Memahami Punca Leishmaniasis, Jangkitan Maut Selepas Malaria

Adakah anda pernah mendengar mengenai leishmaniasis? Penyakit berjangkit ini, yang mempunyai nama lain ketika azar paling sering terjadi di Asia, Afrika, dan Amerika Syarikat. Bahkan menurut Doktor Tanpa Sempadan, kala azar adalah penyakit kedua yang paling mematikan selepas malaria yang berlaku di negara-negara tropika, seperti Indonesia. Sebenarnya, apa itu Leishmaniasis? Apakah penyebab penyakit ini yang juga dikenali sebagai Kala of Azar?

Leishmaniasis, penyakit berjangkit yang mematikan di negara tropika

Leishmaniasis adalah penyakit parasit yang disebabkan oleh parasit Leishmania. Parasit ini biasanya membiak pada lalat phlebotomus (gnats), serangga kecil yang terdapat di perairan seperti tebing laut dan sungai.

Anda boleh mendapat penyakit ini jika digigit lalat yang sudah dijangkiti parasit Leishmania. Selain dijumpai secara meluas di iklim subtropika dan tropis, penyakit kala azar juga cenderung dijumpai di kawasan terpencil.

Sebenarnya, ada 3 jenis penyakit leishmaniasis jika dilihat dari parasit dan lokasi penyebarannya, yaitu:

1. Leishmania visceral

Jenis ini sangat berbahaya jika tidak dirawat dengan segera. Biasanya dicirikan oleh demam tinggi, penurunan berat badan yang drastik, limpa dan hati yang membesar, dan anemia.

2. Leishmaniasis kulit

Jenis yang paling kerap muncul dan menyebabkan luka pada kulit seperti bisul pada bahagian badan yang mudah dilihat. Luka ini meninggalkan parut, menyebabkan cacat kulit yang serius.

3. Leishmaniasis mukokutaneus

Sementara itu, leishmaniasis mukokutaneus adalah penyakit yang paling jarang berlaku. Penyakit berjangkit ini boleh menyebabkan kerosakan pada selaput lendir yang terdapat di hidung, mulut, dan tekak.

Apa yang menyebabkan leishmaniasis?

Leishmaniasis adalah penyakit yang disebabkan oleh parasit protozoa, yang tergolong dalam genus Leishmania dan umumnya disebarkan oleh gigitan serangga akuatik yang dikenali sebagai gnats, atau phlebotomus lalat.

Protozoa adalah organisma yang dapat hidup bebas atau parasit di alam liar. Organisma ini boleh membiak dalam tubuh manusia, yang boleh mengakibatkan jangkitan serius.

Protozoa juga dapat disebarkan melalui makanan. Namun, kemungkinan besar penyakit ini menyebar melalui gigitan lalat yang telah dijangkiti virus. Ini kerana lebih daripada 90 spesies gnat diketahui menyebarkan parasit Leishmania, yang menyebabkan Leishmaniasis.

Parasit ini hidup dan membiak dalam gnat betina. Sementara itu, serangga ini paling aktif di persekitaran lembap, seperti pada musim panas atau pada waktu malam.

Penyebaran penyakit boleh datang dari haiwan, kemudian menjangkiti agas, kemudian menyerang manusia. Haiwan seperti anjing boleh menjadi perantara parasit Leishmania ini.

Tetapi anda juga boleh mendapatkannya dari manusia lain melalui pemindahan darah atau penggunaan jarum. Sebenarnya, di beberapa negara, penularan boleh berlaku dari manusia dan kemudian menjangkiti gnat, kemudian menjangkiti manusia lain.

Bagaimana merawat leishmaniasis?

Cara merawat leishmaniasis berbeza-beza, bergantung pada jenis leishmaniasis yang anda ada. Di samping itu, rawatan juga dilakukan berdasarkan spesies parasit yang menyebabkan Leishmaniasis, serta lokasi geografi tempat anda tinggal.

Penyakit ini dapat disembuhkan, tetapi memerlukan sistem yang tidak kompeten kerana jika hanya menggunakan ubat, parasit yang hidup di dalam tubuh pesakit tidak akan hilang. Oleh itu, kemungkinan kambuh boleh berlaku.

Leishmaniasis visceral selalu memerlukan perawatan dan rawatan. Diagnosis penyakit ini dilakukan dengan melakukan beberapa ujian perubatan seperti ujian parasitologi dan serologi, sehingga penyebab Leishmaniasis juga dapat diketahui.

Merawat leechmaniasis jenis viseral atau juga dikenali sebagai kala-azar boleh dilakukan dengan rawatan menggunakan sodium stibogluconate (Pentostam), amphotericin B, paromomycin, dan miltefosine (Impavido).

Sementara itu, merawat leishmaniasis kulit tidak semestinya dilakukan. Ini kerana dalam beberapa kes, rawatan dapat mempercepat penyembuhan, mengurangkan parut, dan mengurangkan risiko penyakit yang lebih serius.

Mengubati leishmaniasis mukokutaneus adalah suatu keharusan, kerana penyakit ini tidak mudah disembuhkan, oleh itu ia memerlukan rawatan. Rawatan menggunakan liposomal amphotericin B dan paromomycin boleh digunakan untuk menyembuhkan penyakit ini.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts