Cara menghilangkan cegukan secara semula jadi dan menggunakan ubat

Anda pasti mengalami cegukan. Sama ada ketika makan, minum, atau tiba-tiba tanpa alasan yang jelas, cegukan kelihatan tidak diundang. Walaupun boleh hilang dengan sendiri tanpa mengambil ubat, pasti tidak selesa mengalami cegukan. Jadi, apakah kaedah paling berkesan untuk menghilangkan cegukan? Ikuti petua di bawah!

Cara menghilangkan cegukan secara semula jadi dan pantas

Cegukan berlaku apabila terdapat kekejangan di diafragma, otot yang memisahkan rongga dada dan perut. Kekejangan diafragma menyebabkan udara masuk ke paru-paru, menyebabkan injap di esofagus ditutup dengan cepat. Inilah yang mengeluarkan suara hai semasa anda mengalami masalah.

Terdapat banyak penyebab cegukan, mulai dari makan berlebihan, perubahan suhu secara tiba-tiba, keadaan emosi, hingga penyakit tertentu. Cegukan tentu menyebabkan anda berasa tidak selesa dan letih.

Nasib baik, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah untuk menghilangkan cegukan, seperti:

1. Menahan nafas

Menahan nafas telah menjadi salah satu kaedah paling popular untuk menghilangkan cegukan. Caranya mudah, anda boleh menghirup sedalam mungkin dan menahannya selama 10-20 saat, kemudian menghembuskan nafas perlahan.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan teknik pernafasan tertentu. Cuba tarik nafas selama 5 saat dan nafas juga selama 5 saat. Ulangi kedua kaedah sehingga cegukan hilang.

2. Menekan diafragma

Anda juga boleh cuba menghilangkan cegukan dengan menekan diafragma. Diafragma anda terletak di antara perut dan dada anda. Kaedah ini dipercayai dapat membantu diafragma lebih relaks. Namun, elakkan menekan terlalu kuat kerana boleh membawa maut.

3. Tutup hidung anda

Menutup hidung juga merupakan kaedah biasa untuk menghilangkan cegukan. Caranya, tutup hidung sambil minum air sehingga cegukan mereda.

4. Bernafas dengan beg kertas

Sediakan beg kertas kosong yang cukup kuat. Lekatkan leher beg kertas ke mulut dan hidung anda, bukan pada seluruh wajah anda. Pastikan mulut dan hidung anda ditutup dengan beg kertas. Kemudian, tarik nafas ke dalam beg.

Tanpa menyedarinya, lama-kelamaan anda akan menghirup karbon dioksida. Otot diafragma yang telah menguncup akan kembali mengendur. Anda tidak boleh menggunakan beg plastik kerana ia akan melekat pada mulut dan hidung anda semasa anda menarik nafas.

5. Duduk memeluk lutut

Cara lain yang boleh anda cuba untuk menghilangkan cegukan adalah dengan duduk memeluk lutut. Pertama, duduk dengan kaki dibengkokkan. Peluk lutut sambil bersandar ke depan seolah-olah anda akan melengkung.

Pegang kedudukan ini selama kira-kira 2 minit. Posisi ini akan memberi tekanan pada kawasan diafragma sehingga udara yang terperangkap dapat keluar.

6. Minum air atau makan makanan tertentu

Beberapa cara di bawah ini juga dianggap berkesan untuk menghentikan cegukan, seperti:

  • berkumur air sejuk
  • Minum air dengan kedudukan badan yang bengkok
  • Telan sesudu gula
  • Masukkan sedikit cuka ke dalam mulut anda
  • Minum segelas air sejuk perlahan-lahan
  • Minum segelas air suam tanpa berhenti sehingga habis
  • Letakkan sepotong lemon di lidah anda, kemudian menghirupnya seperti gula-gula

Cara menghilangkan cegukan dengan ubat

Secara amnya, cegukan hanya berlangsung dalam waktu yang singkat, atau dapat diselesaikan dalam beberapa minit. Tetapi sebenarnya, cegukan boleh bertahan selama 48 jam atau lebih. Cegukan yang berpanjangan boleh menyebabkan anda merasa letih, kurang tidur, dan menurunkan berat badan.

Sekiranya beberapa kaedah mudah tidak berfungsi untuk cegukan anda, ada baiknya berjumpa dengan doktor anda supaya dia dapat membantu dan memeriksa untuk mengetahui apakah cegukan ini adalah tanda keadaan perubatan lain. Biasanya terdapat beberapa ubat preskripsi yang boleh digunakan untuk menghentikan cegukan, seperti:

1. Klorpromazin

Chlorpromazine adalah satu-satunya ubat yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk merawat cegukan. Ubat ini tergolong dalam kelas antipsikotik, yang lebih biasa diresepkan untuk orang yang mempunyai masalah mental.

Menurut artikel dari Jurnal Amalan Am British, pemberian chlorpromazine sebanyak 25-50 mg dengan suntikan berfungsi dengan berkesan untuk mengatasi 80% kes cegukan berterusan.

2. Anticonvulsants (anticonvulsants)

Cara lain bagi doktor untuk menghilangkan cegukan adalah dengan menetapkan anticonvulsants atau anticonvulsants. Beberapa jenis ubat antikonvulsan yang sering diresepkan oleh doktor adalah gabapentin dan asid valproik.

3. Metoklopramida

Metoclopramide adalah ubat gastroprokinetik yang biasanya diberikan untuk merawat masalah pencernaan. Metoclopramide juga merupakan salah satu ubat yang diresepkan sebagai cara untuk menghilangkan cegukan berterusan pada orang yang menghidap barah atau tumor.

4. Baclofen

Ubat lain yang dapat mengurangkan cegukan adalah baclofen. Doktor biasanya akan menetapkan satu ubat selama beberapa minggu. Selama ini doktor anda dapat meningkatkan dos anda secara beransur-ansur untuk mengatasi cegukan anda. Dos akan diturunkan perlahan sehingga anda boleh berhenti menggunakan ubat tersebut.

Namun, jika anda mengalami cegukan sekali lagi setelah menurunkan dos anda atau menghentikan ubat anda, doktor anda mungkin mengesyorkan untuk meningkatkan dos anda semula atau mengulangi ubat tersebut.

Semua ubat yang digunakan untuk menghilangkan cegukan boleh memberi kesan sampingan. Oleh itu, pastikan anda bertanya kepada doktor mengenai kesan sampingan yang boleh anda alami sebelum memulakan rawatan.

Recent Posts