Kelebihan Susu Rendah Lemak ini untuk Darah Tinggi •

Selain mengambil ubat tekanan darah tinggi, penghidap hipertensi harus menjaga gaya hidup yang sihat. Salah satunya, bijak memilih susu untuk memenuhi keperluan pemakanan setiap hari. Dari pelbagai jenis susu, jenis susu rendah lemak (susu rendah lemak) paling sesuai untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Betul, apa faedah susu ini untuk penghidap darah tinggi? Adakah terdapat risiko tertentu sekiranya memakan susu ini? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut!

Apa itu susu rendah lemak?

Menjalani diet sihat untuk darah tinggi adalah sebahagian daripada rawatan untuk pesakit tekanan darah tinggi. Ini kerana bergantung pada ubat untuk menjaga tekanan darah tetap sukar tanpa menjaga diet yang sihat. Sebabnya, pengambilan makanan dan minuman yang mempengaruhi tekanan darah setiap hari. Itulah sebabnya, rawatan dan pembatasan makanan dan minuman mesti dilakukan secara serentak oleh pesakit.

Laman web kesihatan Mayo Clinic menyatakan bahawa biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu rendah lemak adalah jenis makanan yang disyorkan dalam diet untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Diet ini dikenali sebagai diet DASH (Pendekatan Diet untuk Menghentikan Hipertensi).

Nah, susu rendah lemak adalah susu dengan kandungan lemak berkurang, jadi jumlah kalori dalam susu lebih rendah. Jenis susu ini berbeza dengan susu keseluruhan atau anda tahu juga sebagai susu krim penuh, yang kandungan lemaknya tidak dikurangkan semasa pemprosesan. Ia juga berbeza dengan susu skim (susu tanpa lemak) atau susu yang dibungkus tanpa lemak di dalamnya.

Kebaikan dan kekurangan susu rendah lemak untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Minum susu boleh memberi faedah, tetapi ada juga kekurangannya. Dengan lebih terperinci, mari kita bincangkan kebaikan dan keburukan susu rendah lemak berikut.

Kebaikan susu rendah lemak untuk orang yang menghidap darah tinggi

Kebanyakan orang hanya tahu bahawa susu rendah lemak mengandungi kalsium yang baik untuk penghidap darah tinggi. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien lebih daripada itu.

Ahli diet dari Universiti Utah, Staci Nix McIntosh, menegaskan bahawa segelas susu menyediakan kalsium, magnesium, kalium yang membantu menurunkan dan mengekalkan tekanan darah normal.

Untuk menjadi jelas, mari kita bincangkan satu demi satu faedah pemakanan susu rendah lemak untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

  • Menjaga fungsi saluran darah

Tahap kalium normal dalam badan sangat penting untuk mengekalkan fungsi otot, termasuk mengendurkan dinding saluran darah. Sekiranya saluran darah anda berfungsi dengan baik, tekanan darah dapat kembali ke tahap normal dengan mudah. Tahap kalium dalam badan juga penting untuk melakukan isyarat elektrik dalam sistem saraf, termasuk jantung, sehingga menjaga tekanan darah tetap stabil dan kadar jantung normal.

Di samping itu, kelebihan kalsium dalam susu pada tekanan darah akan membantu saluran darah mengencangkan dan mengendur jika diperlukan.

  • Mengatur tekanan darah ke fungsi otot dan saraf

Nutrien ini mengatur pelbagai sistem dalam tubuh anda, seperti tekanan darah, kadar gula darah, fungsi otot dan saraf. Sama seperti kalium, tubuh memerlukan magnesium untuk mengekalkan kelenturan saluran darah sehingga membantu mengawal tekanan darah agar tetap normal.

  • Menghalang kenaikan berat badan yang berlebihan

Sebagai tambahan kepada kandungan nutriennya, susu rendah lemak disarankan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi kerana kandungan lemaknya yang rendah. Sebabnya adalah kerana pengambilan lemak yang tinggi dapat memberikan manfaat yang optimum, sehingga dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan. Nah, berat badan yang berlebihan ini kemudiannya dapat meningkatkan tekanan darah.

Supaya tekanan darah dapat dikendalikan dengan baik, orang yang menderita hipertensi perlu menjaga berat badan mereka tetap stabil dengan mengurangi pengambilan makanan berlemak, termasuk memilih susu rendah lemak.

Kekurangan susu rendah lemak bagi penghidap hipertensi

Walaupun menjadi pilihan, susu rendah lemak mengandungi kalsium lebih rendah daripada susu krim penuh. Sekiranya anda bergantung pada pemenuhan pengambilan kalsium anda hanya dengan susu ini, keperluan anda mungkin tidak dapat dipenuhi. Sebenarnya, keperluan pemakanan mereka akan meningkat seiring bertambahnya usia.

Mengikut kadar kecukupan pemakanan, pengambilan kalsium sehari dari usia 19 tahun hingga 80 tahun ke atas meningkat, dari 1000 mg hingga 1200 mg.

Berapa banyak pengambilan susu rendah lemak untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi?

Tidak ada peraturan standard mengenai berapa banyak dan susu rendah lemak yang selamat untuk penghidap hipertensi.

Walau bagaimanapun, Garis Panduan Diet untuk orang Amerika mengatakan bahawa orang dewasa boleh minum 3 cawan susu setiap hari, bersamaan dengan 732 ml susu.

Anda boleh membahagikan masa untuk minum susu, iaitu pada waktu pagi sebagai sarapan, makanan ringan petang atau malam, dan pada waktu malam sebelum tidur. Selain memenuhi keperluan kalsium, minum susu pada waktu yang tepat juga dapat menjadi tenaga tambahan bagi anda untuk menjalankan aktiviti.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found