Faedah Terapi Gelombang Otak dan Cara Melakukannya •

Adakah anda pernah mendengar terapi gelombang otak? Bentuk terapi ini didakwa dapat membantu meningkatkan fungsi otak dan kemampuan untuk mengurangkan pelbagai gejala penyakit, baik fizikal dan mental. Jadi, adakah itu benar? Apa sebenarnya faedah terapi ini dan bagaimana ia berfungsi?

Apa itu terapi gelombang otak?

Gelombang otak adalah corak aktiviti elektrik yang berlaku di otak. Elemen ini mempunyai peranan penting dalam fungsi otak, termasuk mengatur emosi, pemikiran, dan tingkah laku.

Dalam menjalankan fungsi ini, gelombang otak bertindak sebagai utusan. Ia menjadi medium untuk berbilion sel saraf di otak (neuron) untuk berkomunikasi. Dengan komunikasi ini, otak manusia dapat menjalankan fungsinya sebagai sistem saraf pusat.

Melancarkan dari Terapi Baik, corak gelombang otak dapat berubah mengikut tahap kesedaran dan proses kognitif seseorang. Contohnya, apabila seseorang merasa letih atau melamun, gelombang otak yang lebih perlahan cenderung mendominasi. Sementara itu, semasa mengkaji sesuatu, corak gelombang pantas akan berada di puncak.

Walau bagaimanapun, corak yang berbeza ini perlu berjalan dengan seimbang. Gelombang otak yang tidak seimbang dapat menjadi tanda masalah kesihatan tertentu, termasuk penyakit neurologi atau gangguan mental.

Nah, pada tahap ini terapi gelombang otak boleh memainkan peranan. Jenis terapi ini dapat membantu mewujudkan frekuensi tertentu untuk membetulkan corak gelombang yang tidak seimbang atau aktiviti elektrik di otak.

Sebenarnya, terapi gelombang otak, atau terapi rentak binaural (BBT), adalah teknik rawatan menggunakan gelombang suara. Bentuk terapi ini memainkan dua frekuensi bunyi yang berbeza di setiap telinga untuk membentuk frekuensi bunyi baru.

Cara kerja ini memanfaatkan kecenderungan telinga untuk menerima frekuensi bunyi yang berbeza, tetapi otak menganggapnya sebagai satu suara. Ini difikirkan untuk memudahkan perubahan gelombang otak seseorang.

Apakah jenis terapi gelombang otak?

Secara umum, terdapat lima jenis gelombang otak mengikut frekuensi mereka, yang dapat diukur menggunakan electroencephalography (EEG). Setiap gelombang otak mempunyai ciri dan menggambarkan keadaan mental, aktiviti, dan pemikiran yang berbeza.

Mengetahui klasifikasi gelombang otak dapat membantu anda menentukan jenis terapi gelombang otak yang sesuai dengan keadaan anda. Berikut adalah jenis gelombang otak:

1. Delta

Delta adalah gelombang otak paling perlahan dengan frekuensi 1-4 Hz. Ia biasanya berlaku pada tahap tiga (tidur tanpa mimpi) dan juga dalam meditasi yang mendalam. Gelombang ini juga berperanan dalam proses penyembuhan setelah sakit dan pertumbuhan semula badan.

Gelombang delta yang berlebihan boleh mengakibatkan ketidakupayaan belajar, kesukaran untuk fokus, dan bahkan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD). Keadaan ini juga cenderung berlaku ketika seseorang tidur atau mengalami kecederaan otak. Bentuk terapi gelombang otak dengan rangsangan delta dapat membantu tubuh berehat dan mengurangkan tekanan jangka pendek.

2. Theta

Gelombang theta dengan frekuensi 4-8 Hz juga berlaku semasa berehat dan tidur. Walau bagaimanapun, gelombang ini tidak berperanan dalam tahap tidur terdalam, dan dikaitkan dengan fenomena bermimpi.

Dalam keadaan sedar, gelombang theta yang berlebihan boleh menyebabkan keadaan melamun. Adapun terapi dengan rangsangan theta, ia juga dapat membantu tubuh berehat, seperti melakukan meditasi.

3. Alpha

Alpha adalah gelombang otak dengan frekuensi 8-12 Hz. Gelombang jenis ini akan menguasai otak ketika anda sedang berehat, mempunyai fikiran yang tenang, dan bermeditasi.

Gelombang alfa cenderung tinggi di hemisfera kanan, dan kekurangan alfa di sebelah kanan dikaitkan dengan tingkah laku penarikan sosial dan kemurungan. Sementara itu, apabila alpha melambat dan frekuensi theta meningkat, keadaan ini sering dikaitkan dengan penyakit Parkinson dan penurunan kognitif. Adapun memilih jenis terapi rangsangan alpha dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan mengatasi keadaan perubatan ini.

4. Beta

Beta dengan frekuensi 12-38 Hz adalah gelombang otak yang agak pantas. Gelombang ini menguasai otak ketika Anda berada di tahap kesadaran, kewaspadaan, perhatian, untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Namun, otak yang penuh dengan gelombang alpha secara berterusan tidak baik untuk kesihatan, kerana boleh menyebabkan kesukaran tidur dan menenangkan fikiran. Ia juga sering dikaitkan dengan insomnia dan sakit kepala migrain. Terapi gelombang otak dengan rangsangan beta dapat membantu meningkatkan perhatian, mengurangkan tekanan, melegakan sakit kepala, dan mengurangkan masalah tingkah laku.

5. Gamma

Gamma adalah gelombang otak dengan frekuensi tertinggi, iaitu antara 30-100 Hz. Gelombang gamma yang dominan menunjukkan bahawa anda berada pada tahap kesedaran, tumpuan, dan fungsi kognitif yang tinggi.

Tahap aktiviti gamma yang rendah dikaitkan dengan kesukaran belajar dan ingatan yang terhad, hingga demensia dan penyakit Alzheimer. Sementara itu, aktiviti gamma tinggi dikaitkan dengan kecerdasan intelektual (IQ) yang tinggi, memori yang baik, dan kebahagiaan.

Sebagai tambahan kepada rangsangan satu jenis gelombang, terapi gelombang otak juga dapat diberikan secara gabungan. Sebagai contoh, rangsangan gelombang alpha-beta dapat membantu meningkatkan kemahiran verbal, sementara beta-gamma pada kemahiran aritmetik pada kanak-kanak dengan masalah pembelajaran.

Apakah faedah terapi gelombang otak?

Manfaat terapi ini mungkin berbeza bagi setiap orang, bergantung pada jenis yang dipilih. Tetapi secara umum, inilah faedah yang dapat diperoleh dari terapi gelombang otak:

  • mengurangkan tekanan dan kegelisahan,
  • mengurangkan kesakitan,
  • meningkatkan tumpuan dan tumpuan,
  • mempertajam ingatan,
  • bantu badan berehat,
  • meningkatkan mood,
  • meningkatkan kualiti tidur.

Namun, pelbagai faedah sebenarnya masih belum dapat dipastikan. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Sempadan dalam Neurosains Manusia sebenarnya menyebut, terapi rentak binaural ia tidak mempengaruhi aktiviti otak. Untuk maklumat lebih lanjut, tanyakan kepada doktor atau profesional kesihatan mental anda.

Bagaimana melakukan terapi gelombang otak?

Terapi gelombang otak sebenarnya mudah untuk anda lakukan. Anda hanya duduk dan berehat sambil memakai fon telinga atau fon kepala, kemudian dengar audio atau video khas mengenai rentak binaural.

Anda boleh memilih audio " Pukul Delta Binaural “, “ Pukul Alpha Binaural ", Atau jenis gelombang lain. Pastikan jenis gelombang yang anda pilih sesuai dengan keadaan dan tujuan yang ingin anda capai.

Dengarkan audio selama kira-kira 30 minit sehari atau lebih, bergantung pada keperluan anda. Sekiranya anda bosan mendengar audio, anda juga boleh memilih rentak binaural dalam bentuk muzik. Beberapa muzik dirancang untuk meningkatkan gelombang otak tertentu.

Walaupun begitu, adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor atau profesional kesihatan mental, seperti psikologi atau psikiatri, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Doktor atau profesional kesihatan mental anda akan memeriksa keadaan anda dan menilai keberkesanan terapi gelombang otak pada anda.

Namun, jika hanya untuk berehat atau bersantai dari rutin ketika bersantai, tidak ada salahnya mencuba terapi ini. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukan terapi ini semasa anda bersantai dan tidak melakukan aktiviti untuk mendapatkan faedah maksimum.

Recent Posts