Merawat Serviks dengan Ubat Herba dan Gaya Hidup Sihat

Sebilangan besar orang umumnya biasa dengan pembedahan, kemoterapi, terapi radiasi, terapi yang disasarkan, dan imunoterapi sebagai cara untuk merawat barah serviks. Rawatan untuk kanser serviks biasanya dilakukan atas cadangan doktor mengikut keadaan anda. Sebaliknya, terdapat juga penggunaan ubat-ubatan herba yang dapat digabungkan dengan rawatan utama kanser serviks. Namun, bagaimana merawat barah serviks secara semula jadi? Lihat penjelasan berikut, ya.

Cara merawat barah serviks secara semula jadi dengan ubat herba

Selain sifat semula jadi, penggunaan ubat-ubatan herba juga dipercayai dapat melegakan gejala barah serviks. Kerana sifatnya yang membantu melegakan, bagaimana merawat barah serviks secara semula jadi biasanya tidak diberikan sebagai satu rawatan.

Secara amnya, ubat herba yang diberikan untuk barah serviks digunakan bersamaan dengan rawatan utama.

Sebabnya, tidak ada penyelidikan yang benar-benar diuji secara klinikal bahawa tanaman herba dapat berfungsi dengan berkesan sebagai cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi. Umumnya, ubat herba ini hanya dapat sedikit melegakan gejala barah serviks yang dirasakan.

Selain itu, ubat-ubatan herba juga dapat membantu mengekalkan daya tahan tubuh secara keseluruhan semasa proses rawatan utama.

Dilancarkan dari Badan POM Republik Indonesia, ubat-ubatan herba adalah kelas ubat tradisional yang diproses dari ekstrak atau penyaringan bahan semula jadi. Bahan-bahan ini boleh menjadi tanaman perubatan atau mineral.

Berikut adalah beberapa jenis ubat-ubatan herba yang dapat digunakan sebagai cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi berdasarkan penyelidikan.

1. Kunyit putih

Kunyit sinonim dengan rempah memasak kuning. Namun, tanaman ini mempunyai jenis lain, yang disebut kunyit putih.

Seperti namanya, tanaman ini lebih cenderung berwarna putih dengan warna kekuningan. Tumbuhan herba ini dipercayai dapat membantu merawat barah serviks secara semula jadi.

Hampir semua bahagian tanaman kunyit putih dapat dijadikan asas perubatan. Rimpang, daun, dan minyak dapat diproses menjadi bahan asas untuk ubat-ubatan herba yang biasanya digunakan untuk melegakan keadaan yang disebabkan oleh barah serviks.

Petikan dari Jurnal Ilmu Farmasi IndonesiaKunyit putih adalah salah satu dari beberapa jenis ubat-ubatan herba yang sering digunakan sebagai cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi.

2. Jintan hitam

Ubat herba seterusnya yang boleh dimakan sebagai cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi adalah jintan hitam. Jintan hitam mempunyai bentuk seperti butiran dengan ukuran yang agak kecil.

Cara menggunakannya boleh dengan mengambil ekstrak minyak atau ekstrak jintan hitam. Ekstrak jintan hitam diketahui mempunyai aktiviti antikanker di dalamnya.

Bukan hanya itu, jintan hitam juga mengandungi sebatian yang disebut timoquinone. Sebatian Tumoquinone dipercayai dapat membantu membunuh sel barah serviks (Hela), dengan berfungsi seperti apoptosis.

3. Buah mahkota dewa

Cara seterusnya untuk merawat barah serviks secara semula jadi boleh dilakukan dengan memakan mahkota para dewa. Buah ini dicirikan oleh warna merah yang indah. Ekstrak ini dipercayai dapat melegakan simptom barah serviks.

Meskipun secara luas diyakini bahawa ini adalah tanaman beracun, buah yang juga dijuluki sebagai "simalakama" memiliki berbagai manfaat yang baik, termasuk dalam hal mengobati penyakit.

Ekstrak dari buah dengan nama latin Phaleria macrocarpa Ia diketahui mengandungi sebatian lignin, flavonoid, dan tanin.

Ketiga-tiga sebatian ini dianggap berpotensi untuk pengembangan sel-sel barah serviks di dalam badan, kerana aktiviti antikanker mereka.

4. bertemu putih

Mirip dengan saudaranya, iaitu kunyit putih, pertemuan putih yang mempunyai nama Latin Curcuma zedoaria juga boleh menjadi salah satu cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi.

Berdasarkan Ulasan Artikel Mengenai Kegiatan Antikanker Serviks, ada 3 tanaman berbanding. Bermula dari mahkota dewa, buah merah, dan pertemuan putih.

Hasil perbandingan menunjukkan bahawa kunyit putih mengandungi sebatian sitotoksik yang paling kuat dalam menghalang perkembangan sel barah serviks.

Sitotoksik adalah sebatian yang mampu merosakkan sel barah, serta menghalang perkembangan tumor.

5. Selasih

Anda mungkin cukup biasa melihat daun selasih dalam piring sayur segar bersama dengan beberapa sayur-sayuran lain. Tidak hanya enak dan segar, daun selasih juga mempunyai manfaat kesihatan untuk membantu dalam rawatan barah serviks.

Berdasarkan hasil penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Media Farmaseutikal, daun selasih mengandungi ekstrak etanol yang berpotensi menjadi sitotoksik dan apoptotik.

Oleh itu, selasih termasuk dalam salah satu ubat herba yang dapat menghambat perkembangan sel barah serviks. Jadi, selain memakannya sebagai makanan sihat untuk barah serviks, anda juga dapat menggunakannya sebagai cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi.

6. Biji sirsak

Sekiranya sirsak biasanya hanya digunakan untuk dagingnya, sekarang biji sirsak dianggap dapat digunakan sebagai ubat herba untuk pengobatan barah serviks. Ini disebabkan oleh adanya ekstrak etanol dalam biji sirsak. Etanol sendiri diketahui mempunyai sifat antikanker yang tentunya sangat berguna untuk pesakit barah serviks.

Asetogenin berair juga merupakan salah satu sebatian yang terdapat dalam biji sirsak. Kompaun ini dipercayai dapat berfungsi dengan berkesan untuk menghambat dan membunuh sel barah secara selektif.

Secara terperinci, sebatian itu asetogenin annoceous dapat menyerang sel barah dengan tepat dengan melihat keperluan adenosin trifosfat (ATP) badan. Ini kerana ATP berguna sebagai perantara dalam pertukaran tenaga antara sel.

Sel-sel kanser sendiri biasanya memerlukan lebih banyak ATP dalam jumlah yang lebih tinggi daripada sel-sel normal pada umumnya.

Rujuk doktor sebelum mengambil ubat herba barah serviks

Penggunaan ubat herba pada dasarnya hanya sebagai rawatan tambahan. Setakat ini, ubat-ubatan herba belum terbukti dapat menggantikan ubat perubatan untuk barah serviks.

Selebihnya, rawatan utama untuk kanser pangkal rahim mesti berdasarkan cadangan dan tindakan doktor. Sebelum anda menggunakan ubat herba untuk merawat barah serviks, cubalah selalu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sebabnya, menggunakan ubat-ubatan herba tanpa berunding dengan doktor dikhuatiri akan mempengaruhi dan mengganggu proses rawatan utama yang diberikan. Terutama bagi anda yang menjalani rawatan kemoterapi, anda harus mengelakkan menggunakan tanaman herba sekiranya anda belum mendapat persetujuan daripada doktor anda.

Cara merawat barah serviks secara semula jadi dengan gaya hidup

Apabila anda menjalani pengesanan barah serviks dan didiagnosis menghidap barah serviks, selain rawatan dan perawatan penyakit ini, doktor juga akan mengesyorkan perubahan gaya hidup yang lebih sihat. Gaya hidup apa yang harus anda praktikkan sebagai cara untuk merawat barah serviks secara semula jadi?

1. Pilih makanan yang sihat

Salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan barah serviks adalah diet yang tidak sihat. Oleh itu, apabila anda didiagnosis menghidap barah pangkal rahim, wajib mengelakkan pelbagai makanan yang berpotensi memperburuk keadaan kesihatan.

Rawatan barah boleh mempengaruhi selera makan anda dan mengurangkan selera makan anda. Sekiranya rawatan barah menyebabkan anda kehilangan banyak berat badan, berbincanglah dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai cara menjaga berat badan anda stabil.

Mula minum antioksidan (vitamin A, C, dan E), karbohidrat, lemak sihat, protein, vitamin dan mineral, dan air dengan kerap. Sayuran dan buah adalah sumber vitamin dan mineral yang baik.

Makan makanan yang sesuai dengan keadaan anda, dapat membantu berat badan anda tetap stabil selepas rawatan. Bukan hanya itu, diet yang sihat juga harus diamalkan walaupun penyakit ini tidak didiagnosis sebagai pencegahan barah serviks.

2. Seimbangkan rehat dan senaman

Semasa menjalani rawatan barah, anda mungkin mudah letih. Oleh itu, anda perlu mengimbangkan aktiviti dan rehat. Sekiranya anda merasa letih untuk jangka masa panjang, berjumpa doktor dengan segera.

Keletihan ini sering menyebabkan pesakit barah tidak mempunyai cukup tenaga untuk bergerak apatah lagi bersenam. Latihan yang betul dapat membantu mengurangkan keletihan dan kemurungan.

Sekiranya anda ingin bersenam, berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis dan intensiti aktiviti fizikal yang sesuai dengan keadaan anda. Berjalan santai selama 30 minit secara berkala dapat membuat perbezaan yang ketara. Perubahan gaya hidup ini juga akan membantu meningkatkan kualiti hidup anda.

3. Pertimbangkan aktiviti kontraseptif dan intim selain daripada hubungan seks

Kemoterapi boleh menyebabkan kekeringan faraj dan penurunan libido. Terapi radiasi malah boleh merosakkan ovari anda dan mengubah lapisan faraj. Itulah sebabnya anda perlu membincangkan hal ini dengan pasukan perubatan dan terutama dengan pasangan anda. Anda dan pasangan anda perlu memikirkan aktiviti intim yang lain untuk memastikan anda berdua sentiasa dekat dalam masa-masa sukar ini.

Sekiranya anda tidak pernah menjalani histerektomi dan menjalani radiasi atau kemoterapi, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan alat kawalan kelahiran.

Adalah wajar untuk mengelakkan kehamilan dalam tempoh rawatan kerana rawatan untuk pesakit barah serviks berbahaya bagi bayi dalam kandungan. Walaupun radiasi dan kemoterapi dapat menurunkan kesuburan, ini tidak bermakna anda tidak akan hamil sama sekali.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found