7 Faedah Muay Thai untuk Kesihatan Anda •

Muay thai adalah salah satu seni mempertahankan diri alternatif yang mencabar yang semakin digemari. Pelbagai kumpulan dapat menikmati sukan mempertahankan diri ini. Sebenarnya, kini popular beberapa kelas muay thai untuk wanita, tidak terhad kepada lelaki sahaja. Jadi, apa faedah kesihatan latihan muay thai? Lihat ulasan berikut.

Apa itu muay thai?

Muay thai adalah sukan seni mempertahankan diri dari Thailand. Sukan ini juga dikenali dengan nama lain, iaitu tinju thai . Latihan ini telah menjadi salah satu pilihan yang paling popular untuk seni mempertahankan diri dan sangat diminati oleh peminat sukan.

Pergerakan muay thai sering dikatakan sinonim dengan kotak sepakan oleh beberapa kerana beberapa teknik latihan mempunyai sebilangan persamaan. Walaupun kedua-dua sukan ini mempunyai beberapa perbezaan asas.

Teknik menyerang dalam sukan kotak sepakan umumnya dalam bentuk tendangan dan pukulan dengan kaki dan tangan sahaja. Semasa di muay thai, teknik serangan juga menggunakan siku dan lutut selain menggunakan kaki dan tangan.

Manfaat kesihatan muay thai

Seperti bentuk seni mempertahankan diri yang lain, latihan di muay thai mempunyai manfaat kesihatan yang besar. Pelbagai pergerakan dalam latihan ini dapat membantu meningkatkan kelajuan, ketangkasan, kekuatan, dan daya tahan sistem kardiovaskular.

Sukan seni mempertahankan diri ini memberi kesan yang baik dalam membangun dan meningkatkan stamina, kesihatan, dan kecergasan badan secara keseluruhan. Dengan lebih terperinci, berikut adalah beberapa kelebihan muay thai yang dapat anda rasakan.

1. Sihat jantung

Muay thai adalah senaman alternatif yang dapat membantu anda melatih sistem jantung anda. Kajian di Jurnal Antarabangsa Analisis Prestasi dalam Sukan menunjukkan rata-rata pejuang muay thai mempunyai kadar jantung 178.9 bpm.

Secara tidak langsung, sukan seni mempertahankan diri ini secara bersamaan menggabungkan latihan aerobik dan anaerobik. Oleh itu, senaman ini bermanfaat untuk memberikan tekanan hebat yang menyuburkan jantung anda.

Dengan melakukan senaman secara teratur, badan anda akan terbiasa dengan tekanan yang hebat ini dan pada masa yang sama meningkatkan prestasi sistem kardiovaskular.

2. Menguatkan otot kaki

Menendang dan sebilangan kaki yang lain adalah pergerakan utama muay thai. Salah satu gerakan khasnya adalah sepakan rumah bulat , menendang dengan gerakan berpusing separuh bulatan dengan kaki depan.

Latihan ini juga akan mengajar anda cara menendang dengan baik sambil menguatkan otot-otot badan bawah anda. Setiap otot di bahagian bawah badan anda juga akan mendapat manfaat daripada tendangan dan gerakan kaki sukan Thailand ini.

Sekiranya anda melakukan ini secara berkala, ia pasti akan memberi kesan yang baik pada daya tahan otot, kekuatan, ketangkasan, dan dapat membentuk betis anda menjadi lebih kuat.

3. Menguatkan otot inti badan

Kebanyakan orang masih menganggap otot inti badan adalah otot perut. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar. Otot inti atau inti badan anda adalah setiap otot yang terletak di batang badan anda, bukan hanya fokus pada otot perut.

Sebilangan besar pergerakan dalam sukan ini sebenarnya menguatkan otot inti anda. Pergerakan memukul atau menendang badan lawan juga cukup membantu. Pergerakan pertahanan juga akan membantu anda menguatkan semua otot inti dalam badan anda.

4. Meningkatkan kelenturan pinggul

Apabila anda melakukan tendangan dan pukulan dengan lutut, kelenturan pinggul anda juga akan dilatih. Mempunyai pinggul yang sihat dan langsing akan memberi kesan yang baik kepada keadaan kesihatan badan yang lain. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak wanita memilih muay thai daripada sukan serupa yang lain.

Sebelum berlatih, jangan lupa memanaskan dan meregangkan otot pinggul untuk mengelakkan risiko kecederaan. Sesekali anda perlu melakukan urutan atau urut pada pinggul untuk meningkatkan peredaran darah ke kawasan tersebut.

5. Membantu melepaskan tekanan

Melepaskan bagasi emosi dan tekanan sebenarnya adalah salah satu faedah kesihatan yang paling penting yang anda dapat dari bersenam muay thai. Sebilangan orang mungkin mengalami banyak tekanan pada waktu siang dari aktiviti kerja, jadi melakukan senaman pada waktu malam dapat menjadi satu penyelesaian.

Dengan melakukan senaman ini setelah seharian melakukan aktiviti, anda dapat mengekspresikan emosi anda dan juga meningkatkan kecergasan fizikal pada masa yang sama. Kerana memukul atau menendang sesuatu dapat membantu mood anda menjadi lebih baik.

6. Latihan mental dan disiplin

Selain kemahiran fizikal, seperti menendang, meninju, dan menyerang, berlatih muay thai akan melatih disiplin anda. Melalui latihan yang betul, anda akan belajar melaksanakan tugas tanpa perlu diberitahu apa yang harus dilakukan.

Pada dasarnya, disiplin adalah faedah nombor satu yang anda dapat dari muay thai. Program latihan untuk melatih sistem pertahanan diri yang memerlukan disiplin dan kekuatan mental ketika berada di gelanggang.

7. Menurunkan berat badan

Sekiranya anda bertanya adakah latihan ini dapat membantu menurunkan berat badan, jawapannya adalah ya! Berdasarkan data dari Harvard Health Publishing, seseorang yang beratnya 70 kg dan melakukan pembelaan diri selama 30 minit dapat membakar sekitar 360 kalori.

Muay thai menggerakkan seluruh anggota badan anda dan meningkatkan daya tahan kardiovaskular secara keseluruhan. Postur badan, gerakan kaki, pukulan, tendangan, lutut dan siku apabila digabungkan dengan pemanasan dan regangan akan membantu membakar kalori dan lemak badan.

Perkara yang perlu anda perhatikan sebelum melakukan latihan muay thai

Walaupun ia adalah sukan yang boleh dilakukan oleh semua orang, itu tidak bermakna anda tidak perlu membuat persiapan sebelum mengikuti sesi latihan. Sekiranya anda seorang pemula dalam sukan ini, perkara berikut yang harus anda perhatikan terlebih dahulu.

  • Pilih laman latihan atau gim yang mempunyai tenaga pengajar atau pendamping profesional.
  • Sediakan pakaian dan kasut sukan yang sesuai, dan gunakan peralatan pelindung diri yang mencukupi (biasanya disediakan oleh pusat latihan atau gim anda).
  • Jangan tergesa-gesa untuk menguasai pelbagai pergerakan, lakukan dengan perlahan untuk mengurangkan risiko kecederaan.
  • Tetapkan matlamat anda ketika mengikuti kelas, sama ada untuk menurunkan berat badan, meningkatkan kecergasan anda, atau mengikuti pertandingan.
  • Pastikan anda mendapat makanan yang mencukupi dan menyediakan air minum untuk mengelakkan dehidrasi semasa bersenam.
  • Sentiasa memanaskan dan menyejukkan badan semasa bersenam.

Muay thai adalah pilihan senaman intensiti tinggi. Untuk mendapatkan faedahnya, anda harus berlatih tiga kali seminggu dengan jangka masa satu jam pada setiap latihan.

Walaupun ada yang dapat melakukannya, ia tetap mempunyai risiko kecederaan yang tinggi, terutama pada otot bahu, punggung, pinggul, lutut, dan pergelangan kaki. Sekiranya sebelum ini anda mengalami kecederaan di kawasan ini atau mengalami masalah sendi atau otot, lebih baik anda berjumpa doktor sebelum mengamalkan muay thai.

Recent Posts