Menyedari Punca dan Gejala Keradangan Kolon

Keradangan usus besar atau dalam istilah perubatan yang disebut kolitis tidak dapat dipandang rendah. Sebabnya, penyakit ini menyebabkan kesakitan yang cukup menyakitkan. Untuk dapat mengenali penampilan awal, berikut adalah sebab dan gejala kolitis yang perlu anda perhatikan.

Perkara yang menyebabkan keradangan usus besar

Berikut adalah pelbagai perkara yang menyebabkan radang usus besar, iaitu:

Jangkitan

Jangkitan boleh berlaku disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit yang menyerang usus kecil dan atau besar. Jangkitan biasanya muncul ketika anda makan makanan yang tercemar. Biasanya, kolitis yang disebabkan oleh jangkitan akan menyebabkan pelbagai gejala seperti cirit-birit dengan atau tanpa darah, kekejangan perut, dan dehidrasi.

Kerana penyakit radang usus

Penyakit Crohn dan kolitis ulseratif adalah dua penyakit radang usus.penyakit radang usus atau IBD) yang boleh menyebabkan kolitis. Kolitis ulseratif adalah penyakit autoimun yang biasanya muncul pertama kali di rektum (bahagian terakhir usus besar) dan akan merebak ke seluruh bahagian usus besar. Gejala biasanya sakit perut, rektum berdarah, dan cirit-birit.

Sementara itu, penyakit Crohn boleh berlaku di mana sahaja di sepanjang saluran pencernaan dari esofagus hingga usus besar.

Kolitis iskemia

Keradangan usus besar juga boleh disebabkan oleh kekurangan bekalan darah. Sebabnya, bekalan darah ini memberikan pengambilan oksigen dan nutrien sehingga otot-otot dalam usus berfungsi dengan normal. Apabila usus besar kekurangan darah, keradangan dapat terjadi. Kesannya, anda akan mengalami sakit perut, demam, dan cirit-birit. Faktor risiko kolitis ini termasuk seseorang yang menderita penyakit jantung, strok, penyakit arteri periferal, diabetes, merokok, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

Kolitis mikroskopik

Kolitis mikroskopik berlaku apabila kolagen atau limfosit menyusup ke lapisan usus besar dan menyebabkan keradangan. Penyakit ini tergolong dalam kategori yang tidak biasa dan boleh dikategorikan sebagai penyakit autoimun.

Tindak balas alahan

Kolitis boleh disebabkan oleh alahan. Keadaan ini umumnya berlaku pada bayi di bawah umur 1 tahun kerana susu lembu atau susu soya yang diambil oleh ibu. Akibatnya, protein dalam susu masuk ke dalam susu ibu dan menyebabkan reaksi alergi.

Pelbagai simptom kolitis

Keradangan usus besar biasanya menyebabkan pelbagai gejala yang cukup tipikal. Gejala yang paling ketara adalah sakit dan kekejangan yang disebabkan oleh keradangan. Kesakitan ini biasanya berlaku di bahagian bawah perut, tetapi juga dapat dirasakan di mana sahaja di sepanjang usus besar.

Selain sakit di perut, pelbagai gejala lain yang muncul, iaitu:

  • Sakit selepas atau sebelum membuang air besar, terutamanya ketika cirit-birit
  • Rasa mahu terus membuang air besar
  • Demam
  • Badan terasa sejuk
  • Keletihan / lemas badan
  • Kekeringan
  • Sendi bengkak
  • Keradangan pada mata
  • Tumis

Menyedari gejala kolitis pada peringkat awal membolehkan anda mendapatkan rawatan yang tepat dengan segera.

Recent Posts