7 Khasiat Epal yang Menakjubkan untuk Tubuh Anda -

Epal adalah salah satu buah yang paling popular di seluruh dunia. Pelbagai kajian bersetuju bahawa epal mempunyai banyak faedah yang luar biasa untuk tubuh. Benarkah buah ini dapat mencegah pelbagai penyakit? Lihat penjelasan kandungan untuk faedah epal di bawah.

Kandungan nutrien epal

Pokok epal berasal dari Eropah timur dan Asia barat daya. Setelah tanaman epal merebak ke seluruh dunia, terdapat pelbagai jenis epal yang senang dijumpai.

Tidak selalu berwarna merah, ada juga epal yang berwarna hijau atau kekuningan. Rasanya juga berbeza, ada yang manis seperti madu hingga sedikit masam walaupun sudah matang.

Apa pun warna dan rasa, epal masih mempunyai kandungan dan nutrien yang tinggi dan baik untuk tubuh anda.

Dipetik dari Panganku, berikut adalah fakta pemakanan kandungan dalam epal yang dikira setiap 100 gram.

 • Kalori: 58
 • Air: 84.1 gr
 • Protein: 0.3 gr
 • Karbohidrat: 14.9 g
 • Vitamin C: 5 mg
 • Serat: 2.6 g
 • Kalsium: 6 mg
 • Fosforus: 10 mg
 • Natrium: 2 mg
 • Vitamin A: 90 mcg
 • Kalium: 130.0 mg
 • Tembaga: 124.20 mg
 • Vitamin B2: 0.03 mg
 • Zink: 0.3 mg
 • Vitamin B1: 0.04 mg

Manfaat kesihatan epal

Dipetik dari Harvard School of Public Health, anda akan mendapat faedah dan nutrien daripada memakan epal utuh dan segar.

Selain itu, ia juga mengandungi pelbagai kandungan seperti vitamin, mineral, dan antioksidan.

Inilah faedah atau khasiat buah epal yang dapat anda rasakan jika anda memakannya secara berkala.

1. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat atau khasiat pertama epal adalah menjaga dan membantu mencegah risiko penyakit jantung.

Ini kerana mengandungi bahan yang dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Salah satunya ialah adanya sebatian polifenolik yang berfungsi sebagai antioksidan.

Bukan hanya itu, sebatian polifenol dalam bentuk flavonoid epicatechin Ia juga dapat membantu menurunkan tekanan darah dan risiko strok.

Perlu diketahui juga bahawa manfaat polifenol dalam epal adalah pada kulit. Oleh itu, anda tidak perlu mengupas kulit epal semasa anda ingin memakannya.

2. Membantu menurunkan berat badan

Serat dalam epal tidak larut dan larut. Serat larut yang disebut pektin dalam epal berguna untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Ini kerana pektin berfungsi bersama dengan komponen fitonutrien dalam epal untuk mengawal kadar lemak dan kadar gula dalam darah.

Kandungan serat dan air dalam epal tidak hanya menjaga kesihatan pencernaan, tetapi juga membantu anda merasa kenyang lebih cepat sehingga dapat membantu menurunkan berat badan.

Oleh itu, inilah yang menjadikan epal juga berguna untuk membantu mengekalkan keseimbangan dan menurunkan berat badan.

Mempunyai pencernaan yang sihat, kadar lemak dan gula darah yang terkawal, dan berat badan yang ideal dapat mengurangkan risiko anda mengalami penyakit degeneratif di kemudian hari.

3. Kaya dengan antioksidan

Kandungan lain dalam epal adalah beta karoten (vitamin A) yang berguna sebagai sumber antioksidan.

Perlu diketahui juga bahawa beta karoten adalah pigmen tumbuhan yang memberikan warna terang seperti merah, oren, dan kuning.

Kelebihan beta karoten dalam epal adalah membantu mengurangkan dan mencegah tekanan oksidatif dalam badan.

Oleh itu, sebatian antioksidan ini juga dapat membantu melindungi mata dari kehilangan penglihatan, melindungi kulit dari kesan buruk sinar matahari, hingga gangguan kognitif seperti penyakit Alzheimer.

4. Menurunkan risiko diabetes

Dalam satu kajian, terdapat perbincangan mengenai faedah dan khasiat buah epal, iaitu mengurangkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2.

Ini kerana kandungan polifenol dalam epal membantu mencegah kerosakan tisu dan sel beta di pankreas.

Sel beta ini dapat menghasilkan insulin dan sering rosak pada penderita diabetes jenis 2.

Kemudian, kandungan serat dalam epal juga berguna untuk memberi makan bakteria baik dalam usus sehingga dapat membantu melindungi Anda dari diabetes jenis 2.

5. Mencegah berlakunya barah

Warna merah yang menguasai kebanyakan jenis epal berasal dari kandungan antosianin yang mempunyai faedah anti-radang dan antikanker.

Dalam kajian berjudul Anthocyanins and their Role in Cancer Prevention, didapati bahawa fitonutrien dalam epal dapat membantu melindungi tubuh haiwan dari barah paru-paru dan barah usus besar.

Salah satu flavonol yang terdapat pada epal juga dapat mencegah dan mengurangkan risiko barah pankreas.

Kajian lain dalam jurnal akademik Annals of Oncology mendapati bahawa makan secara teratur satu atau lebih epal sehari dapat mengurangkan risiko barah kolorektal sebanyak 20% dan barah payudara sebanyak 18%.

Walaupun begitu, masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk mengesahkan manfaat epal dalam memerangi sel barah.

Anthocyanin juga berperanan menjaga penglihatan yang sihat dan membantu mencegah penurunan fungsi saraf yang disebabkan oleh usia tua.

6. Melawan asma

Antioksidan memainkan peranan penting dalam menjaga tubuh yang sihat, terutama kerana fungsinya untuk menangkis kesan buruk radikal bebas seperti kerosakan sel.

Kandungan antioksidan dalam epal juga berguna untuk melindungi paru-paru dari kerosakan oksidatif, sehingga dapat mengurangkan risiko asma.

Selain itu, kulit epal juga mengandungi flavonoid yang dapat membantu mengatur sistem imun dan mengurangkan keradangan.

Boleh dikatakan bahawa sifat antioksidan dan anti-radang pada epal dapat membantu tubuh mengatur tindak balas imun dan melindungi terhadap reaksi alergi seperti serangan asma.

7. Menjaga kesihatan tulang

Beberapa jenis mineral yang terdapat dalam epal adalah kalium dan besi. Kedua-dua bahan ini berguna untuk mengekalkan ketumpatan dan kekuatan tulang.

Bukan hanya itu, sebatian antioksidan dan anti-radang dalam epal juga berguna untuk mengekalkan dan meningkatkan jisim tulang ketika anda meningkat usia.

Bagaimana cara menyimpan epal dengan betul?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menikmati faedah epal. Walau bagaimanapun, kaedah terbaik untuk mendapatkan nutrien adalah memakan buah secara langsung.

Nah, untuk memastikan epal segar semasa dimakan, ada dua cara menyimpannya yang boleh anda cuba.

 1. Simpan epal di dalam peti sejuk dan pisahkan dari bahan makanan lain untuk mengelakkan masak terlalu cepat. Buahnya akan bertahan selama 1-2 bulan.
 2. Pada suhu bilik, epal akan bertahan selama 1-2 minggu kerana gas etilena akan mempercepat proses pematangan.

Mulai sekarang, mari kita kerap menggunakan epal untuk pelaburan kesihatan anda!

Recent Posts