Selain cantik, 7 jenis tanaman untuk ruangan ini dapat membantu anda tidur nyenyak

Tidur malam yang nyenyak membawa serangkaian manfaat kesihatan bagi tubuh. Salah satu cara untuk menjadikan tidur anda nyenyak adalah dengan mewujudkan suasana bilik yang selesa dan indah. Salah satu cara unik untuk menjadikan bilik lebih selesa adalah dengan meletakkan tanaman hiasan. Sebabnya, beberapa jenis tanaman untuk bilik mempunyai kesan menenangkan dan membantu membersihkan udara dari pencemaran, bau yang tidak menyenangkan, dan jamur.

Pelbagai tanaman untuk bilik yang membantu tidur lebih lena

1. Lavender

Lavender adalah salah satu tanaman untuk ruangan yang mempunyai aroma yang menenangkan. Aroma tumbuhan yang satu ini dapat mengurangkan kegelisahan dan insomnia. Satu kajian yang dilakukan di University of Southampton UK, meneliti corak tidur 10 orang dewasa yang diberi minyak pati lavender dengan minyak bukan lavender.

Hasil kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur sambil berbau lavender mempunyai kualiti tidur yang lebih baik. Para penyelidik menemui bukti bahawa lavender meningkatkan gelombang perlahan di otak semasa tidur. Iaitu tidur dengan nyenyak dengan degupan jantung yang perlahan dan otot yang santai. Apabila anda bangun, anda cenderung lebih bertenaga dan produktif.

2. Aloe vera

Aloe vera adalah salah satu tanaman super yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Selain digunakan sebagai makanan, minuman, dan ubat, tanaman ini sebenarnya dapat membantu melawan insomnia dan meningkatkan kualiti tidur. Kenapa begitu? Lidah buaya yang diletakkan di dalam bilik dapat mengeluarkan oksigen pada waktu malam. Selain itu, tumbuhan ini yang dikenali sebagai anti-radang juga dapat membantu membuang bahan kimia yang mencemarkan udara di dalam bilik anda.

Penyelenggaraannya yang mudah juga membuatkan anda tidak perlu bersusah payah menyiramnya setiap hari. Lidah buaya akan tumbuh dengan baik tanpa memerlukan cahaya matahari langsung.

3. Lidah ibu mertua

Sumber: Rumah Kediaman

Lidah ibu mertua juga terbukti dapat melepaskan oksigen pada waktu malam semasa anda tidur. Di samping itu, pada masa yang sama tanaman ini juga mengambil karbon dioksida dari bilik dan menyaring sebatian buruk dari udara termasuk formaldehid dan benzena.

Dengan kata lain, tanaman untuk bilik ini mampu membersihkan udara sehingga anda tidak terlalu terganggu dengan pelbagai bau yang dapat dihidu di dalam bilik. Tumbuhan ini sesuai untuk orang yang mengalami alahan teruk, asma, dan pelbagai masalah pernafasan yang lain.

4. Valerian

Sumber: Memilih Kesihatan

Valerian adalah salah satu tanaman untuk bilik tidur yang terbukti dapat meningkatkan sistem otak yang bertanggungjawab untuk mengawal kelonggaran. Oleh itu, akar valerian dianggap sebagai salah satu ramuan terbaik untuk merawat insomnia. Sebenarnya, tanaman yang satu ini juga merupakan salah satu bahan yang digunakan untuk penenang.

5. Bahasa Inggeris ivy

Sumber: Molekul

Dipetik dari PsychCentral, penyelidikan NASA menunjukkan bahasa Inggeris ivy adalah salah satu tanaman yang sangat baik untuk membersihkan udara. Penyelidikan menunjukkan bahawa tanaman merambat ini dapat mengurangkan 90 hingga 94 peratus jamur di udara dalam masa 12 jam.

Untuk itu, bagi anda yang mempunyai masalah bernafas, meletakkan tanaman ini di dalam bilik dapat membantu kualiti tidur. Sebabnya, orang yang mengalami masalah pernafasan akan mudah bangun dan kambuh apabila kualiti udara di sekitarnya buruk dan kotor.

Bahasa Inggeris ivy juga merupakan tanaman bilik yang bagus kerana sangat mudah tumbuh dan dirawat, seperti lidah buaya. Tumbuhan ini juga hanya memerlukan sedikit cahaya matahari sehingga anda boleh meletakkannya di dekat tingkap bilik tidur.

6. Melur

Sumber: Johnstown Garden Center

Walaupun sering dikaitkan dengan perkara mistik, penyelidikan membuktikan bahawa melati adalah salah satu tanaman yang dapat meningkatkan kualiti tidur anda. Aromanya terbukti berkesan dalam mengurangkan tahap kegelisahan. Mengurangkan tahap kegelisahan dapat mengurangkan risiko anda mengalami masalah tidur dan mengelakkan anda bangun pada waktu malam. Kedua-duanya tentunya boleh merosakkan kualiti tidur anda.

7. Lily perdamaian

Sumber: Phil-Amy Florist

Peace Lily atau Spathiphyllum adalah salah satu tanaman hiasan yang popular yang boleh ditanam di dalam rumah. Tumbuhan ini dapat menyaring lima toksin berbahaya di udara, iaitu benzena, formaldehid, trikloretilena, xilena, dan amonia.

Tumbuhan dengan bunga yang indah bukan sahaja membersihkan udara, tetapi juga memperindah bilik tidur anda. Bunga bakung damai berkembang di kawasan cahaya rendah. Menempatkannya di dalam bilik adalah pilihan yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found