Penyebab Leukemia dan Pelbagai Faktor Risiko -

Leukemia adalah salah satu jenis barah darah yang paling biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah serius dalam badan, seperti anemia, pendarahan, jangkitan, atau bahkan kematian. Walaupun kelihatan menakutkan, pencegahan leukemia masih dapat dilakukan dengan menghindari pelbagai penyebab dan faktor risiko penyakit ini. Oleh itu, apakah penyebab dan faktor risiko leukemia?

Penyebab leukemia

Kanser leukemia adalah sel barah yang terdapat di dalam darah dan sumsum tulang. Leukemia biasanya terjadi kerana pengeluaran sel darah putih yang tidak normal (sel barah) terlalu banyak, sehingga mengganggu fungsi sel darah putih normal untuk melawan jangkitan.

Sel-sel barah ini juga mengganggu kemampuan sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah merah dan trombosit yang cukup untuk tubuh, sehingga penderita mungkin mengalami berbagai gejala leukemia, seperti anemia atau pendarahan.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, penyebab leukemia atau sel barah adalah perubahan atau mutasi DNA dalam sel darah, yang disebut leukosit. Mutasi DNA ini menyebabkan sel darah putih tumbuh dan membahagi lebih cepat daripada biasa dan tidak terkawal.

Sel-sel ini juga terus hidup walaupun sel normal akan mati satu hari dan diganti dengan sel normal baru. Seiring waktu, sel darah putih yang tidak normal ini akan menggantikan kehadiran sel yang sihat di sumsum tulang, termasuk sel darah putih normal, sel darah merah, dan platelet.

Sebagai tambahan kepada mutasi DNA, para saintis mendapati perubahan kromosom pada pesakit dengan satu jenis leukemia, yaitu leukemia myeloid kronik (CML) atau leukemia myeloid kronik, yang mungkin menjadi penyebab leukemia. Sebabnya, kebanyakan pesakit dengan CML mempunyai kromosom yang tidak normal, yang disebut kromosom Philadelphia.

Kromosom Philadelphia menjadikan sel menghasilkan protein yang disebut tirosin kinase, yang mendorong sel leukemia tumbuh dan membiak.

Namun, hingga kini, penyebab mutasi DNA dan kelainan lain dalam sel darah juga masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa faktor dipercayai dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukemia.

Apakah faktor risiko leukemia?

Beberapa faktor dipercayai dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukemia. Faktor-faktor ini, iaitu:

1. Semakin meningkat usia

Leukemia memang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, leukemia lebih kerap dijumpai pada orang tua, iaitu lebih dari 65 tahun, terutama pada jenis leukemia myeloid akut (AML), leukemia limfositik kronik (CLL), atau leukemia myeloid kronik (CML).

Oleh itu, risiko penyakit ini dapat meningkat seiring bertambahnya usia. Jenis leukemia limfoblastik akut (SEMUA) biasanya dijumpai pada kanak-kanak atau mereka yang berumur di bawah 20 tahun.

2. Jantina lelaki

Leukemia lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Oleh itu, lelaki lebih berisiko terkena leukemia.

3. Rawatan barah sebelumnya

Rawatan barah, seperti radioterapi dan kemoterapi, boleh menyebabkan perubahan atau mutasi pada DNA, yang kemudian dapat menyebabkan kanker lain, seperti leukemia. Jenis leukemia AML juga sering dikaitkan dengan rawatan pelbagai jenis barah, seperti limfoma, leukemia SEMUA, dan jenis barah ganas lain, seperti barah payudara dan barah ovari.

4. Pendedahan kepada sinaran

Seseorang yang terdedah kepada tahap radiasi yang tinggi, seperti dari letupan bom atom, bekerja di kilang senjata atom, atau kecelakaan reaktor nuklear, berisiko tinggi mengalami leukemia.

5. Pendedahan kepada bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia tertentu, seperti benzena, juga boleh menjadi faktor leukemia. Benzena adalah bahan kimia yang terdapat dalam petrol atau digunakan dalam industri kimia, seperti untuk pembuatan plastik, getah, pewarna, racun perosak, ubat-ubatan, dan detergen.

Selain benzena, pendedahan berterusan terhadap bahan kimia formaldehid juga dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukemia. Formaldehid biasanya terdapat dalam bahan binaan dan banyak produk rumah tangga, seperti sabun, syampu, dan produk pembersih.

6. Tabiat merokok

Rokok mengandungi pelbagai bahan kimia yang boleh menyebabkan barah, termasuk leukemia. Penyelidik menganggarkan bahawa kira-kira 20 peratus kes leukemia AML dikaitkan dengan merokok.

7. Gangguan genetik

Gangguan genetik juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami leukemia. Beberapa gangguan atau gangguan genetik ini, iaitu: sindrom down, Sindrom Klinefelter, sindrom Schwachman-Diamond, atau beberapa gangguan genetik yang jarang berlaku, seperti anemia Fanconi, ataxia-telangiecstasia, dan sindrom Bloom.

8. Gangguan darah

Beberapa gangguan darah lain juga boleh menjadi penyebab leukemia jenis tertentu. Sebagai contoh, satu jenis gangguan myeloproliferative, iaitu polycythemia vera, dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukemia AML.

9. Sejarah keluarga

Sebilangan besar leukemia bukanlah penyakit yang boleh diwarisi dan tidak dikaitkan dengan sejarah keluarga. Namun, seseorang yang mempunyai ibu bapa, anak, atau saudara kandung dengan riwayat leukemia CLL, berisiko hingga empat kali ganda terkena penyakit yang sama. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan leukemia tidak mempunyai keluarga dengan penyakit yang sama.

Recent Posts