Jangkitan kulat di ketiak: Sebab dan Cara Mengubatinya

Gatal yang tidak dapat ditanggung disertai kemerahan di kawasan ketiak menjadikan anda tidak selesa melakukan aktiviti di luar rumah. Anda memalukan, jika anda perlu menggaru ketiak anda di khalayak ramai. Tetapi anda tidak boleh mengabaikan aduan ini. Boleh jadi, ketiak gatal ini adalah gejala jangkitan kulat di ketiak. Apa yang menyebabkannya dan bagaimana menyelesaikannya? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Punca jangkitan yis di ketiak

Sebenarnya, kulit manusia yang kelihatan bersih dan berkilau masih dihuni oleh kumpulan bakteria dan mikro-kulat yang hidup saling bergantung. Kadang kala, apabila koloni mikrobiota ini membiak secara berlebihan pada kulit, ia boleh menyebabkan jangkitan. Salah satu contohnya adalah kelemumur dan beberapa jenis jerawat di bahagian belakang. Walau bagaimanapun, kedua-duanya disebabkan oleh jangkitan kulat yang biasa.

Jangkitan kulat di ketiak disebabkan oleh bakteria dan kulat yang seharusnya tidak terdapat pada kulit. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut intertrigo. Intertrigo biasanya muncul di kawasan kulit yang mempunyai lipatan, seperti ketiak dan kawasan selangkangan. Sebenarnya, terdapat juga kes jangkitan kulat di bawah payudara yang biasanya berlaku pada wanita dengan payudara besar atau sedikit terkulai. Pada bayi, intertrigo muncul sebagai ruam lampin.

Intertrigo adalah keradangan pada kulit yang boleh disebabkan dan diperburuk oleh banyak faktor. Ini termasuk kelembapan, cuaca panas, kekurangan peredaran udara di ketiak (contohnya, memakai pakaian yang terlalu ketat di lengan), hingga geseran di antara lipatan kulit.

Jangkitan kulat di ketiak lebih kerap berlaku pada cuaca panas ketika udara lebih panas dan lembap, jadi peluh berkumpul di lipatan kulit. Ini pada dasarnya mewujudkan persekitaran yang ideal untuk bakteria dan kulat untuk berkembang maju.

Apakah simptom jangkitan yis di ketiak?

Kulit ketiak yang dijangkiti jamur biasanya kelihatan merah, meradang dalam bentuk ruam "ladang" besar tepat di lipatan yang dipisahkan oleh garis putih, dan kemudian terdapat nodul merah kecil yang tersebar di luar. Kulit ketiak juga kelihatan kering dan berkerak, terasa gatal, malah mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan yang berbeza dengan bau badan yang normal.

Bagaimana merawat jangkitan yis di ketiak?

Untuk rawatan jangkitan kulat di ketiak, anda boleh menggunakan krim anti-kulat yang boleh dibeli di farmasi. Namun, yang paling penting adalah pencegahan, di mana kebersihan badan termasuk ketiak mesti dijaga dengan baik. Terdapat beberapa cara untuk menjaga ketiak anda bersih dan tidak lembap, termasuk:

  • Mandi dengan sabun antibakteria.
  • Pakai baju yang longgar dan memberikan banyak udara.
  • Sekiranya boleh, pakai pakaian tanpa lengan sebentar.
  • Walau bagaimanapun, jika ia tidak bertambah baik selama 1-2 minggu dan gejalanya bertambah buruk, anda mesti berjumpa doktor kulit. Walaupun kelihatan ringan, ketiak gatal dapat berkembang menjadi penyakit berjangkit yang teruk. Oleh itu, jika anda mengalaminya, lebih baik mendapatkan rawatan perubatan untuk mengelakkan ketidakselesaan dan komplikasi yang lebih jauh.

Recent Posts