Kanser sembuh dengan sendirinya, adakah mungkin? •

Kanser adalah penyakit berbahaya dan mematikan. Tidak sedikit pesakit barah yang tidak dapat pulih dan mati walaupun menjalani rawatan barah. Sebenarnya, rawatan barah kini semakin beragam, mulai dari pembedahan, kemoterapi, hingga radioterapi. Jadi, adakah barah boleh sembuh dengan sendirinya, tanpa memerlukan rawatan? Untuk maklumat lebih lanjut, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kemungkinan barah dapat sembuh dengan sendirinya

Seiring dengan perkembangan dunia perubatan, rawatan untuk barah semakin bervariasi. Walaupun begitu, kadar kematian pesakit barah di seluruh dunia masih tinggi dan membimbangkan.

Sebenarnya, menurut data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat hampir 10 juta pesakit barah yang meninggal pada tahun 2020. Berikut adalah jenis barah yang menyebabkan kadar kematian tertinggi pada tahun 2020:

  • barah paru-paru (1.8 juta kematian).
  • barah usus (935,000 kematian).
  • barah hati (830,000 kematian).
  • barah perut (769,000 kematian).
  • barah payudara (685,000 kematian).

Dengan data ini, anda mungkin berfikir bahawa pesakit barah yang menjalani rawatan sahaja tidak semestinya sembuh, terutama pesakit yang sama sekali tidak menjalani rawatan.

Oleh itu, jangan terkejut jika anda meragui kemungkinan pesakit barah dapat sembuh sendiri. Keadaan ini agak jarang berlaku dan hampir tidak pernah berlaku.

Pesakit yang mempunyai kemungkinan untuk sembuh sendiri dari barah adalah mereka yang mempunyai sistem imun yang mencukupi. Ini mungkin berlaku apabila sel barah baru muncul dalam jumlah kecil. Sistem imun yang mencukupi dapat mengatasinya dengan segera, sebelum barah bertambah buruk.

Malangnya, apabila barah telah menyebabkan simptom dan dikesan, itu adalah tanda bahawa sistem imun anda tidak cukup berkesan untuk merawat barah tanpa bantuan. Walau bagaimanapun, imunoterapi dapat meningkatkan sistem imun anda, menjadikannya lebih berkesan melawan barah.

Imunoterapi untuk meningkatkan potensi untuk sembuh dari barah

Satu kajian dalam Journal of Natural Science, Biology, and Medicine pada tahun 2011 membincangkan kemungkinan barah dapat disembuhkan dengan memaksimumkan bahan semula jadi.

Dalam kajian ini, pakar membincangkan potensi terapi imunostimulasi atau rangsangan sistem imun untuk merawat barah. Sebenarnya, kaedah ini sudah ada sejak tahun 1999.

Walau bagaimanapun, banyak orang mengabaikannya kerana mereka tidak percaya bahawa sistem imun yang kuat sebenarnya berpotensi untuk melawan sel-sel barah yang berbahaya.

Sebenarnya, pelbagai rawatan barah yang diklasifikasikan sebagai lebih moden juga tidak menunjukkan peningkatan dalam penyembuhan pesakit barah jika dibandingkan dengan keadaan 50 tahun yang lalu.

Ini bermaksud, ada kemungkinan rangsangan sistem imun dan peranan sistem imun yang kuat dapat membantu pesakit barah melepaskan diri dari penyakit mematikan ini. Dengan kata lain, barah dapat sembuh dengan sendirinya, tanpa rawatan perubatan.

Menurut sebuah artikel di laman web University of California San Francisco, anda sebenarnya dapat melatih sistem kekebalan tubuh untuk melindungi tubuh dari sel barah yang mematikan.

Sebabnya, sistem ketahanan badan sebenarnya mempunyai kemampuan untuk melawan dirinya sendiri yang biasanya menyebabkan seseorang mengalami penyakit autoimun.

Namun, sebagai bentuk perlindungan diri, tubuh akan menyaring tisu-tisu ini. Nah, untuk mengatasi barah tanpa rawatan, anda dapat melatih kemampuan sistem imun.

Untuk melaksanakan kaedah ini, pasukan perubatan akan menyuntik antibodi yang dapat meningkatkan kemampuan sistem kekebalan tubuh untuk mengenali sel-sel barah di dalam badan dan kemudian menyerangnya.

Memandangkan sistem ketahanan badan dapat "mengingat" apa yang dilakukannya, maka sistem imun akan terus menyerang sel barah yang ingin membiak di dalam badan. Kesannya, badan akan mendapat kesan yang lebih tahan lama.

Utamakan cadangan doktor rawatan kanser

Imunoterapi yang dapat membantu anda memaksimumkan sistem imun anda untuk melindungi tubuh anda masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Oleh itu, pesakit barah masih perlu membincangkan lebih lanjut dengan doktor mereka apa rawatan yang disyorkan mengikut keadaan barah yang mereka alami. Semasa mengesyorkan jenis rawatan yang tepat untuk merawat barah yang anda alami, doktor mesti mempertimbangkan dengan teliti.

Ini bermaksud, doktor telah mempertimbangkan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan, keparahan barah, dan kesan rawatan barah pada tubuh anda.

Biasanya, cadangan rawatan barah dari doktor adalah kaedah atau pendekatan yang paling tepat untuk menangani barah yang anda alami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found