6 Kebaikan Asid Glikolik untuk Mengatasi Masalah Kulit Muka

Seiring usia kita, kulit manusia juga akan bertambah tua. Tidak hairanlah, kini banyak produk penjagaan kecantikan mengandungi asid glikolat, alias asid glikolik. Bermula dari produk pengelupasan (untuk membuang sel kulit mati), serum, hingga krim anti-penuaan yang semakin menjamur di pasaran. Sebabnya, sebatian ini diramalkan mempunyai khasiat luar biasa untuk merawat keremajaan kulit wajah. Apa faedah asid glikolik, apa yang anda ingin tahu? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Kelebihan asid glikolik untuk pelbagai masalah kulit wajah

Jerawat, pori-pori tersumbat, dan tona kulit tidak sekata hanyalah beberapa keluhan pada wajah. Untuk mengatasinya tidak sewenang-wenangnya, anda memerlukan produk dengan ramuan yang betul - salah satunya ialah asid glikolik.

Pakar kulit dan penyelidik dari Amerika Syarikat, dr. Dhaval G. Bhanusali menjelaskan bahawa asid glikolik adalah sebatian dalam keluarga alpha hydroxy acid (AHA) yang secara semula jadi terdapat di tebu. Mungkin anda akan mengalami sedikit kesukaran untuk membezakan sebatian ini dari sebatian lain, seperti asid laktik (asid laktik) dan asid salisilik (asid salisilik).

Ringkasnya, asid glikolik mempunyai ukuran molekul yang jauh lebih kecil, memungkinkan untuk mencapai tisu kulit yang lebih dalam untuk menyelesaikan masalah kulit anda. Nah, berikut adalah pelbagai faedah asid glikolik yang menarik untuk dicuba:

1. Mencerahkan kulit

Setiap hari ada pelbagai perkara yang boleh menjadikan warna kulit kusam. Bermula dari kerap terkena sinar matahari, kulit kering, hingga penipisan kulit. Sekiranya anda secara aktif mencari produk rawatan yang tepat untuk masalah ini, asid glikolik boleh menjadi jawapannya.

Sebatian ini berperanan dalam merangsang pengelupasan sel kulit mati yang tersimpan di wajah. Tidak perlu bimbang mempunyai kesan kasar pada kulit, kerana asid glikolat dapat berfungsi dengan baik dengan melarutkan sejenis pelekat lembut yang kemudiannya dapat membuang sel-sel kulit mati yang melekat pada lapisan epidermis. Warna kulit menjadi lebih cerah dan lebih berseri.

2. Meratakan warna kulit

Bagi anda yang mempunyai masalah dengan tona kulit tidak sekata, cubalah manfaat asid glikolik ini. Prosesnya tidak jauh berbeza seperti mencerahkan kulit.

Asid glikolik juga akan membersihkan lapisan atas kulit dari penumpukan sel-sel kulit mati. Dengan cara itu, bintik hitam, pigmentasi kulit, dan melasma akan memudar secara perlahan.

3. Membersihkan dan mengecilkan liang pori yang degil

Pori-pori yang kelihatan besar adalah punca jerawat dan minyak berlebihan di wajah. Dr. Debra Jaliman, penolong profesor dermatologi di Icahn School of Medicine, mengesyorkan menggunakan produk yang mengandungi asid glikolik bagi mereka yang mempunyai liang.

Ini bukan tanpa sebab. Sebabnya, asid glikolat mampu membersihkan, memperbaiki, mengecil, untuk mengurangkan penampilan liang yang mudah menjadi tempat pengumpulan minyak, kotoran, dan residu. solekan Anda.

4. Kulit licin

Menariknya, ternyata asid glikolik berfungsi dengan berkesan untuk merawat kulit yang terasa kasar. Ya, sebatian ini akan mencetuskan pergantian sel-sel kulit untuk mengeluarkan dan mengembalikan keremajaan permukaan kulit, sehingga kulit akan terasa lebih lembap, halus, dan lembut.

5. Memudarkan parut jerawat

Bermasalah dengan parut jerawat yang degil? Mungkin produk penjagaan yang anda gunakan tidak memenuhi ramuan yang betul. Sekiranya anda ingin menjadi lebih berkesan, anda boleh mencuba kelebihan asid glikolik dalam produk penjagaan kulit.

Tidak hanya bertugas menembusi tisu kulit dalam untuk membasmi jerawat. Lebih dari itu, malah dapat mempercepat pergantian sel dan memudarkan parut jerawat yang mengganggu penampilan.

6. Melawan tanda penuaan pada wajah

Kulit yang kelihatan sihat dan awet muda adalah impian semua orang. Oleh itu, asid glikolik boleh menjadi satu pilihan. Sebabnya, asid glikolat merangsang pengeluaran kolagen dan elastin. Kedua-duanya adalah kunci untuk menjadikan kulit lebih kencang dan lembut.

Sekiranya digunakan secara berkala, ia dapat membantu mencerahkan warna kulit, mengurangkan penampilan garis-garis halus, dan memperbaharui kualiti kulit anda.

Perhatikan cara menggunakan asid glikolik dengan cara yang betul

Hampir sama dengan menggunakan produk berasaskan AHA, dr. Jennifer MacGregor dari Union Square Laser Dermatology mengesyorkan menggunakan produk rawatan yang mengandungi asid glikolik pada waktu pagi dan petang. Sudah tentu dengan penyebaran krim pelindung matahari pada waktu pagi untuk melindungi kulit.

Pertama, pastikan wajah anda bersih. Anda boleh terus menggunakan penjagaan kulit ke peringkat seterusnya seperti biasa,

Asid glikolat adalah sebatian yang cukup kuat, jadi sebaiknya jangan menggunakannya dengan produk yang mengandungi sebatian kuat lain, seperti retinol atau kumpulan AHA. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menyebarkan penggunaannya pada hari yang berbeza.

Selain itu, perhatikan juga jika anda mempunyai kulit sensitif yang umumnya cukup sensitif terhadap kandungan asid glikolat. Penyelesaiannya, mulakan dengan menggunakan kepekatan rendah dan tidak terlalu banyak terlebih dahulu, kemudian cuba lihat bagaimana ia berkembang pada kulit wajah anda. Sekiranya tidak ada masalah, anda boleh terus menggunakannya.

Recent Posts