ini sesuai untuk keadaan anda.

2. Prosedur endovaskular

Selain menggunakan ubat tPA, doktor juga dapat merawat strok secara langsung di saluran darah yang tersumbat. Ini dapat dilakukan dengan menjalani prosedur endovaskular. Terapi ini dianggap cukup baik dalam mengurangkan kesan strok iskemia.

Namun, anda harus ingat bahawa agar terapi memberikan hasil yang maksimum, prosedur ini mesti dilakukan secepat mungkin. Terdapat dua cara untuk menjalani prosedur endovaskular ini, salah satunya adalah ubat strok yang diberikan terus ke otak.

Doktor akan memasukkan kateter, yang merupakan tiub nipis panjang melalui arteri di bahagian dalam paha dan mengarahkannya ke otak untuk melepaskan tPA tepat ke arteri tersumbat.

Prosedur ini juga dapat dilakukan dengan meletakkan alat yang terpasang pada kateter untuk secara langsung membuang gumpalan darah yang menyekat arteri di otak. Prosedur ini sangat bermanfaat bagi pesakit dengan pembekuan darah yang terlalu besar dan tidak dapat dipatahkan walaupun dengan tPA ubat strok.

3. Penggunaan ubat antiplatelet

Apabila saluran darah pecah, platelet atau kepingan darah akan berusaha menutup luka di saluran darah dengan membeku darah. Namun, jika pembekuan darah terjadi di arteri, akan berisiko memicu strok.

Antiplatelet termasuk ubat strok penipisan darah. Ubat ini berguna untuk mencegah terjadinya pembekuan darah yang disebabkan oleh platelet darah ini.

Salah satu rawatan strok antiplatelet yang paling biasa yang digunakan doktor dalam keadaan kecemasan adalah: asid asetilsalisilat (ASA) atau lebih dikenali sebagai aspirin. Selain terbukti berkesan menipiskan darah, aspirin dapat membantu menyampaikan darah ke kawasan yang terkena.

Walau bagaimanapun, anda atau ahli keluarga yang lain harus memberitahu doktor anda sekiranya pesakit sudah menggunakan aspirin untuk penyakit jantung atau penyakit lain.

Namun, sebilangan orang tidak dapat melakukan rawatan strok ini kerana mereka mengalami masalah pendarahan, alergi, atau mempunyai batasan perubatan tertentu. Selain aspirin, beberapa ubat antiplatelet lain yang boleh digunakan adalah clopidogrel, dipyridamole dan ticlopidine.

Penting untuk diketahui bahawa jika anda mengambil ubat pengencer darah untuk strok, anda berisiko mengalami pendarahan lebih cepat daripada biasa ketika anda cedera.

4. Penggunaan ubat antikoagulan

Doktor anda mungkin menetapkan antikoagulan untuk mengurangkan risiko pembentukan gumpalan darah baru. Ubat ini berfungsi dengan mengubah komposisi kimia darah sehingga pembekuan darah tidak terbentuk.

Ubat pembekuan untuk strok termasuk warfarin, apixaban, dabigatran, edoxaban, dan rivaroxaban yang dapat digunakan dalam jangka masa yang lama. Terdapat juga antikoagulan seperti heparin yang biasanya diberikan melalui suntikan dan hanya dapat digunakan dalam jangka waktu yang singkat.

Biasanya, ubat antikoagulan diberikan apabila:

 • Pesakit mempunyai degupan jantung yang tidak normal seperti fibrilasi atrium. yang boleh menyebabkan pembekuan darah.
 • Pesakit mempunyai sejarah pembekuan darah.
 • Gumpalan darah berlaku di saluran darah di kawasan kaki, jadi strok menyebabkan pesakit tidak dapat menggerakkan satu kaki.

5. Ubat penurun tekanan darah tinggi

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, keadaan ini boleh menyebabkan strok. Oleh itu, penggunaan ubat penurun tekanan darah tinggi mungkin dapat mengatasi strok ini.

Ubat tekanan darah tinggi yang boleh digunakan untuk merawat strok iskemia termasuk:

 • Diuretik Thiazide.
 • Enzim penukar angiotensin (ACE) perencat.
 • Penyekat saluran kalsium.
 • Penyekat beta.
 • Penyekat alfa.

6. Endarterektomi karotid

Strok iskemia juga boleh berlaku sekiranya arteri di leher menjadi sempit. Sebenarnya, arteri karotid membawa darah ke otak. Penyempitan ini, juga dikenali sebagai stenosis karotid, boleh menyebabkan penumpukan plak.

Sekiranya keadaan bertambah buruk, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membuka penyumbatan di kapal. Prosedur pembedahan ini dikenali sebagai endarterektomi karotid. Semasa prosedur ini, doktor akan membedah leher untuk membuka arteri karotid dan mengeluarkan plak yang ada di dalamnya.

Rawatan untuk strok hemoragik

Berbeza dengan strok iskemia yang berlaku kerana penyumbatan saluran darah, strok hemoragik terjadi kerana terdapat pendarahan di otak. Berikut adalah pilihan ubat dan rawatan untuk strok hemoragik, seperti:

1. Langkah kecemasan

Sekiranya sebelum ini anda menggunakan ubat penipisan darah untuk mencegah pembekuan darah, doktor anda mungkin menetapkan ubat atau pemindahan darah untuk mengatasi kesan ubat penipisan darah. Selain itu, doktor juga dapat memberikan ubat penurun tekanan darah ke otak, menurunkan tekanan darah normal, dan mencegah kejang.

2. Operasi

Selain menggunakan ubat untuk merawat strok, pesakit mungkin harus menjalani prosedur pembedahan sebagai cara untuk menyembuhkan strok. Operasi ini bertujuan untuk mengeluarkan darah dari otak dan memperbaiki saluran darah yang pecah. Operasi ini dikenali sebagai kraniotomi.

Semasa prosedur pembedahan, sebahagian kecil tengkorak dikeluarkan, membolehkan pakar bedah mencapai sumber pendarahan di kepala.

Pakar bedah akan memperbaiki saluran darah yang rosak dan memastikan tidak ada gumpalan darah yang dapat menghalang aliran darah ke otak.

Setelah pendarahan dihentikan, bahagian kecil tengkorak yang sebelumnya dikeluarkan akan digantikan oleh cakera logam.

3. Embolisasi endovaskular

Pilihan rawatan untuk strok hemoragik biasanya dilakukan dengan menjalani prosedur perubatan daripada menggunakan ubat strok. Salah satunya adalah embolisasi endovaskular.

Prosedur ini biasanya dilakukan dengan memasukkan kateter ke dalam arteri di bahagian dalam paha dan diarahkan ke otak. Pakar bedah akan memasukkan gelung yang boleh dilepas ke dalam aneurisma untuk mengisi. Ini dapat mengelakkan aliran darah ke aneurisma dan menyebabkan pembekuan darah.

4. Pembedahan penyingkiran AVM

Menurut Mayo Clinic, salah satu rawatan untuk strok hemoragik adalah penyingkiran arformiovenous malformation (AVM) jika ia terletak di kawasan otak yang mudah dijangkau. Ini dapat membantu mengurangkan risiko saluran darah pecah menyebabkan stroke hemoragik.

Walaupun begitu, tidak semua malformasi arteriovenous dapat dihilangkan, terutama jika mereka berada jauh di dalam otak, besar, atau prosedur pembedahan membawa risiko menyebabkan perubahan besar dalam fungsi otak.

5. Pembedahan untuk hidrosefalus

Prosedur pembedahan yang biasanya dilakukan untuk mengubati hidrosefalus sebenarnya juga dapat digunakan untuk merawat strok hemoragik.

Ini dapat dilakukan jika kerosakan yang disebabkan oleh strok menyebabkan cairan serebrospinal terkumpul di rongga otak, menyebabkan sakit kepala, pening, muntah, hingga pesakit kehilangan keseimbangan.

Hydrocephalus juga dapat dirawat dengan meletakkan tiub kecil di otak untuk membolehkan cecair mengalir keluar dari otak.

6. Operasi stereotaktik

Daripada menggunakan ubat, pilihan untuk stroke hemoragik seterusnya adalah menjalani pembedahan stereotaktik. Pembedahan ini dapat dilakukan dengan menggunakan banyak pancaran atau radiasi tinggi, tetapi dapat sangat efektif untuk memperbaiki kerosakan saluran darah yang boleh menjadi salah satu penyebab strok.

Terapi dan pemulihan selepas strok

Setelah mengambil ubat dan menjalani pelbagai rawatan, penting untuk selalu memantau keadaan pesakit strok. Anda mungkin juga harus fokus membantu proses pemulihan pesakit agar dia dapat berfungsi secara fizikal seperti sebelumnya.

Walaupun begitu, kesan strok boleh berbeza bagi setiap individu. Ini biasanya bergantung pada kawasan otak yang terjejas dan jumlah tisu yang rosak.

Sekiranya strok menyerang bahagian kanan atau bahagian otak, pergerakan dan kepekaan bahagian kiri badan mungkin terganggu. Sementara itu, jika strok menyerang bahagian kiri otak, pergerakan dan kepekaan bahagian kanan badan akan terjejas. Bukan hanya itu, kerosakan pada otak kiri boleh mengganggu kemahiran pertuturan dan bahasa.

Setelah melewati masa kritikal strok, kebanyakan pesakit mesti menjalani pemulihan atau terapi untuk strok. Biasanya, doktor akan mencadangkan jenis terapi mengikut usia anda, keadaan kesihatan keseluruhan, dan tahap keparahan strok yang dialami.

Doktor juga boleh mempertimbangkan gaya hidup, hobi, keutamaan, dan ketersediaan pengasuh atau ahli keluarga yang akan menemani pesakit dengan setia. Pemulihan akan bermula sebelum pesakit benar-benar dibenarkan keluar dari hospital.

Setelah keluar dari hospital, pesakit mungkin diminta untuk terus menjalani program pemulihan di hospital yang sama, atau pesakit juga mungkin diizinkan menjalani pemulihan di rumah dengan bantuan perawat dari hospital.

Pemulihan untuk strok boleh dibantu oleh beberapa orang, termasuk:

 • Ahli sains saraf.
 • Pakar pemulihan.
 • Kakak untuk pemulihan.
 • Pakar Pemakanan.
 • Ahli terapi fizikal.
 • Ahli terapi pertuturan.
 • Ahli psikologi.
 • Ahli agama.

Dari pelbagai jenis rawatan di atas, doktor di hospital akan menentukan jenis rawatan berdasarkan jenis strok, keadaan kesihatan badan, dan keparahan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found