Punca Hipertensi Yang Perlu Anda Ketahui -

Kes tekanan darah tinggi atau darah tinggi terus meningkat dari tahun ke tahun. Data terbaru dari Kementerian Kesihatan Riskesdas menunjukkan bahawa kes hipertensi di negara ini meningkat dari 25.8% pada tahun 2013 kepada 34.1 peratus pada akhir tahun 2018. Walaupun ia terus meningkat, pencegahan hipertensi masih dapat dilakukan. Anda dapat menurunkan risiko menghidap penyakit ini di masa depan dengan mengetahui pelbagai penyebab tekanan darah tinggi atau hipertensi.

Berdasarkan penyebabnya, terdapat dua jenis hipertensi biasa, iaitu hipertensi primer dan hipertensi sekunder. Apa pun penyebabnya, kedua-dua jenis hipertensi ini perlu diperhatikan. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi hipertensi, seperti penyakit jantung atau kegagalan buah pinggang. Sebenarnya, pada wanita, faktor risiko hipertensi meningkat dengan keadaan khas yang mereka alami.

Apakah penyebab hipertensi primer?

Hipertensi primer atau juga disebut hipertensi penting adalah keadaan tekanan darah tinggi tanpa sebab yang jelas. Sebanyak 95 peratus orang yang mempunyai tekanan darah tinggi termasuk dalam kategori ini. Sebilangan besar orang yang mempunyai hipertensi jenis ini tidak akan mengalami gejala tekanan darah tinggi yang ketara.

Hipertensi primer dapat dialami oleh semua peringkat usia, tetapi paling sering terjadi pada usia pertengahan. Punca hipertensi primer tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa faktor genetik yang digabungkan dengan faktor gaya hidup yang tidak sihat boleh menjadi penyebabnya.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyumbang sebagai penyebab hipertensi primer:

1. Terlalu banyak pengambilan garam

Garam tidak semuanya buruk. Namun, kemungkinan garam menyebabkan hipertensi apabila dikonsumsi secara berlebihan.

Pengambilan garam dapat meningkatkan jumlah natrium dalam badan. Lebihan natrium akan menyukarkan ginjal untuk menyingkirkan baki cecair di dalam badan, yang mengakibatkan penumpukan cecair. Akhirnya, penumpukan cecair ini menyebabkan tekanan darah meningkat.

Pengambilan garam yang terlalu banyak juga menyebabkan tekanan tambahan pada dinding arteri. Tekanan tambahan ini menjadikan arteri menebal dan menjadi lebih sempit sehingga tekanan darah meningkat. Akhirnya, arteri akan pecah atau tersumbat. Kerosakan pada arteri ini juga akan menyekat aliran darah ke beberapa organ, seperti jantung dan otak.

Pengambilan garam bukan sahaja berasal dari penambahan garam meja atau garam memasak. Garam atau natrium yang berisiko menyebabkan hipertensi boleh didapati dalam bentuk lain, misalnya dalam makanan yang dibungkus atau makanan segera (makanan segera).

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Human Hypertension menyatakan, mengurangkan bahagian garam (dalam bentuk apa pun) dari 10 gram hingga 6 gram sehari menurunkan risiko tekanan darah tinggi. Mengurangkan garam juga dapat mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 14 persen dan 9 peratus risiko kematian akibat penyakit jantung koronari akibat komplikasi hipertensi.

Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, doktor anda pasti akan meminta anda menjalani diet hipertensi dengan mengurangkan pengambilan garam. Walaupun anda selalu mengambil ubat tekanan darah tinggi, anda masih perlu mengurangkan pengambilan garam untuk mengelakkan komplikasi hipertensi.

2. Tekanan yang kerap

Tekanan boleh menaikkan tekanan darah anda. Ketika tertekan, tubuh melepaskan hormon kortisol dan adrenalin yang boleh menyebabkan peningkatan kadar jantung. Hormon ini juga dapat menyempitkan saluran darah, mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Kesan peningkatan tekanan darah akibat tekanan cenderung bersifat sementara. Pakar sebenarnya tidak pasti bahawa tekanan boleh menyebabkan hipertensi dalam jangka masa panjang. Namun, mengurangkan tekanan dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda sehingga tekanan darah anda dapat dijaga.

Sebabnya, tekanan yang dibiarkan berterusan boleh mencetuskan perubahan gaya hidup yang tidak sihat. Tekanan sering membuat anda "mendambakan" merokok, minum, atau makan berlebihan. Nah, pada akhirnya, perkara-perkara ini adalah penyebab peningkatan tekanan darah dan gejala hipertensi muncul.

Tekanan umumnya berlaku kerana pelbagai perkara, seperti mengenai pekerjaan, keluarga, atau kewangan. Selain itu, tekanan juga boleh berlaku pada seseorang yang kurang tidur. Oleh itu, kurang tidur boleh menyebabkan hipertensi pada seseorang.

3. Malas bergerak

Pergerakan malas alias mager adalah penyebab tekanan darah tinggi atau hipertensi yang sering diremehkan. Denyutan jantung seseorang yang jarang bergerak biasanya cenderung cepat. Ini menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah, yang akhirnya mengakibatkan peningkatan tekanan darah atau hipertensi.

Jadi, jangan membuat alasan bahawa anda tidak mempunyai masa untuk bersenam jika anda ingin mengelakkan tekanan darah tinggi. Mulailah perlahan dengan senaman ringan, tetapi tetap dan teratur, seperti berjalan kaki.

Kegiatan atau senaman fizikal yang kerap telah lama terbukti berkesan dalam menjaga tekanan darah. Pada akhirnya, senaman berkala membantu menjauhkan anda dari penyebab tekanan darah tinggi atau hipertensi.

4. Berat badan berlebihan atau gemuk

Obesiti dan berat badan berlebihan berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Sebenarnya, kedua-dua perkara ini dianggap sebagai penyebab hipertensi yang paling biasa.

Anda dikelaskan sebagai berat badan berlebihan jika indeks jisim badan anda melebihi 23. Walaupun anda tergolong gemuk jika indeks jisim badan anda melebihi 25. Periksa indeks jisim badan anda terlebih dahulu dengan kalkulator BMI di sini. Jumlah BMI anda yang tinggi boleh menjadi petunjuk penyebab hipertensi.

Semakin berat jisim badan anda, semakin banyak darah yang diperlukan untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke semua tisu badan. Ini tentu saja menyebabkan jantung bekerja lebih keras daripada biasa, sehingga lama-kelamaan tekanan darah akan meningkat dan darah tinggi tidak dapat dielakkan.

5. Tabiat merokok

Merokok juga merupakan salah satu penyebab hipertensi atau tekanan darah tinggi yang paling biasa. Rokok terbukti dapat menyebabkan tekanan darah meningkat dengan mendadak setelah debaran pertama. Khususnya, tekanan darah sistolik meningkat hingga 4 mmHg.

Ini kerana kandungan bahan berbahaya di dalamnya, seperti nikotin, boleh merosakkan lapisan dinding arteri. Apabila ini berlaku, arteri akan menyempit dan tekanan darah akan meningkat.

Peningkatan tekanan darah akibat merokok juga boleh menjadi penyebab kerosakan jangka panjang pada saluran darah orang-orang dengan hipertensi. Oleh itu, perokok aktif dengan tekanan darah tinggi berisiko mengalami komplikasi hipertensi, seperti strok, penyakit jantung, dan serangan jantung.

6. Pengambilan alkohol yang berlebihan

Penyebab lain tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah minuman keras (alkohol) atau minuman beralkohol. Menurut Mayo Clinic, minum alkohol terlalu banyak dapat meningkatkan tekanan darah ke tahap yang tidak sihat.

Mengonsumsi lebih dari tiga minuman beralkohol sekaligus dapat meningkatkan tekanan darah buat sementara waktu, tetapi meminumnya berulang kali boleh menyebabkan hipertensi jangka panjang.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengatakan alkohol dapat meningkatkan kadar lemak dalam darah, yang dapat menyebabkan lemak menumpuk di dinding arteri. Apabila ini berlaku, tekanan darah akan meningkat dan juga meningkatkan risiko penyakit lain, seperti serangan jantung, strok, atau gangguan pada organ penting lain.

Lalu, apa yang boleh menjadi penyebab hipertensi sekunder?

Dalam beberapa kes, masalah perubatan lain yang sudah menyerang boleh menjadi penyebab hipertensi atau tekanan darah tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai hipertensi sekunder. Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga berpotensi menjadi penyebab tekanan darah tinggi atau jenis tekanan darah tinggi.

Hipertensi sekunder cenderung muncul secara tiba-tiba dan boleh menyebabkan tekanan darah meningkat lebih tinggi daripada hipertensi primer. Berikut adalah beberapa keadaan dan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi sekunder:

1. Apnea tidur

Kesukaran bernafas semasa tidur, juga dikenali sebagai apnea tidur obstruktif, menyebabkan pernafasan anda berhenti buat sementara waktu. Keadaan ini menyebabkan tubuh mengalami penurunan kadar oksigen dalam darah. Apabila ini berlaku, fungsi jantung dan saluran darah dapat terganggu, sehingga tekanan darah meningkat.

Bukan hanya menyebabkan tekanan darah meningkat, apnea tidur juga meningkatkan risiko anda mengalami serangan jantung, strok, dan degupan jantung yang tidak teratur (berdebar-debar).

2. Masalah buah pinggang

Nampaknya, masalah buah pinggang juga boleh menjadi penyebab tekanan darah tinggi anda. Keadaan ini dikenali sebagai hipertensi buah pinggang. Bagaimana masalah buah pinggang boleh menjadi penyebab hipertensi?

Hipertensi akibat masalah buah pinggang berlaku apabila saluran darah di buah pinggang sempit (stenosis). Apabila buah pinggang anda tidak mendapat cukup darah, mereka menganggap badan anda mengalami dehidrasi. Oleh itu, buah pinggang bertindak balas dengan melepaskan hormon yang mencetuskan tubuh untuk mengekalkan garam dan air di dalam badan.

Keadaan ini menyebabkan pengumpulan cecair berlebihan di saluran darah, sehingga menyebabkan tekanan darah tinggi atau hipertensi.

Penyempitan saluran darah di arteri ginjal biasanya disebabkan oleh aterosklerosis, atau pengerasan arteri. Penyakit ini juga merupakan penyebab biasa serangan jantung dan strok. Walau bagaimanapun, penyebab pengerasan arteri masih belum diketahui.

3. Ketumbuhan kelenjar adrenal

Salah satu penyebab hipertensi lain adalah kelainan pada kelenjar adrenal anda. Kelenjar adrenal adalah organ kecil yang terletak berhampiran buah pinggang anda. Fungsi kelenjar ini adalah untuk menghasilkan aldosteron, epinefrin, dan norepinefrin, yang merupakan hormon yang berperanan dalam mengatur tekanan darah.

Sekiranya terdapat tumor, kelenjar adrenal akan menghasilkan lebih banyak hormon. Peningkatan hormon ini berpotensi menyebabkan tekanan darah anda meningkat, sehingga tekanan darah tinggi dapat terjadi.

Selain itu, anda juga mungkin mengalami tanda dan gejala lain, seperti pening, berpeluh berlebihan, degupan jantung yang lebih cepat, dan lebam mudah di beberapa bahagian badan anda.

4. Gangguan tiroid

Menurut laman web tersebut Doktor Keluarga AmerikaMasalah dengan kelenjar tiroid juga sering dikaitkan sebagai penyebab tekanan darah tinggi atau hipertensi. Kira-kira 3% pesakit dengan tekanan darah tinggi juga mengalami hipotiroidisme.

Bagaimana masalah tiroid boleh menjadi penyebab hipertensi? Jadi, kelenjar tiroid adalah organ yang menghasilkan hormon yang mengatur metabolisme, suhu badan, degupan jantung, berat badan, dan sebagainya.

Hipotiroidisme adalah gangguan di mana kelenjar tidak dapat menghasilkan hormon yang mencukupi untuk tubuh. Bukan hanya hipotiroidisme, pengeluaran hormon berlebihan pada tiroid atau hipertiroidisme juga berpotensi menyebabkan tekanan darah anda menjadi tinggi dan hipertensi muncul.

5. Sejarah diabetes

Penyakit lain yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi adalah diabetes mellitus, yang juga termasuk diabetes jenis 1, jenis 2, dan diabetes kehamilan.

Tubuh seseorang yang menghidap diabetes tidak mempunyai cukup insulin untuk memproses gula di dalam badan, atau insulin di dalam badan tidak normal. Insulin adalah hormon yang membantu tubuh memproses gula dari makanan menjadi tenaga. Sekiranya terdapat masalah dengan insulin, gula tidak dapat diproses oleh sel-sel tubuh, jadi gula akan terkumpul di saluran darah dan berisiko menjadi penyebab hipertensi.

Sekiranya terdapat penumpukan gula dalam darah, kemungkinan komplikasi kesihatan menjadi lebih besar, termasuk penyakit jantung, strok, gangguan ginjal, dan masalah kesihatan lain.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara yang disebutkan di atas, keadaan kesihatan lain yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah:

 • Kecacatan kongenital pada saluran darah.
 • Ubat-ubatan tertentu, seperti pil kawalan kelahiran, selsema, dekongestan, penghilang rasa sakit dan beberapa ubat preskripsi.
 • Dadah haram, seperti kokain dan amfetamin.
 • Kehamilan.

Faktor risiko yang menyebabkan hipertensi atau tekanan darah tinggi

Istilah "faktor risiko" itu sendiri sebenarnya bukan penyebab langsung hipertensi atau tekanan darah tinggi. Faktor risiko adalah tabiat, keadaan, dan perkara serupa yang dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit.

Oleh itu, semakin banyak faktor risiko yang menyebabkan hipertensi yang anda miliki, semakin besar kemungkinan anda mendapat tekanan darah tinggi.

Faktor risiko hipertensi terbahagi kepada dua, iaitu faktor yang tidak dapat diubah dan faktor yang boleh diubah. Beberapa faktor risiko yang tidak dapat dipulihkan untuk hipertensi termasuk:

 • Umur

Seiring bertambahnya usia, saluran darah kita menjadi lebih kaku dan kurang anjal. Akibatnya, tekanan darah juga meningkat. Walaupun tekanan darah tinggi paling kerap berlaku pada orang dewasa, kanak-kanak juga berisiko. Penyebab hipertensi pada kanak-kanak kebanyakannya disebabkan oleh masalah dengan buah pinggang atau jantung. Walau bagaimanapun, beberapa tabiat gaya hidup yang tidak sihat juga dapat meningkatkan risiko hipertensi pada anak-anak.

 • Sejarah keluarga hipertensi

Sekiranya ibu bapa, adik-beradik, atau ahli keluarga anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda lebih berisiko mengalami tekanan darah tinggi.

 • Jantina

Sehingga usia 64 tahun, lelaki lebih mudah terkena tekanan darah tinggi berbanding wanita. Sementara itu, pada usia 65 tahun ke atas, wanita lebih cenderung mengalami tekanan darah tinggi.

 • Perlumbaan

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, orang kulit hitam cenderung lebih cenderung kepada tekanan darah tinggi daripada populasi lain. Selain itu, dilahirkan dengan bangsa atau etnik hitam juga merupakan faktor risiko menghidap darah tinggi pada usia yang lebih muda.

Walaupun faktor risiko hipertensi yang masih boleh diubah termasuk:

 • Obesiti dan berat badan berlebihan.
 • Kurang pergerakan.
 • Diet yang tidak sihat (terlalu banyak kekurangan garam dan kalium).
 • Ketagihan alkohol.
 • Tekanan.
 • Asap.
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti NSAID, pil kawalan kelahiran, ubat sejuk, dan sebagainya.
 • Mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti apnea tidur obstruktif atau diabetes.

Faktor risiko hipertensi khususnya pada wanita

Hipertensi mempengaruhi lelaki dan wanita dengan cara yang berbeza. Pada wanita, ada kemungkinan faktor risiko hipertensi lain yang tidak dimiliki lelaki. Berikut adalah faktor risiko pada wanita yang boleh menyebabkan hipertensi:

 • Penggunaan pil kawalan kelahiran

Satu kajian mendapati bahawa pil kawalan kelahiran mempunyai risiko peningkatan tekanan darah pada wanita, terutama mereka yang kelebihan berat badan, memiliki tekanan darah tinggi pada kehamilan sebelumnya, memiliki riwayat keluarga hipertensi, dan merokok.

 • Kehamilan

Kehamilan boleh menyebabkan hipertensi kehamilan, yang merupakan lonjakan tekanan darah semasa kehamilan. Keadaan ini boleh berlaku dengan cepat, jadi biasa bagi doktor anda untuk memantau tekanan darah anda dengan ketat semasa kehamilan.

 • Menopaus

Semasa menopaus, terdapat perubahan hormon pada tubuh wanita. Perubahan hormon ini dapat menyebabkan kenaikan berat badan, yang dapat menimbulkan risiko tekanan darah Anda.

Walaupun mempunyai faktor risiko tambahan, wanita dapat menghindari tekanan darah tinggi dengan menerapkan gaya hidup yang sihat sebelum menggunakan pil kawalan kelahiran, hamil, dan bahkan sebelum memasuki menopaus.

Recent Posts