Kit Ujian Gula Darah: Bagaimana Jalur Pengukur Gula Darah Berfungsi

Pemantauan tahap glukosa dengan kit ujian gula darah atau glukometer perlu dilakukan secara berkala untuk pesakit diabetes. Ujian ini dapat dilakukan secara bebas kerana peranti ini senang dibawa ke mana sahaja. Hasil pemeriksaan gula darah menjadi penanda aras diabetes (pesakit kencing manis) untuk mengawal kadar gula darah melalui gaya hidup yang disarankan oleh doktor.

Bagaimana proses pengukuran berlaku dan seberapa tepatnya? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Bagaimana alat sekecil itu dapat memberikan maklumat mengenai kadar gula dalam darah?

Bercakap tentang glukometer, memantau tahap gula dalam darah adalah penting untuk mengetahui sama ada anda telah mencapai sasaran tertentu. Alat ini mempunyai cara kerja yang sistematik dalam memantau tahap gula dalam darah.

Semasa mengukur tahap glukosa darah, anda perlu mengambil sampel darah dengan jarum suntik. Kemudian berikan sampel darah yang mencukupi pada jalur ujian gula darah yang melekat pada glukometer. Apabila dimasukkan ke dalam jalur pengukur, glukosa dalam darah akan bertindak balas dengan enzim yang terdapat pada jalur tersebut.

Tindak balas ini dapat menghasilkan arus elektrik yang disambungkan ke glukometer. Keamatan arus elektrik setara dengan glukosa dalam darah, sehingga hasilnya dapat dikenal pasti.

Seberapa tepat jalur pengukur ini untuk mengukur tahap gula darah anda?

Untuk memantau glukosa dalam darah, anda boleh memilih alat pemeriksaan gula darah yang diperakui Organisasi Antarabangsa untuk Penyeragaman (ISO). Piawaian ISO penting untuk memastikan sama ada monitor gula darah yang anda gunakan cukup dipercayai atau tidak.

Glukometer kini menggunakan sistem ketepatan ISO: 15197: 2013. Melalui standard ini, 95% hasil glukosa ini harus mencapai standard berikut.

  • Hasil ujian glukometer sendiri, untuk kepekatan gula dalam darah kurang dari 100mg / dL, tahap ketepatannya mungkin berbeza dengan ± 15mg / dL dari hasil makmal
  • Hasil ujian glukometer sendiri, melebihi 100 mg / dL, tahap ketepatannya mungkin berbeza ± 15% dari hasil makmal

Namun, kesalahan yang tidak disedari ketika memeriksa gula darah masih mungkin berlaku, sehingga dapat memberikan hasil pemeriksaan yang salah.

Salah satunya adalah tidak membersihkan tangan ketika mengambil sampel darah. Akibatnya, sisa makanan yang mengandungi gula dapat ditambahkan ke dalam sampel darah dan membuat hasilnya tidak tepat.

Penyebab keputusan pembacaan gula darah yang salah

Jalur pengukur juga boleh menjadi penyebab pembacaan keputusan ujian gula darah yang salah. Beberapa penyebabnya termasuk:

  • Jalur ujian yang telah tamat tempoh. Semasa membeli jalur pengukur, biasanya termasuk tarikh luput. Seperti yang dikutip dari HealthCentral, Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit tidak mengesyorkan menggunakan jalur ujian yang telah habis tempoh kerana mereka dapat membuat keputusan ujian darah tidak tepat.
  • Suhu dan kelembapan udara . Beberapa alat ujian gula darah dan jalurnya kadang-kadang memerlukan rawatan khas apabila terkena suhu. Udara yang lembap dan suhu panas atau sejuk yang melampau boleh merosakkan jalur pengukur gula darah sehingga apabila dimasukkan ke dalam glukometer dapat menunjukkan nombor yang salah atau tidak sesuai untuk keadaan anda.

Menyimpan jalur ujian gula darah yang betul

Untuk mengelakkan kesalahan pengukuran gula darah yang disebabkan oleh kerosakan pada jalur pengukur anda, langkah-langkah berikut dapat diikuti untuk menyimpan jalur pengukur atau alat uji gula darah dengan betul:

  • Simpan jalur pengukur di dalam bekas / botol dan pada suhu bilik
  • Jangan simpan di dalam peti sejuk kerana suhu yang melampau boleh merosakkan jalur pengukur
  • Elakkan menyimpan di tempat yang terkena cahaya matahari langsung atau di tempat yang lembap, seperti di bilik mandi
  • Sentiasa tutup bekas jalur apabila tidak digunakan
  • Jangan gunakan jalur yang telah ternoda atau kotor, serpihan, makanan atau cecair
  • Jangan gunakan jalur yang rosak

Bolehkah jalur pengukur digunakan berkali-kali?

Malangnya, ia tidak boleh. Jalur pengukur atau alat ujian gula darah ini boleh guna. Seperti yang dilaporkan oleh laman web Majlis Diabetes, beberapa orang telah berusaha melakukan pengukuran menggunakan jalur pengukur yang telah digunakan.

Hasilnya ialah glukometer tidak dapat membaca sampel darah yang terdapat di jalur ujian lama. Ini kerana jalur pengukur dirancang untuk menampung cukup enzim yang dapat dijalankan untuk satu ujian.

Bukan hanya jalur pengukur, jarum yang digunakan untuk menempelkan jari anda semasa anda ingin mengambil sampel darah ( lancet ) juga boleh guna. Anda mesti membuangnya setelah menggunakannya. Memandangkan ini termasuk dalam sisa perubatan, anda tidak boleh membuangnya secara sembarangan.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found