Memasak Tanpa Goreng, Inilah Alternatif |

Sebilangan orang mungkin merasa kekurangan selesa semasa makan nasi tanpa lauk goreng. Makanan sampingan goreng memang menyelerakan, tetapi sering makan makanan goreng tidak baik untuk kesihatan. Inilah cara lain untuk memasak tanpa menggoreng.

Mengapa makanan goreng berbahaya untuk kesihatan?

Anda sebenarnya boleh makan makanan goreng selagi ia di tahap sederhana. Malangnya, sebilangan orang kadang-kadang tidak menyedari bahawa mereka telah makan makanan goreng berkali-kali sehari.

Perlu diingat bahawa makanan goreng mengandungi lemak dan kolesterol dalam jumlah yang sangat tinggi. Penggunaan secara berkala atau berlebihan menjadikan anda lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan yang disenaraikan di bawah.

1. Obesiti

Satu bahagian makanan goreng boleh menyerap minyak sebanyak 5 mL. Pengambilan makanan goreng yang berlebihan pastinya akan mengumpulkan minyak dan lemak di dalam badan. Kesannya, anda lebih cenderung kepada berat badan berlebihan dan gemuk.

2. Pukulan

Makan lauk goreng beberapa kali seminggu dapat meningkatkan risiko strok. Sebabnya, kandungan lemak jenuh dan lemak trans yang tinggi dalam makanan goreng dapat meningkatkan kadar kolesterol dan mencetuskan penyumbatan arteri.

3. Penyakit jantung koronari

Pengambilan makanan goreng yang tinggi kolesterol dan lemak tepu dapat mencetuskan pembentukan plak arteri yang merupakan permulaan penyakit jantung koronari. Dengan memproses makanan tanpa menggoreng, anda mengurangkan risiko terkena penyakit ini.

4. Diabetes

Diabetes dikaitkan dengan diet tinggi gula dan lemak. Lemak trans dalam makanan goreng dapat membuat gula darah naik secara drastik. Selain itu, lemak yang terkumpul juga menyulitkan kerja hormon insulin dalam mengawal gula darah.

Cara lain untuk memasak tanpa menggoreng

Sumber: Sudu Meja

Sekiranya anda terlalu kerap menggoreng makanan, sudah tiba masanya untuk mencuba sesuatu yang baru. Di bawah ini adalah kaedah memasak alternatif dan penyediaan makanan yang sihat tanpa digoreng dalam minyak.

1. Mengukus

Lauk kukus atau kukus, seperti ikan dan ayam, mempunyai kadar lemak dan kolesterol yang lebih rendah. Selain itu, memasak lauk dengan mengukus juga boleh menjadikan lauk pilihan anda lebih harum.

2. Buat Pepes

Hidangan yang dibuat dari ikan, cendawan, dan tauhu masih boleh terasa enak tanpa perlu digoreng. Caranya, jika makanan ini dengan ramuan dan rempah dibungkus dengan daun pisang. Kukus selama beberapa minit sehingga ikan dimasak menjadi pepes yang sedap.

3. Bacem

Hidangan khas Jawa Tengah ini biasanya menggunakan tempe atau tauhu. Lapis tempe atau tauhu dengan ramuan, rempah, dan gula merah. Rebus daging selama beberapa minit agar rasa meresap, kemudian kukus sebentar sebelum dihidangkan.

4. Membuat rebusan

Stew boleh menjadi alternatif yang lebih baik untuk makanan goreng. Hidangkan daging lembu, ayam, telur, atau tauhu dalam rebusan kicap manis. Jangan lupa menambah kentang atau sayur-sayuran untuk meningkatkan pengambilan serat dan vitamin.

5. Pembakar

Kandungan kalori dan lemak dalam lauk panggang lebih rendah daripada lauk goreng. Oleh itu, cubalah memanggang ayam, itik, daging lembu, atau ikan dari semasa ke semasa di dalam ketuhar. Sebarkan rempah dari madu, cabai, dan lemon agar lebih segar.

Mengapa Membakar Makanan Lebih Sihat daripada Menggoreng?

6. Tumis

Teknik memproses makanan ini serupa dengan menggoreng, tetapi tanpa menggunakan banyak minyak. Memasak dengan menumis biasanya juga lebih pendek sehingga dapat menjaga kualiti kandungan nutrisi, aroma, dan rasa makanan.

7. Mendidih

Anda boleh menggunakan teknik mendidih untuk pelbagai makanan, misalnya, untuk membuat telur rebus untuk sarapan pagi. Dengan teknik ini, anda boleh memasak makanan tanpa penambahan lemak tepu dan kolesterol.

Anda boleh mendapatkan makanan goreng di mana sahaja. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ramai orang merasa sukar untuk mengelakkan makanan ini sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, menggoreng adalah teknik praktikal dan murah.

Satu-satunya cara yang paling mungkin anda lakukan adalah memproses makanan dengan pelbagai teknik. Dengan cara itu, anda boleh mengehadkan pengambilan kolesterol dan lemak tepu sambil perlahan-lahan mengelakkan makanan goreng.

Recent Posts