Senarai Ubat-ubatan Yang Harus Anda Selalu Ada Di dalam Beg Anda

Bukan hanya alat solek dan dompet, jenis ubat tertentu juga mesti ada di dalam beg anda. Ketersediaan ubat dalam beg akan sangat membantu apabila anda tiba-tiba merasa tidak sihat atau mengalami kemalangan. Namun, ubat apa yang harus selalu ada di dalam beg? Sebabnya, mustahil bukan, jika anda harus membawa semua stok ubat yang ada di dalam kabinet ubat? Nah, berikut adalah senarai ubat-ubatan kecemasan yang mesti anda selalu ada di dalam beg anda.

Senarai ubat yang mesti ada di dalam beg

1. Ubat preskripsi doktor

Sekiranya doktor telah menetapkan ubat-ubatan tertentu seperti antibiotik, ubat diabetes, atau ubat darah tinggi, anda mesti membawa semuanya ke dalam beg anda kerana ubat-ubatan ini mesti diminum secara berkala sehingga habis. Juga, jangan lupa untuk selalu membawa alat sedut ke dalam beg anda jika anda menghidap asma.

Sementara itu, jika anda mempunyai keadaan khas seperti epilepsi dan penyakit jantung dan dikehendaki menempuh jarak jauh, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda berapa banyak ubat yang perlu anda ambil dan dos apa yang sesuai untuk keperluan anda.

Walaupun perlu, selalu bawa salinan preskripsi dan nombor telefon doktor anda. Ini dilakukan untuk memudahkan anda membeli ubat di farmasi sekiranya pada bila-bila masa bekalan ubat preskripsi doktor anda habis.

2. Ubat alahan

Ini adalah ubat penting bagi anda yang mempunyai sejarah alahan. Penyelesaiannya, anda mesti selalu menggunakan ubat antihistamin sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya anda tiba-tiba mengalami alahan. Sekiranya anda pernah mengalami reaksi anafilaksis dan doktor anda telah menetapkan epinefrin, jangan lupa membawa ubat ini ke mana sahaja anda pergi.

3. Ubat penahan sakit

Ubat penahan sakit adalah barang yang mesti ada di dalam beg anda. Sebabnya, ubat jenis ini adalah pertolongan cemas jika anda mengalami pelbagai kesakitan dan kesakitan pada skala ringan, sederhana, hingga teruk.

Kebanyakan orang mengambil ubat penahan sakit untuk mengurangkan sakit kepala, pening, demam dan sebagainya. Senarai ubat penghilang rasa sakit yang selalu ada di dalam beg anda seperti parasetamol, ibuprofen, dan aspirin.

4. Ubat asid perut

Bagi anda yang mempunyai penyakit asid perut, tidakkah anda dapat membayangkan betapa menyedihkannya apabila gejala penyakit ini mulai berulang? Oleh itu, jika anda menghidap penyakit ulser dan refluks asid gastrik (GERD), wajib selalu membawa ubat asid gastrik ke dalam beg anda.

Terdapat pelbagai jenis ubat ulser, antaranya antasid (antasid) dan perencat pam proton (PPI). Kedua-dua ubat ini menjadi kegemaran ramai orang kerana khasiatnya yang efektif dan cepat untuk meneutralkan atau mengikat cecair asid gastrik.

5. Makanan tambahan multivitamin

Sekiranya anda mempunyai pergerakan yang tinggi dan tidak dapat memperoleh nutrien yang mencukupi dari makanan yang anda makan setiap hari, anda perlu mengambil suplemen multivitamin. Sebabnya, suplemen multivitamin dapat membantu pengambilan vitamin dan mineral yang masuk ke dalam badan anda hampir dengan bilangan yang disyorkan yang diperlukan. Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu supaya anda mengetahui jenis suplemen multivitamin yang sesuai dengan keperluan anda.

6. Ubat luka

Walaupun anda berhati-hati, kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa. Untuk merawat luka, goresan, dan masalah lain yang disebabkan oleh kemalangan kecil yang perlu segera mendapatkan pertolongan sebelum berjumpa doktor, anda boleh menggunakan pembalut pelekat dan ubat luka. Oleh itu, penting bagi anda untuk selalu memakai pembalut pelekat dan ubat luka di dalam beg anda.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa membawa ubat dalam beg

Anda tidak perlu membawa terlalu banyak bekalan ubat. Jadi, bawa cukup. Contohnya, dua tablet untuk setiap jenis ubat. Walaupun begitu, sesuaikan dengan jangka masa dan tempat tujuan anda semasa dalam perjalanan.

Masukkan semua ubat ke dalam bekas yang boleh ditutup rapat. Tetapi jangan lupa untuk melabelkannya supaya anda tidak lupa ubat penghilang rasa sakit mana dan ubat ulser misalnya.

Penyelesaian terbaik jika anda terlupa membawa ubat anda

Senarai ubat-ubatan yang telah disebutkan di atas adalah keperluan penting yang mesti selalu ada di mana sahaja anda berada. Sama ada di rumah, kampus, pejabat, bahkan disimpan di dalam kereta atau beg jika perlu.

Malangnya, tidak semua orang selalu dapat membawa ubat yang mereka perlukan ke mana sahaja mereka pergi. Bergegas dalam perjalanan boleh menjadi penyebab paling biasa yang sering dilupakan oleh ramai orang.

Walaupun begitu, jangan risau, sekarang ada penyelesaian yang mudah dan praktikal untuk membeli ubat yang anda perlukan. Anda boleh memesan dan membeli ubat dari MoChehat,pasar yang bersambung dengan banyak farmasi di Indonesia sehingga mana-mana ubat yang anda cari boleh didapati di sini. Urus niaga pantasnya membolehkan ubat dihantar walaupun dalam masa 4 jam dari pesanan. Yang paling penting, pesan ubat di MoCheat juga penghantaran percuma dan boleh dibayar di rumah, anda tahu. Jadi, untuk pesanan ubat dan maklumat lanjut, sila klik di sini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found