7 Khasiat Timun Laut, Haiwan Laut Chewy |

Haiwan yang dijuluki sebagai 'timun laut' sering dijumpai di perairan jernih dan cetek. Bukan hanya hidupan laut yang dapat dilihat ketika snorkeling, malah kandungan timun laut menawarkan manfaat kesihatan. Jadi, apa faedah timun laut?

Kandungan timun laut

Timun laut adalah haiwan laut yang berbentuk seperti timun dan bertekstur seperti cacing atau ulat, alias agak lembut. Berita baiknya, hidupan laut ini dapat dimakan dan sering dijadikan ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit.

Manfaat timun laut tentu tidak dapat dipisahkan dari nutrien di dalamnya. Terdapat juga kandungan nutrisi yang diperlukan tubuh dalam timun laut termasuk:

 • Tenaga: 462 kalori
 • Protein: 39.1 g
 • Lemak: 32.4 g
 • Karbohidrat: 3.5 g
 • Kalsium: 499 mg
 • Zat besi: 96.4 mg
 • Fosforus: 616 mg
 • Natrium: 315 mg
 • Kalium: 402.5 mg
 • Retinol (vitamin A): 2 mcg
 • Jumlah Karotenoid: 144 mcg
 • Tiamin (vitamin B1): 1.37 mg
 • Niacin: 5.3 mg

Khasiat timun laut

Walaupun rasa daging timun laut agak hambar, terdapat banyak nutrien di dalamnya yang berkhasiat untuk kesihatan tubuh. Anda boleh memakan haiwan laut ini dengan mengeringkan atau menggoreng. Anda juga boleh mencuba memakannya secara mentah.

Sebelum mencubanya, pertimbangkan pelbagai faedah timun laut yang perlu anda ketahui. Di bawah ini adalah beberapa siri khasiat timun laut yang pastinya amat disesalkan.

1. Membantu melawan sel barah

Salah satu faedah timun laut yang paling popular adalah membantu melawan sel barah. Kerana haiwan laut ini mengandung zat yang disebut sitotoksin, yang merupakan sebatian yang terbukti dapat melawan sel barah.

Ini terbukti melalui penyelidikan makmal yang diterbitkan di Surat kimia bioorganik & perubatan . Para penyelidik menemui bahan sitotoksik, lebih khusus Ds-echinoidea, yang dapat mengurangkan penyebaran dan pertumbuhan sel barah.

Walaupun begitu, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat keberkesanan dan kesan sampingan timun laut sebagai rawatan barah.

Baris Makanan yang Berpotensi Mencegah Kanser

2. Mengatasi masalah gusi

Tidak hanya melawan sel barah, timun laut juga bermanfaat untuk kesihatan gusi. Walaupun khasiat timun laut ini tidak diperoleh apabila dimakan secara langsung, anda boleh mendapatkan faedahnya melalui ekstraknya.

Ekstrak timun laut telah lama dipercayai mempunyai sifat anti-mikroba yang dapat mencegah dan merawat jangkitan bakteria, kulat dan patogenik lain. Sebenarnya, kepercayaan ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Dadah Laut .

Pakar dari kajian ini melaporkan bahawa timun laut berpotensi berkesan untuk mencegah sariawan. Thrush adalah masalah gusi yang sering terjadi akibat jangkitan kulat Candida albicans.

Lapan peserta yang terlibat dalam kajian ini diberi jeli yang mengandungi ekstrak timun laut Jepun. Sementara itu, sembilan lagi mengambil jeli plasebo.

Hasilnya, kumpulan yang menerima timun laut Jepun mendapat C. albicans kurang daripada yang diberi plasebo.

3. Meningkatkan daya tahan

Sebagai sumber kandungan protein yang baik, pengambilan timun laut boleh menjadi alternatif untuk meningkatkan daya tahan. Bagaimana tidak, protein adalah nutrien yang diperlukan untuk metabolisme dan kesihatan tubuh untuk:

 • membaiki sel,
 • menghasilkan enzim dan hormon untuk mengekalkan fungsi sel dan organ,
 • membina sel dan tisu di dalam badan, juga
 • membaiki sel badan yang rosak.

Apabila badan kekurangan protein, pertumbuhan akan terhenti dan jisim otot akan berkurang. Akibatnya, sistem kekebalan tubuh melemah dan tubuh lebih rentan terhadap penyakit, seperti pernafasan dan penyakit jantung.

Oleh itu, anda boleh mengambil timun laut untuk mengambil faedah protein. Namun, ingatlah untuk memakannya dalam had yang munasabah kerana pengambilan protein yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan masalah kepada kesihatan.

4. Menjaga kesihatan jantung

Sebilangan orang percaya bahawa timun laut mempunyai manfaat untuk kesihatan jantung dengan meningkatkan fungsi metabolik.

Satu kajian di PLoS One menunjukkan bahawa tikus yang diberi timun laut coklat kering mengalami penurunan total dan kolesterol LDL. Kedua-dua jenis kolesterol mempunyai pengaruh besar dalam mengurangkan risiko aterosklerosis.

Sementara itu, timun laut juga menyumbang kepada kesihatan jantung dengan membantu menurunkan tekanan darah. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Dadah Laut.

Kajian mendapati bahawa ekstrak timun laut ikan batu mampu mengurangkan tekanan darah tinggi pada tikus. Sekiranya diberikan dos yang lebih tinggi, kawalan tekanan darah mungkin dilakukan.

Walaupun begitu, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan tahap keberkesanan dan kesan sampingan timun laut pada manusia yang berkaitan dengan tekanan darah.

Makanan Sihat untuk Pesakit Penyakit Jantung, Plus Cara Mengolahnya

5. Meningkatkan kesihatan tulang

Tahukah anda bahawa 100 gram timun laut mengandungi 499 miligram kalsium? Kandungan kalsium yang tinggi dalam timun laut memberikan faedah besar untuk kesihatan tulang.

Anda lihat, badan memerlukan kalsium untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat. Jantung, otot dan saraf anda juga memerlukan mineral ini untuk berfungsi dengan baik.

Oleh sebab itu, anda dapat memperoleh faedah kalsium melalui pengambilan timun laut. Namun, kandungan kalori yang tinggi dalam timun laut memerlukan anda berhati-hati kerana dikhuatiri boleh menyebabkan kesan sampingan.

6. Mencegah kedutan pada kulit

Berkat kandungan protein yang tinggi dalam timun laut, anda dapat memanfaatkan haiwan laut ini sebagai cara untuk mencegah kerutan pada kulit. Penyelidikan dari Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia membuktikan penemuan ini.

Ahli oseanografi ini menemui peptida yang mengandungi kolagen dalam ekstrak timun laut. Kolagen adalah sejenis protein yang berfungsi sebagai tisu penghubung dan memainkan peranan penting dalam pembentukan lapisan kulit.

Jenis protein ini juga dapat digunakan untuk melembutkan tisu kulit dan melindungi kulit dari kerosakan. Walaupun dapat digunakan secara semula jadi untuk menjaga kulit yang sihat, kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanan timun laut pada manusia.

7. Mengurangkan sakit otot selepas bersenam

Timun laut adalah haiwan dengan kandungan fosfor tinggi. Inilah yang menjadikan timun laut mempunyai manfaat untuk kesihatan otot, termasuk mengurangkan sakit otot setelah bersenam.

Fosfor adalah mineral kedua paling banyak di dalam badan, sementara yang pertama adalah kalsium. Tubuh memerlukan fosfor kerana memainkan peranan penting dalam banyak perkara, termasuk:

 • menjaga kesihatan tulang
 • membantu menjana tenaga, dan
 • menggerakkan otot.

Oleh itu, timun laut berpotensi digunakan sebagai alternatif untuk mengurangkan sakit otot kerana fungsi utama yang telah disebutkan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat keberkesanan timun laut terhadap kesakitan otot ini.

Panduan Pemakanan Sukan untuk Atlet dan Anda yang aktif secara fizikal

Petua memproses timun laut

Timun laut memang menawarkan pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh. Walau bagaimanapun, anda hanya dapat memperoleh faedah maksimum dari haiwan laut ini apabila diproses dengan betul.

Berikut adalah beberapa petua untuk memproses timun laut agar berkhasiat untuk badan anda.

 • Pilih timun laut dengan kulit berkilat, lembap, dan tidak berbau.
 • Rebus timun laut dengan herba dan rempah.
 • Masak hingga lembut dan kenyal.
 • Kupas kulit luar dan potong daging setelah dimasak dan disejukkan.
 • Masukkan timun laut ke sup, kentang goreng, atau rebusan.
 • Simpan timun laut yang tidak digunakan di dalam peti sejuk sehingga lima hari.

Anda juga seharusnya tidak hanya makan timun laut, terutama bagi orang yang sudah mempunyai alergi terhadap makanan laut. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts