Punca dan Perkara Migrain yang Boleh Mencetuskan Serangan

Migrain adalah serangan sakit kepala yang melampau dan melemahkan, yang sering didahului atau disertai oleh gangguan deria dan pencernaan. Sekiranya tidak dikawal, serangan ini akan terus berulang, lebih kerap, malah boleh menjadi kronik. Oleh itu, mengetahui apa yang menyebabkan sakit kepala migrain dan pencetus yang membuat anda kerap berulang dapat membantu mengawal penyakit ini.

Apa yang menyebabkan migrain?

Migrain adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling biasa. NHS mengatakan, satu dari lima wanita menderita penyakit ini, sementara kemungkinan pada lelaki adalah satu dari 15 orang.

Walaupun biasa, sehingga kini punca migrain masih belum dapat dipastikan. Kemungkinan migrain disebabkan oleh gangguan neurologi dan perubahan aktiviti otak yang mempengaruhi isyarat saraf, bahan kimia, dan saluran darah di otak.

Menurut Mayo Clinic, perubahan pada batang otak dan interaksinya dengan saraf trigeminal (jalan sakit utama) mungkin terlibat dalam migrain. Selain itu, ketidakseimbangan bahan kimia otak, termasuk serotonin, juga berperanan dalam mengawal kesakitan pada sistem saraf.

Serotonin memainkan banyak peranan dalam tubuh manusia, dan boleh memberi kesan pada saluran darah. Ketika kadar serotonin tinggi, saluran darah menjadi sempit (menyusut), sedangkan ketika kadar serotonin rendah, saluran darah menjadi membesar (bengkak). Bengkak ini kemudian menyebabkan kesakitan pada penghidap migrain.

Selain serotonin, pelepasan bahan kimia prostaglandin juga dikatakan menyebabkan pembengkakan saluran darah di sekitar ujung saraf, menyebabkan rasa sakit pada penderita migrain. Walau bagaimanapun, punca sebenar perubahan aktiviti otak dan bahan kimia ini masih belum diketahui.

Para penyelidik mengesyaki, ada faktor genetik yang boleh mencetuskan migrain. Ini bermaksud bahawa migrain mungkin turun temurun atau mungkin ada gen tertentu yang berlaku dalam keluarga. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran dan gaya hidup juga dikatakan berperanan dalam menyebabkan penyakit ini.

Pelbagai sebab dan pencetus anda sering menghidap migrain

Penyebab migrain yang paling asas itu sendiri belum diketahui. Namun, ada beberapa faktor, baik lingkungan dan gaya hidup, yang dapat memicu berulang serangan migrain. Sekiranya anda tidak mengelakkan faktor-faktor ini, anda akan sering mengalami serangan migrain di kemudian hari.

Namun, perlu diingat, setiap penghidap migrain mungkin mempunyai faktor pencetus yang berbeza. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali faktor-faktor apa yang boleh mencetuskan berulang serangan pada diri anda untuk mencegah migrain pada masa akan datang.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab migrain anda kerap:

1. Perubahan hormon

Perubahan hormon adalah penyebab sakit kepala migrain yang paling biasa, di kiri dan kanan, pada wanita. Ini berlaku ketika wanita memasuki haid mereka kerana perubahan tahap hormon estrogen. Biasanya ini berlaku dua hari sebelum hingga tiga hari selepas haid.

Selain haid, perubahan hormon semasa kehamilan dan memasuki menopaus juga boleh menjadi pencetus migrain pada wanita, dan secara amnya akan bertambah baik setelah menopaus. Kemudian, penggunaan ubat-ubatan yang mengandung hormon, seperti pil kawalan kelahiran atau terapi penggantian hormon, juga berpotensi memperburuk sakit kepala yang anda alami.

2. Perubahan cuaca yang melampau

Tidak ada yang tahu dengan tepat apa yang menyebabkan seseorang mengalami migrain. Walau bagaimanapun, banyak saintis percaya bahawa otak penghidap migrain cenderung lebih sensitif terhadap perubahan cuaca.

Ribut, panas yang berlebihan, suhu yang sangat sejuk, dan perubahan tekanan udara dikatakan menyebabkan serangan migrain pada sesetengah orang. Sebabnya, kelembapan dan haba yang tinggi boleh menyebabkan dehidrasi, yang merupakan pencetus migrain yang lain.

3. Bau bau yang menyengat

Menghidu bau yang aneh, kuat, dan pedas boleh menjadi penyebab migrain pada beberapa orang yang sering berulang. Ini kerana bau ini dapat mengaktifkan reseptor saraf tertentu di saluran hidung yang boleh mencetuskan serangan migrain atau memburukkan lagi yang sudah bermula.

Kira-kira separuh penghidap migrain melaporkan intoleransi terhadap bau semasa serangan. Fenomena ini dikenali sebagai osmophobia dan biasanya hanya dilihat pada penghidap migrain. Wangian, bau makanan yang menyengat seperti durian, petrol, dan asap rokok adalah beberapa sumber bau yang paling biasa yang mencetuskan migrain.

4. Pendedahan cahaya

Bagi banyak pesakit migrain, pancaran atau cahaya adalah musuh. Keadaan ini disebut fotofobia, dan merupakan salah satu kriteria untuk mendiagnosis migrain.

Sumber cahaya yang menyebabkan migrain boleh menjadi cahaya buatan, seperti lampu pendarfluor, lampu strobo, lampu berkelip, lampu hiasan berkelap-kelip, ke sinar matahari yang terik dan pantulannya. Ini menyukarkan penderita untuk menghabiskan masa di luar atau di persekitaran pejabat.

5. Tekanan

Melancarkan Yayasan Migrain Amerika, tekanan adalah pencetus terbesar untuk serangan migrain. Satu kajian menunjukkan bahawa 50-70 peratus orang mengalami sakit kepala dengan lebih mudah ketika mengalami tekanan.

Sebabnya, ketika ditekankan, otak melepaskan sebatian kimia yang menyebabkan perubahan fungsi tubuh, seperti ketegangan otot dan penyempitan saluran darah di otak, yang dapat membuat migrain bertambah buruk. Tekanan itu sendiri boleh datang dari banyak perkara, mulai dari aspek rumah tangga, kehidupan peribadi, hingga pekerjaan. Badan anda juga boleh mengalami tekanan jika anda bersenam terlalu lama atau tidak cukup tidur.

6. Perubahan tabiat tidur

Tidur yang mencukupi dan berkualiti penting untuk menjaga kesihatan badan. Kerana, dengan tidur yang cukup, semua bahagian tubuh, termasuk otak, dapat diperbaharui dan diperbaiki.

Oleh itu, jika anda tidur terlalu sedikit, terlalu banyak, atau jadual tidur anda tidak teratur, termasuk ketika anda terlalu letih, anda akan lebih mudah terkena penyakit, termasuk serangan migrain yang kerap. Perubahan tabiat tidur yang menyebabkan migrain termasuk: jet lag setelah menempuh perjalanan jauh dengan kapal terbang atau tertidur pada waktu pagi.

7. Dehidrasi

Kira-kira satu pertiga dari penderita migrain melaporkan bahawa dehidrasi adalah penyebab serangan mereka berulang. Sebenarnya, sebilangan orang ini mengatakan, walaupun sedikit dehidrasi boleh menjadi jalan cepat untuk sakit kepala.

Ini memang mungkin. Kerana dehidrasi mempengaruhi fungsi badan di semua peringkat. Keadaan ini boleh menyebabkan pening, kekeliruan, malah boleh berlaku kecemasan perubatan. Oleh itu, pengambilan banyak air boleh menjadi salah satu cara mengatasi migrain dalam diri anda.

8. Melangkau makanan

Makanan yang lewat atau terlepas sering menyebabkan penurunan gula dalam darah, yang boleh menjadi pencetus migrain. Ini biasanya berlaku pada kanak-kanak yang masih membesar atau melakukan senaman yang berat. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi penyebab sakit kepala migrain yang kerap berlaku pada orang dewasa.

Secara amnya, jika anda melewatkan sarapan, ini boleh menjadi pencetus migrain pada waktu pagi sebelum tengah hari, sementara makan pada waktu tengah hari boleh mencetuskan serangan pada waktu petang. Namun, jika anda melewatkan makan pada waktu malam, itu boleh menjadi penyebab sakit kepala ketika anda bangun pada keesokan harinya.

9. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Mengambil ubat tertentu juga boleh menjadi faktor migrain anda yang kerap. Oleh itu, jika anda merasakan serangan migrain muncul setelah mengambil ubat tertentu, anda harus segera berjumpa doktor. Namun, secara umum, ubat-ubatan yang sering mencetuskan migrain, iaitu beberapa pil tidur, pil kontraseptif, ubat vasodilator seperti nitrogliserin, kepada kokain dan ganja.

Di samping itu, penggunaan ubat sakit kepala migrain yang berlebihan boleh menyebabkan serangan migrain lebih kerap berlaku. Jadi, anda harus menggunakan ubat ini mengikut dos dan keadaan yang diberikan oleh doktor.

10. Skrin komputer atau telefon bimbit

Bekerja di depan komputer terlalu lama atau bermain di telefon bimbit (WL /HP) boleh menjadi penyebab migrain yang kerap berlaku pada anda. Hal ini diduga disebabkan oleh paparan cahaya atau kerlipan lampu dari skrin telefon dan komputer. Postur yang salah semasa bekerja di komputer atau menggunakan telefon bimbit juga boleh menjadi penyebabnya.

Senarai makanan dan minuman yang boleh menyebabkan atau mencetuskan migrain

Tidak hanya melangkau makanan, makan makanan tertentu boleh mencetuskan migrain. Oleh itu, jika anda mengesyaki anda mengalami serangan migrain setelah makan makanan tertentu, anda harus mengelakkan memakan makanan ini. Berikut adalah beberapa makanan biasa yang boleh menyebabkan migrain:

1. Minuman beralkohol

Alkohol adalah minuman yang sering dilaporkan menjadi pencetus utama serangan migrain. Jenis alkohol tertentu, termasuk wain merah (arak) mengandungi sebatian tertentu yang secara langsung boleh mempengaruhi saluran darah dan mencetuskan pembebasan bahan kimia penyebab migrain.

2. Minuman berkafein

Mengonsumsi minuman berkafein, seperti kopi, teh, atau soda, berlebihan boleh menyebabkan migrain pada beberapa orang. Walau bagaimanapun, sebilangan orang lain benar-benar mendapati bahawa menghentikan pengambilan kafein secara tiba-tiba juga boleh menjadi faktor pencetus. Oleh itu, jika anda sering mengambil kafein, anda harus berhenti minum minuman ini sedikit demi sedikit.

3. Makanan mengandungi MSG

Makanan bungkusan yang mempunyai rasa gurih umumnya mengandungi MSG (monosodium glutamat). Beberapa orang melaporkan bahawa MSG adalah penyebab migrain yang kerap. The American Migraine Foundation menyatakan bahawa 10-15% orang mengalami sakit kepala migrain setelah makan makanan yang mengandungi MSG.

4. Makanan dan minuman yang dipermanis secara buatan

Dalam beberapa kajian mendapati bahawa, beberapa orang mengalami peningkatan frekuensi migrain setelah memakan makanan yang mengandung pemanis buatan, iaitu aspartam, dalam jumlah besar. Walau bagaimanapun, penghidap migrain lain tidak mengalami perkara ini. Kesan pemanis buatan ini mungkin berbeza antara individu.

5. Coklat

Coklat boleh menjadi makanan penyebab migrain, terutama pada orang yang sensitif. Menurut Yayasan Migrain Amerika, coklat adalah pencetus migrain kedua paling umum selepas alkohol, menyumbang 22 peratus. Kandungan phenylethylamine dan kafein dalam coklat boleh menjadi sebab mengapa coklat mencetuskan migrain.

6. Keju

Keju adalah makanan yang mengandungi tiramina dan boleh mencetuskan migrain, terutama bagi mereka yang sensitif terhadap tiramina. Tyramine adalah asid amino yang dapat mencetuskan perubahan saluran darah yang menjadi ciri penghidap migrain. Selain keju, tiram juga terdapat dalam makanan lain, seperti yogurt, kacang, pisang, buah sitrus (jeruk), acar, daging yang disembuhkan, dan ikan asap.

7. Daging yang diproses

Sosej dan ham adalah contoh daging olahan yang boleh menyebabkan migrain. Kandungan nitrat dan nitrit sebagai pengawet dalam daging yang diproses dapat melebarkan saluran darah sehingga dapat memicu migrain pada beberapa orang. Jadi, mungkin tidak semua orang akan mengalami migrain setelah memakan daging yang diproses.

Sebagai tambahan kepada senarai di atas, makanan lain juga dikatakan sebagai pencetus migrain pada beberapa orang, seperti makanan atau minuman yang mempunyai aroma kuat atau pedas, makanan berlemak, dan makanan dan minuman sejuk.

Tetapi perlu diingat, faktor pencetus bagi setiap penghidap migrain boleh berbeza. Untuk mengenal pasti dan mencegah serangan migrain, anda boleh membuat catatan atau senarai bertulis mengenai faktor pencetus, termasuk gejala, tempoh, waktu kejadian, apa yang anda lakukan, dan keadaan persekitaran semasa serangan.

Faktor yang boleh meningkatkan risiko migrain

Migrain boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan atau faktor tertentu yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena migrain. Mempunyai faktor risiko ini tidak semestinya anda menghidap migrain. Sebaliknya, mereka yang tidak mempunyai faktor risiko tidak akan bebas dari penyakit ini. Berikut adalah faktor risiko:

1. Sejarah keluarga

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, para penyelidik mengesyaki faktor genetik boleh dikaitkan dengan penyebab migrain pada seseorang. Yayasan Migrain Amerika mengatakan, jika salah seorang ibu bapa anda mempunyai sejarah migrain, anda berpeluang menghidap 50%. Namun, jika kedua ibu bapa anda mempunyai sejarah penyakit ini, peluang anda dapat meningkat hingga 75 persen.

2. Umur

Migrain adalah penyakit yang boleh menimpa sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih kerap bermula pada remaja atau dewasa muda, kemudian memuncak pada usia 30 tahun. Namun, secara beransur-ansur, penyakit ini mulai membaik dan serangan jarang terjadi pada tahun-tahun berikutnya.

3. Jantina

Migrain adalah penyakit yang lebih kerap berlaku pada wanita. Sebenarnya, wanita dikatakan tiga kali lebih mungkin mengalami sakit kepala migrain daripada lelaki. Migrain pada wanita umumnya dikaitkan dengan perubahan hormon estrogen yang mereka alami semasa haid, memasuki menopaus, dan semasa kehamilan.

4. Keadaan perubatan tertentu

Mempunyai keadaan perubatan tertentu juga dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami migrain. Beberapa keadaan perubatan sering dikaitkan, seperti kemurungan, kegelisahan, gangguan bipolar, gangguan tidur, dan epilepsi.

Bukan hanya itu, gangguan pencernaan juga dikatakan berkait rapat dengan kemungkinan migrain pada seseorang. Dalam kajian yang disebutkan, orang yang sering mengalami gangguan sistem pencernaan berisiko lebih tinggi mengalami migrain daripada mereka yang tidak. Keadaan ini membawa kepada sindrom iritasi usus (IBS) dan penyakit Celiac (intoleransi gluten).

Di samping itu, kanak-kanak dengan sindrom tertentu dan mengalami gejala muntah, pening, dan sakit perut juga boleh mendapat migrain di kemudian hari. Keadaan ini dikenali sebagai sindrom periodik kanak-kanak (sindrom berkala kanak-kanak).

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found