Berapa kerap menukar pembalut untuk jahitan untuk mengelakkan jangkitan?

Biasanya, selepas pembedahan, akan ada pembalut yang menutupi jahitan anda. Mengubah pembalut jahitan adalah salah satu perkara yang harus anda perhatikan agar parut tidak terinfeksi. Untuk itu, anda perlu memahami apa yang harus dilakukan sebelum menukar pembalut jahitan.

Berapa kerapkah pembalut jahitan harus diubah?

Selain menutup parut, pembalut yang diberikan doktor setelah pembedahan digunakan untuk memastikan jahitan tetap kering dan bebas dari kotoran.

Seperti yang dilaporkan oleh Klinik Cleveland , Pembalut pada jahitan sebenarnya dapat diubah setelah 24-48 jam pembedahan.

Sekiranya terdapat banyak jahitan, doktor anda akan menasihati anda untuk menukar pembalut jahitan dan membersihkannya dua kali sehari.

Apa yang harus dipertimbangkan?

Pembalut jahitan berfungsi untuk mengelakkan parut pembedahan dari habuk yang boleh menyebabkan jangkitan. Oleh sebab itu, anda juga mempunyai kewajipan untuk menjaga kebersihan kawasan pembedahan.

Sekiranya bakteria atau kuman berjaya memasuki jahitan, kemungkinan besar anda akan mendapat jangkitan. Anda juga harus berjumpa doktor untuk menyelesaikan masalah jangkitan.

Untuk mengelakkan jangkitan, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menukar pembalut jahitan.

1. Basuh tangan anda

Tangan yang digunakan untuk memegang pelbagai objek membolehkan kuman berkumpul. Itulah sebabnya mencuci tangan sebelum menukar pembalut jahitan adalah suatu keharusan.

Proses ini dapat diulang. Apabila anda memulakan proses menukar pembalut jahitan, memeriksa jahitan, menggunakan salap, untuk membuka pembalut baru untuk menutupnya lagi.

Pada dasarnya, pastikan tangan anda benar-benar steril. Dengan cara itu, anda dapat mencegah penyebaran bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Lakukan perkara yang sama semasa anda menolong seseorang menukar pembalut yang dijahit.

2. Tanggalkan pembalut dari jahitan

Semasa melepaskan pembalut, cubalah untuk tidak menarik pembalut dari kulit, tetapi menarik kulit dari pembalut. Ini bertujuan untuk mengurangkan kesakitan di kawasan jahitan.

Selain itu, mengganti pelekat dengan pita kertas sangat digalakkan bagi anda yang mempunyai kulit kemerahan setelah menanggalkan pelekat.

Kertas plaster mungkin tidak melekat pada kulit anda dengan ketat, tetapi sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan risiko kerengsaan kulit.

3. Bersihkan lipit dengan sabun

Anda juga perlu membersihkan jahitan. Tidak perlu menggunakan sabun antibakteria, anda hanya perlu membersihkan jahitan dengan sabun dan air.

Ingat, jangan sekali-kali menggosok parut kerana dikhuatiri boleh membuka jahitan. Keringkan dengan menepuk dengan tuala atau kain yang kering dan lembut.

4. Memeriksa jahitan

Setelah mengeringkan jahitan, sudah tiba masanya untuk melihat apakah ada tanda-tanda jangkitan seperti kulit kemerahan di kawasan jahitan. Sekiranya tidak, anda boleh menukar pembalut jahitan.

Sebelum itu, pastikan juga bahawa tidak ada lipit terbuka. Ini bertujuan untuk mencegah kemasukan bakteria dan kuman walaupun ditutupi oleh pembalut. Jangan lupa melakukannya dengan tangan steril.

5. Mengubah pembalut parut jahitan

Setelah memastikan bahawa tangan anda bersih, sudah tiba masanya untuk menukar pembalut jahitan.

Sekiranya terdapat salap yang mesti anda gunakan pada kawasan yang dijahit, lakukan sebelum membalutnya dengan pembalut.

Cuba pasangkan pembalut secara langsung pada jahitan untuk mengelakkan bakteria dan kuman melekat.

Sekiranya terdapat cecair seperti nanah atau darah, anda mungkin memerlukan beberapa lapisan pembalut agar cecair tidak bocor dan membiarkan pembalut tetap kering.

6. Tanggalkan pembalut parut jahitan

Setelah berjaya menukar pembalut jahitan, jangan lupa membuang pembalut bekas di tempatnya yang betul. Ini dilakukan supaya anda tidak dijangkiti cairan yang keluar dari jahitan.

Lebih baik jika anda membalut pembalut bekas dalam plastik sebelum membuangnya ke tong sampah.

7. Basuh tangan anda

Setelah proses menukar pembalut selesai, inilah masanya anda mencuci tangan sekali lagi buat kali terakhir. Tujuannya adalah agar anda bebas daripada kuman dan bakteria.

Mengubah pembalut luka jahitan secara berkala perlu dilakukan dengan berhati-hati agar masalah baru tidak muncul pada parut.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan di kawasan ini, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Recent Posts