10 Cara Membuat Suara Cantik dengan Menjaga Vokal Anda Sihat |

Adakah anda tahu bahawa suara merdu sebenarnya bergantung pada kesihatan pita suara? Ya, apabila pita suara anda sihat, anda dapat melatih vokal anda secara berkala untuk mendapatkan kualiti yang diinginkan. Jadi, bagaimana anda dapat mendengar suara merdu dan tenang? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Cara membuat suara merdu dengan menjaga pita suara

Getaran pita suara, yang merupakan dua jalur tisu otot licin di laring, bertanggungjawab untuk menghasilkan suara anda.

Laring terletak di antara pangkal lidah dan bahagian atas trakea. Trakea adalah pintu masuk ke paru-paru.

Nah, suara memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian, dari bercakap, berkomunikasi, hingga menyanyi.

Maksudnya, kualiti suara juga ditentukan oleh kesihatan pita suara. Jadi, salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan suara anda merdu adalah dengan menjaga pita suara anda.

Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan pita suara anda agar suara anda merdu:

1. Ketahui gejala gangguan pita suara

Cara pertama untuk menjaga pita suara anda untuk mengeluarkan suara yang baik adalah dengan memahami keadaan badan anda sendiri.

Contohnya, suara serak anda mungkin merupakan gejala keadaan sederhana, seperti alergi, atau keadaan serius, seperti barah laring.

Sekiranya gejala ini berlanjutan lebih dari beberapa minggu, jangan berlengah untuk segera berjumpa doktor.

2. Berhenti merokok

Tembakau, nikotin, bahan kimia lain dalam rokok, dan panas yang terhirup boleh menyebabkan keradangan dan pembengkakan pita suara.

Bukan hanya itu, bahaya merokok juga berisiko menyebabkan barah mulut, barah hidung, barah tekak, dan barah paru-paru.

Oleh itu, berhenti merokok adalah keputusan yang tepat dalam menjaga kesihatan suara anda dan juga kesihatan anda secara keseluruhan sebagai salah satu cara untuk menjadikan suara anda merdu.

Selain berhenti merokok, anda juga perlu menghindari asap rokok, atau menjadi perokok pasif, dengan menjauhi perokok.

3. Berhenti minum alkohol

Sekiranya anda ingin mengeluarkan suara yang bagus, perkara lain yang boleh anda lakukan ialah mengurangkan atau berhenti minum alkohol.

Tanpa sebab, kesan penyahhidratan alkohol dan kafein dapat mempengaruhi pita suara anda. Alkohol juga boleh merengsakan selaput lendir yang melapisi kerongkong.

Untuk mengelakkan kerosakan pita suara anda, minum secawan air setelah minum secawan kopi atau alkohol.

4. Turunkan kelantangan suara anda ketika bercakap

Cara lain untuk menjaga pita suara anda tetap sihat untuk membuat suara merdu adalah dengan mengurangkan kelantangan suara anda semasa berkomunikasi.

Elakkan menjerit atau menjerit dengan kuat kerana ini dapat merenggangkan pita suara anda, yang akhirnya dapat membuat suara anda hilang atau bahkan merosakkannya.

Sekiranya anda harus menjerit, cubalah bersikap singkat. Seterusnya, gunakan suara yang sedikit lebih keras, kemudian kembali ke tahap pengucapan biasa anda.

5. Memanaskan badan

Sebelum anda mengajar, memberi ucapan, atau menyanyi, lakukan peregangan leher dan bahu. Selepas itu, anda boleh bersenandung sebentar atau menggunakan suara anda dari rendah ke tinggi.

Michigan Medicine menyebutkan teknik pemanasan suara yang boleh anda lakukan sebagai cara mengeluarkan suara merdu adalah seperti berikut:

  • Pegang nota / ee / perlahan di F di atas tengah C untuk wanita dan F di bawah tengah C untuk lelaki selama mungkin. Ulangi dua kali.
  • Lepaskan suara secara beransur-ansur dari tahap rendah yang selesa hingga tinggi yang selesa. Ulangi dua kali.
  • Dapatkan suara dari tahap tinggi yang selesa hingga rendah yang selesa. Ulangi dua kali.
  • Bernyanyi hingga skala lima not (C-D-E-F-G). Ulangi dua kali.

6. Pastikan asid perut anda sihat

Hati-hati, asid yang naik dari perut ke kerongkong boleh merosakkan pita suara anda. Oleh itu, pastikan anda mengenali tanda-tanda masalah perut.

Gejala asid perut naik ke kerongkong adalah seperti berikut:

  • pedih ulu hati yang kerap,
  • rasa tidak sedap di mulut pada waktu pagi,
  • kerap kembung atau bersendawa,
  • benjolan di bahagian belakang tekak, dan
  • sering serak.

Oleh itu, anda harus segera menghubungi doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas. Doktor akan membantu mengetahui punca dan memberikan rawatan mengikut keadaan anda.

7. Minum banyak air

Minum banyak air adalah pilihan yang baik untuk melincirkan pita suara anda. Untuk optimum, anda harus minum 6-8 gelas sehari.

Air mempunyai banyak manfaat bukan hanya untuk kesihatan vokal, tetapi juga kesihatan anda secara keseluruhan.

Oleh itu, jika anda ingin membuat suaranya merdu, cubalah kaedah ini.

8. Makan makanan yang sihat

Cara lain untuk membuat suara merdu dengan menjaga pita suara anda tetap sihat adalah memastikan makanan yang anda makan sihat.

Cuba makan termasuklah pelbagai biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran dalam diet harian anda. Makanan ini mengandungi vitamin A, E, dan C.

Klinik Cleveland mengatakan bahawa makanan ini juga membantu menjaga selaput lendir yang membasahi tekak dengan sihat.

9. Elakkan ubat kumur yang mengandungi alkohol

Untuk membuat suara merdu, cara yang perlu anda lakukan adalah mengelakkan penggunaan ubat kumur yang mengandungi alkohol atau bahan kimia berbahaya yang lain.

Sekiranya anda terbiasa menggunakan ubat kumur berasaskan alkohol, hadkan masa anda membilas mulut setiap hari. Anda boleh menggunakan air masin dan bukannya ubat kumur berasaskan alkohol.

10. Gunakan suara anda dengan bijak

Cara seterusnya yang dapat menjaga kesihatan pita suara sehingga menjadikan suara anda merdu adalah dengan menggunakan suara anda dengan bijak.

Dengan kata lain, elakkan menggunakan suara anda secara berlebihan, seperti bercakap atau menyanyi ketika suara anda serak.

Selain yang disebutkan di atas, anda juga dapat melatih vokal anda menjadi profesional atau pakar untuk mendapatkan suara merdu yang anda inginkan.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami masalah atau gejala yang membimbangkan yang berkaitan dengan keadaan anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found