Candidiasis: Gejala, Sebab dan Rawatan •

Definisi

Apa itu kandidiasis?

Candidiasis adalah jangkitan kulat yang disebabkan oleh sejenis jamur, iaitu Candida, atau Candida albicans. Candidiasis boleh mempengaruhi kawasan genital, mulut, kulit, dan darah. Di samping itu, ubat-ubatan dan keadaan kesihatan tertentu boleh menyebabkan lebih banyak cetakan tumbuh, terutama di kawasan badan yang lembap dan lembap. Candidiasis vagina dipanggil vaginitis yis dan kandidiasis oral dikenali sebagai sariawan . Gejala kandidiasis berbeza-beza bergantung pada kawasan jangkitan. Anda mungkin mempunyai tompok kulit merah atau putih yang menyebabkan gatal-gatal dan kerengsaan. Tanda-tanda lain termasuk kesukaran menelan atau sakit.

Candidiasis boleh menyebabkan rasa tidak selesa tetapi tidak mengancam nyawa. Terdapat beberapa bentuk kandidiasis yang serius dan memerlukan rawatan perubatan, seperti kandidiasis yang memasuki aliran darah, yang juga dikenal sebagai kandidiasis atau kandidiasis invasif.

Seberapa biasa kandidiasis?

Candidiasis sangat biasa, terutama pada wanita. Walau bagaimanapun, kandidiasis juga boleh berlaku pada lelaki dan kanak-kanak. Candidiasis sering mempengaruhi orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti wanita hamil, penghidap diabetes, bayi, dan orang dengan HIV atau AIDS. Anda boleh mengurangkan risiko terkena kandidiasis dengan mencuci tangan dan menjaga kebersihan diri.

Recent Posts