5 Bahan Antibiotik Semula Jadi Yang Boleh Terdapat Di Sekitar Anda

Antibiotik mempunyai sifat antibakteria yang dapat digunakan untuk membunuh atau menghambat pertumbuhan bakteria. Antibiotik umumnya terdapat dalam bentuk ubat. Walau bagaimanapun, sebenarnya beberapa bahan semula jadi di sekitar anda didapati mempunyai sifat antibiotik ini. Bahan antibiotik semula jadi apa yang terdapat di sekitar anda? Lihat senarai di bawah.

1. Sayang

Madu adalah antibiotik semula jadi tertua yang pernah ditemui. Sejak zaman kuno, orang Mesir sering menggunakan madu sebagai antibiotik semula jadi dan pelindung kulit. Madu mengandungi hidrogen peroksida yang dapat bertindak sebagai komponen zat antibakteria.

Selain itu, madu mempunyai kadar pH yang rendah sehingga dapat berfungsi untuk menarik kelembapan dari bakteria, sehingga bakteria akan mengalami dehidrasi dan akan mati.

Untuk menggunakan madu sebagai antibiotik, sapukan terus ke kawasan tubuh yang dijangkiti. Madu asli dapat membantu membunuh bakteria dan membantu proses penyembuhan.

Sekiranya jangkitan di bahagian tubuh mana pun, anda boleh minum madu untuk membantu proses penyembuhan. Anda boleh menelannya secara lurus atau dicampurkan dalam secawan teh suam. Walau bagaimanapun, madu tidak boleh diberikan kepada bayi yang berumur kurang dari satu tahun kerana madu mungkin mengandungi bakteria yang dapat menghasilkan toksin dalam usus bayi. Ini boleh menyebabkan botulisme bayi.

2. Ekstrak Bawang Putih

Bawang putih adalah bahan semula jadi sebagai antimikroba. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Mikrobiologi Terapan dan Alam Sekitar pada tahun 2011 mendapati bahawa sebatian dalam bawang putih berkesan melawan bakteria. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa bawang putih sering digunakan sebagai antibiotik semula jadi dari zaman kuno.

Anda boleh membeli ekstrak bawang putih di kedai herba atau membuat sendiri dengan merendam beberapa ulas bawang putih dalam minyak zaitun.

Bawang putih umumnya selamat untuk dimakan. Namun, terlalu banyak bawang putih boleh menyebabkan pendarahan dalaman. Dua ulas bawang putih setiap hari masih diterima dengan baik oleh badan.

Sekiranya anda mengambil ubat penipisan darah, berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan bawang putih sebagai antibiotik. Sebabnya, bawang putih dalam dos yang besar dapat menguatkan kesan penipisan darah.

3. Minyak cengkih

Dilaporkan dari Brazil Journal of Microbiology, minyak cengkeh mempunyai sifat antibakteria. Minyak cengkih didapati menghalang pertumbuhan bakteria gram negatif dan gram positif. Oleh kerana sifat ini, minyak cengkeh dapat digunakan sebagai antibiotik semula jadi untuk melawan bakteria. Bukan hanya dapat melawan bakteria, tetapi minyak cengkeh juga mempunyai sifat antijamur dan mempunyai komponen antioksidan di dalamnya.

4. Minyak oregano

Dilaporkan dari laman Healthline, oregano dianggap dapat meningkatkan sistem imun dan bertindak sebagai antioksidan yang mempunyai sifat anti-radang. Malangnya, tidak ada kajian yang membuktikan kebenaran ini. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak oregano mempunyai sifat seperti antibiotik.

Selain itu, minyak oregano mengandungi sebatian yang disebut carvacrol. Carvacrol mempunyai peranan penting untuk membantu proses penyembuhan dari jangkitan ketika disedut oleh badan. Minyak oregano sering digunakan untuk menyembuhkan luka (bisul) di perut dan melegakan keradangan.

5. Minyak thyme

Minyak ini terbukti dapat membantu melawan bakteria. Dalam Jurnal Kimia Perubatan 2011, para penyelidik menguji keberkesanan minyak thyme dan membandingkannya dengan minyak lavender. Kedua-dua minyak ini diuji pada lebih daripada 120 jenis bakteria. Beberapa bakteria yang diuji adalah: Staphylococcal, Escherichia, dan Enterococcus.

Para penyelidik mendapati bahawa minyak thyme lebih berkesan membunuh bakteria daripada minyak pati lavender. Minyak thyme ini hanya untuk kegunaan luaran. Sebelum digunakan pada kulit yang meradang dan jengkel, minyak thyme mesti dilarutkan terlebih dahulu. Larutkan minyak thyme dalam kelapa atau minyak zaitun.

Ingat, ubat herba tidak selalu selamat untuk semua orang. Terutama jika anda mempunyai keadaan atau alahan tertentu. Sekiranya anda merasakan simptom jangkitan bakteria seperti demam, tanyakan kepada doktor anda. Kemudian tanyakan kepada doktor anda jika anda boleh mengambil antibiotik semula jadi untuk mempercepat penyembuhan dan apakah kesan sampingannya.

Tanpa pengawasan doktor atau pakar herba, anda tidak dinasihatkan untuk merawat diri sendiri dengan antibiotik semula jadi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found