Cara memberi ubat bukan sahaja diambil, berikut cara lain

Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk, dos, dan cara pentadbiran. Penggunaan yang salah sebenarnya dapat mengurangkan keberkesanan ubat dan menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini. Itulah sebabnya setiap pesakit harus memahami cara menggunakan ubat tersebut sebelum mula mengambilnya.

Pelbagai cara pemberian ubat

Kaedah pemberian ubat dibezakan oleh tiga faktor utama. Faktor-faktor ini merangkumi bahagian badan yang perlu dirawat, reaksi ubat dalam badan, dan kandungan ubat.

Contohnya, ada ubat tertentu yang akan dimusnahkan oleh asid perut jika diambil secara langsung. Jenis ubat ini biasanya akan diberikan melalui suntikan untuk mengelakkan kesan ini.

Untuk mengetahui dengan lebih jelas, berikut adalah pelbagai cara pemberian ubat:

1. Diambil secara langsung (lisan)

Mengambil ubat secara lisan biasanya bertujuan untuk ubat cair, tablet, kapsul, atau tablet kunyah.

Ini adalah kaedah yang paling biasa dalam pemberian ubat kerana lebih mudah, lebih selamat, dan lebih murah daripada kaedah lain.

Setelah diambil, ubat akan diserap oleh dinding usus. Proses ini boleh dipengaruhi oleh makanan dan ubat lain yang anda ambil.

Dadah yang telah diserap kemudian dipecah oleh hati sebelum diedarkan oleh darah ke seluruh badan.

2. Suntikan (parenteral)

Terdapat beberapa cara pemberian ubat menggunakan suntikan. Biasanya, kaedah ini dibezakan dari tempat suntikan. Sebahagian daripada mereka:

  • Subkutan. Ubat ini disuntik ke dalam tisu lemak tepat di bawah kulit. Ubat ini kemudian memasuki saluran darah kecil (kapilari) ke dalam aliran darah untuk diedarkan ke seluruh badan. Insulin adalah salah satu kaedah penggunaan ubat yang satu ini.
  • Intramuskular. Kaedah ini bertujuan untuk pesakit yang memerlukan dos ubat yang lebih besar. Ubat ini disuntik terus ke tisu otot lengan atas, paha, atau punggung menggunakan jarum besar.
  • Secara intravena. Seringkali disebut sebagai infus, kaedah pemberian ubat melalui jalan intravena dilakukan dengan menyuntikkan cairan yang mengandung ubat langsung ke vena. Ubat ini boleh diberikan dalam satu dos atau berterusan.
  • intratekal. Kaedah ini bertujuan untuk merawat penyakit otak, tulang belakang, dan lapisan pelindungnya. Ubat ini disuntik melalui jarum yang dimasukkan ke dalam celah antara kedua vertebra lumbar.

3. Topikal

Ubat topikal adalah ubat yang diserap secara langsung oleh permukaan badan, terutama kulit. Contoh ubat topikal adalah salap, losyen, krim, serbuk, gel, dan plaster yang digunakan pada kulit.

Menggunakan ubat secara topikal mempunyai kelebihan bahawa kesan ubat tersebut akan segera dirasakan pada bahagian tubuh yang memerlukannya.

Risiko kesan sampingan juga lebih kecil kerana ubat-ubatan tersebut tidak langsung melalui kawasan tubuh yang lain.

4. Supositoria (rektum)

Suppositori adalah sejenis ubat yang dimasukkan melalui rektum. Jenis ubat ini bertujuan untuk pesakit yang tidak dapat menelan ubat secara langsung, mengalami loya yang teruk, atau mesti menjalani puasa sebelum dan selepas pembedahan.

Supositoria padat dan mengandungi bahan lilin yang mudah pecah sekali di rektum. Dinding rektum terdiri daripada permukaan yang tipis dengan banyak saluran darah sehingga ubat dapat diserap dengan cepat.

5. Cara lain

Sebagai tambahan kepada pelbagai kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan ubat tersebut melalui kaedah lain yang diperlukan. Sebagai contoh:

  • Tablet yang diletakkan di bawah lidah (sublingual) atau di bahagian dalam pipi (bukal)
  • Tablet, cecair, gel, krim, atau cincin ubat yang dimasukkan ke dalam vagina
  • Titisan mata cecair
  • Titisan telinga cair
  • Zarah ubat disedut secara langsung atau melalui wap

Cara ubat diberikan memberi kesan besar kepada pemulihan anda. Pastikan anda selalu mengambil ubat dengan cara dan dos yang betul untuk mengurangkan risiko kesan sampingan dan masalah kesihatan yang lain.

Tanya doktor anda jika ada perkara yang anda tidak faham mengenai pengambilan ubat. Jangan ubah dos atau hentikan penggunaan tanpa kebenaran atau nasihat doktor.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found