Memberi Pendidikan Seks kepada Kanak-kanak, Bagaimana?

Tidak sedikit ibu bapa yang menganggap remeh atau pantang larang dalam memberikan pendidikan seks kepada anak-anak dan remaja. Sebenarnya, pendidikan seks atau pendidikan seksual harus bermula lebih awal. Namun, bagaimana memberi pendidikan seks untuk kanak-kanak dan remaja?

Pendidikan seks untuk kanak-kanak dan remaja

Sebenarnya, kanak-kanak dan remaja kedua-duanya memerlukan pendidikan seks sejak usia dini. Dipetik dari Jurnal The American Academy of Pediatrics, kedua-dua kanak-kanak dan remaja perlu mendapat pendidikan yang tepat mengenai seksualiti.

Ini perlu agar mereka tahu bagaimana mempunyai tingkah laku seksual yang sihat dan mencegah gangguan seksual.

Jangan biarkan anak anda sudah mendapat maklumat yang tidak tepat mengenai seks dari sumber yang tidak boleh dipercayai, seperti rakan sebaya atau internet.

Anak-anak juga perlu tahu bahawa sebagai ibu bapa, anda boleh dijemput untuk membincangkan topik-topik ini.

Apabila seorang anak telah diberi pendidikan seks atau pendidikan seksual sejak usia dini, pada masa remaja dia tidak akan merasa canggung dan lebih bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri.

Lebih-lebih lagi, apabila pelajar sekolah telah memasuki tahap perkembangan remaja, mereka biasanya mempunyai soalan yang lebih spesifik mengenai seks.

Perkara yang perlu dipertimbangkan adalah bagaimana menyampaikannya dengan betul baik pada usia dini maupun ketika memasuki usia baligh.

Pendidikan seks untuk kanak-kanak juga bukan hanya mengenai perkara yang berkaitan dengan organ seksual sahaja. Tetapi ia juga berkaitan dengan pemilikan dan keselesaan badan.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu disampaikan semasa memberikan pendidikan seksual kepada anak-anak.

1. Beritahu bahagian badan dan fungsinya

Kajian yang diterbitkan dalam Seksualiti Remaja dan Media menunjukkan, semakin kerap kanak-kanak terdedah kepada gambar seksual di media, semakin besar penglibatan mereka dalam tingkah laku seksual dari usia yang sangat muda.

Walau bagaimanapun, pendidikan seksual yang sebenar tidak akan membawa anak-anak ke persetubuhan.

Rasa ingin tahu mengenai seks adalah langkah semula jadi dalam pertumbuhan kanak-kanak untuk belajar mengenai tubuhnya.

Pendidikan seks membantu kanak-kanak memahami lebih banyak mengenai badan mereka dan menolong mereka mencintai tubuh mereka sendiri.

Sebelum memasuki usia remaja, berikan pendidikan seks mengenai kawasan badan. Contohnya, anda mungkin dapat memperkenalkan fungsi vagina atau zakar, payudara, dan bahagian badan yang lain.

Selain itu, beritahu anak bahawa tidak ada yang dibenarkan menyentuhnya tanpa izinnya, sama ada rakan sebaya, guru, atau orang dewasa lain.

Jangan lupa, beritahu anak bahawa bahagian badan tertentu tidak boleh disentuh oleh sesiapa pun.

Contoh: “Sis, anda hanya boleh memegang badan anda. Terutama bahagian sensitif seperti vagina atau zakar dan payudara. "

"Jadi, jika seseorang memegang tubuh saudaramu, jangan diam, kamu harus menolak atau meminta pertolongan jika ternyata terpaksa."

2. Akil baligh untuk dialami

Sebelum memasuki akil baligh, tidak salah bagi anda sebagai ibu bapa untuk menerangkan apa yang berubah dalam badan nanti. Biasanya, memasuki usia 9 atau 10 tahun akil baligh akan bermula.

Pada kanak-kanak perempuan, nyatakan bahawa dia akan mengalami pertumbuhan payudara dan juga mendapatkan tempoh pertama. Begitu juga pertumbuhan rambut di beberapa bahagian badan seperti ketiak dan kawasan faraj.

Semasa pada anak lelaki, selain pertumbuhan zakar dan testis, dia juga akan mengalami perubahan suaranya, menjadi mimpi basah. Kemudian, pertumbuhan rambut di muka, ketiak, dan kawasan zakar.

Jelaskan kepadanya bahawa semua perubahan ini adalah normal dan tidak perlu malu atau takut jika fasa ini berlaku.

3. Aktiviti seksual

Pada usia ini, anak anda mungkin mula memperhatikan lawan jenis. Oleh itu, adalah wajar bagi anda untuk mula mengajar anak-anak mengenai hubungan dengan lawan jenis.

Ya, bahan ini juga penting untuk disampaikan dalam pendidikan seksual untuk kanak-kanak dan remaja. Beritahu dia bagaimana melayan rakan dari lawan jenis.

Ini juga berkaitan dengan pendidikan seks mengenai aktiviti seksual. Sebagai contoh, beritahu mereka bahawa mencium dan memeluk adalah sebahagian daripada aktiviti seksual orang dewasa.

Di samping itu, sampaikan dalam bahasa yang mudah difahami apa aktiviti seksual yang akan dilakukan oleh orang dewasa semasa melakukan hubungan seks.

Beritahu anak-anak bahawa aktiviti ini hanya boleh dilakukan ketika mereka sudah berkahwin dan anak-anak yang seusia dengannya tidak boleh melakukan aktiviti seksual tersebut.

Sampaikan risiko yang mungkin dialami oleh anak-anak seusianya jika mereka melakukan hubungan seks.

Tidak perlu takut, ini dilakukan dengan tujuan agar anak dapat mengambil tanggungjawab terhadap dirinya sendiri ketika dia tidak berada di bawah pengawasan ibu bapa.

4. Keganasan dan gangguan seksual

Pendidikan seks atau pendidikan seksual tidak hanya memberikan pemahaman mengenai gambaran aktiviti seksual.

Oleh kerana anak itu berada di sekolah rendah, berikan pemahaman mengenai gangguan seksual dalam bahasa yang mudah difahami.

Jelaskan bahawa kanak-kanak harus dapat melindungi diri mereka sendiri. Contohnya, mengatakan sesuatu atau menjerit ketika seseorang mempunyai niat buruk atau menggodanya.

Bukan hanya itu, ini juga berbentuk penampilan yang menakutkan atau bahagian tubuh, sehingga cuba menyentuh bahagian badan tertentu.

Jelaskan juga bahawa tidak seorang pun harus merasa berkewajiban untuk melakukan hubungan seks kerana paksaan atau ketakutan.

Segala jenis seks paksa adalah bentuk pemerkosaan, sama ada pelakunya adalah orang asing atau seseorang yang mereka kenal dengan baik.

Bagaimana memberi pendidikan seks kepada kanak-kanak dengan autisme?

Memberi pendidikan seks kepada kanak-kanak dengan autisme mempunyai cabaran yang berbeza. Tidak seperti remaja seusia mereka, mereka mungkin tidak tahu banyak mengenai seks dari kalangan sosial mereka.

Sekiranya mereka tidak mendapat pendidikan seksual dari ibu bapa mereka, anak-anak mungkin tidak mengetahui apa-apa mengenai seksualiti. Ini menjadikan mereka lebih rentan untuk dieksploitasi atau tidak diinginkan.

Keinginan seksual pada manusia adalah perkara biasa. Setiap orang mempunyai kepekaan dan perasaan untuk melakukan hubungan seks, termasuk kanak-kanak dengan autisme.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk menyatakan hasrat ini. Remaja dengan autisme mempunyai cara yang berbeza untuk menyatakan keinginan mereka.

Mengenai apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa, iaitu untuk menjelaskan kepada mereka bahawa aktiviti seksual adalah sesuatu yang berharga dan luar biasa.

Oleh itu, aktiviti seksual hanya dapat dilakukan dengan pasangan suami isteri mereka sendiri.

Kemudian, buat anak anda memahami bahawa tidak semua orang mahu melakukan hubungan seks.

Melakukannya memerlukan persetujuan kedua-dua pihak. Contohnya, jika seseorang mengatakan tidak, ini bermakna aktiviti tersebut tidak boleh dilakukan.

Akhirnya, ajar anak-anak mengenai masa dan tempat yang sesuai untuk melakukan aktiviti seksual. Sebagai contoh, berikan pemahaman bahawa melancap tidak boleh dilakukan di hadapan orang lain.

Buat dia faham bahawa melakukan ini di hadapan orang lain tidak wajar dilakukan.

Walaupun sukar dan memerlukan masa untuk anak anda mencernanya, percayalah dengan perlahan tetapi pasti dia akan memahami apa yang anda katakan.

Petua untuk memberikan pendidikan seksual

Apabila anda mendengar mengenai pendidikan seks atau pendidikan seksual untuk kanak-kanak dan remaja, perkara pertama yang mungkin terlintas di fikiran anda adalah rasa janggal.

Sebagai ibu bapa, fahami bahawa perkembangan, kesihatan, dan pertumbuhan anak anda jauh lebih penting daripada kecemasan yang timbul.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk membantu anda.

1. Membeli buku

Sekiranya anda sukar memberikan pendidikan seks dalam bahasa anda sendiri, cubalah menerangkannya dengan bantuan buku. Beli buku yang membincangkan akil baligh dan seksualiti khusus untuk kanak-kanak seusianya.

Kini terdapat banyak yang terdapat di kedai buku, pelbagai literatur bergambar mengenai pendidikan seksual yang mudah difahami oleh anak-anak.

Kemudian, bincangkan isi buku dengan cara yang sama seperti anda membaca kisah dongeng atau jenis buku lain.

Mulakan dengan perlahan dengan memperkenalkan bahagian badan kepada lelaki dan wanita. Selepas itu, mulailah membincangkan batasannya.

2. Wujudkan suasana yang selesa untuk perbincangan

Sebagai ibu bapa, anda adalah orang dewasa yang semestinya berganda sebagai rakan perbincangan anak mengenai pelbagai perkara, termasuk seks.

Oleh itu, semasa memberi pendidikan mengenai seks kepada kanak-kanak atau remaja, ciptakan suasana yang selesa.

Contohnya, berikan pendidikan seksual ketika dia berada dalam mood yang baik. Sebabnya, ketika mood panik, sukar bagi anak-anak untuk menangkap maklumat yang anda sampaikan.

Sekiranya anda merasa canggung untuk memulakannya, cuba mulakan dengan pengenalan yang baik.

Sebagai permulaan, tanyakan kepada anak anda apa yang telah mereka pelajari di sekolah mengenai pendidikan seks. Dari soalan-soalan ini, biarkan perbincangan mengenai topik ini mengalir secara semula jadi.

Kemudian, cuba jangan keterlaluan. Kenapa? Apabila anda keliru dalam menyampaikan maklumat mengenai topik ini, anak anda mungkin kehilangan minat, malah salah faham.

Juga, jika anak anda berkongsi pengalaman seksualnya dengan rakan sekolah, jangan segera marah atau menghakimi.

Sebaliknya, tanyakan dengan baik dengan nada seperti rakan yang bersemangat. Selepas itu, maka beri nasihat dengan tidak menaungi.

3. Memberi pendidikan seks secara berkala

Tidak perlu terlalu ramai anak dengan pelbagai perkara dalam satu perbincangan. Cuba bincangkan satu topik tertentu pada setiap peluang. Dengan cara itu, anak akan berpeluang menyerap dan mengingat maklumat yang diperoleh.

Sekiranya suatu hari anak anda bertanya mengenai seks, jangan menunjukkan kejutan atau kemarahan kepada anak anda. Anak-anak akan merasa terancam dan enggan meminta anda peluang seterusnya.

Tetap tenang dan tanyakan dengan teliti di mana anak mendengar ini, jangan gunakan nada menuduh atau soal siasat.

Kemudian, berikan penjelasan yang mencukupi. Selepas itu pastikan bahawa anak itu telah memahami jawapan anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts