Punca Sciatica dan Cara Menyakitkan untuk Mengatasinya

Otot yang sihat membolehkan anda bergerak dan bergerak dengan bebas. Walau bagaimanapun, penggunaan otot yang berlebihan dan tidak sesuai berpotensi menyebabkan sakit badan dan sakit. Bagaimana rasanya apabila anda mengalami kesakitan dan kesakitan? Ayuh, lihat penjelasan lengkap mengenai salah satu gejala gangguan muskuloskeletal biasa, serta pelbagai petua untuk mengatasinya di bawah.

Sakit dan sakit badan, keadaan kesihatan yang dialami oleh banyak orang

Hampir semua orang pasti mengalami sakit dan sakit badan. Sebenarnya, bukan hanya sekali, mungkin keadaan yang menyerang sistem pergerakan ini sering muncul. Sakit dan sakit boleh berlaku di kawasan tertentu, misalnya di kawasan kaki, hanya tangan, leher sahaja, atau sakit belakang atau pinggang sahaja.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dapat dirasakan di seluruh badan anda, mulai dari ringan hingga parah. Walaupun sakit dan kesakitan dapat hilang sendiri atau hanya berlaku dalam waktu yang singkat, kadang-kadang keadaan ini juga dapat bertahan selama berbulan-bulan.

Secara amnya, sakit dan sakit berkaitan dengan tekanan, penggunaan otot yang berlebihan, atau masalah dengan sistem otot akibat latihan berlebihan atau aktiviti fizikal yang lain. Rasa sakit yang muncul biasanya bermula ketika anda melakukan aktiviti fizikal tertentu, atau tepat setelah anda berhenti melakukannya.

Namun, sakit dan sakit juga boleh menjadi tanda bahawa tubuh anda mengalami keadaan kesihatan tertentu. Contohnya, jangkitan atau penyakit lain yang mempengaruhi tisu penghubung di seluruh badan.

Punca sakit badan

Punca badan anda mengalami kesakitan dan kesakitan pasti berbeza. Sebenarnya, sakit dan kesakitan di kawasan yang berlainan juga mungkin disebabkan oleh perkara yang berbeza. Berikut adalah beberapa keadaan yang mungkin menyebabkan badan anda mengalami kesakitan dan kesakitan:

1. Kecederaan otot

Keseleo atau kecederaan otot yang mempengaruhi tendon atau ligamen, biasanya di kawasan kaki, boleh menjadi penyebab sakit dan sakit. Kecederaan otot ini juga berbeza-beza. Terdapat otot yang hanya diregangkan, tetapi ada juga otot yang terkoyak sebahagian atau sepenuhnya.

Biasanya, keseleo atau keseleo boleh terjadi akibat terjatuh, atau gerakan memutar secara tidak sengaja, atau kecederaan semasa bersukan.

2. Aktiviti fizikal yang berlebihan

Senaman baik untuk kesihatan dan kecergasan. Namun, apabila anda melakukannya secara berlebihan, aktiviti ini berpotensi menyebabkan sakit dan kesakitan.

Ini juga boleh berlaku sekiranya anda melakukan pekerjaan yang memaksa anda melakukan aktiviti fizikal yang berat. Lebih-lebih lagi, jika anda melakukan pergerakan yang sama berulang-ulang kali tanpa variasi dan dilakukan secara melampau.

3. Postur badan yang buruk

Dalam aktiviti seharian, ada aktiviti yang mungkin secara tidak sengaja membuat anda mempunyai kebiasaan melakukan postur tubuh yang buruk. Sebenarnya, tabiat ini boleh menyebabkan tekanan pada otot tertentu, menyebabkan tubuh mengalami sakit dan sakit.

Contohnya, kebiasaan duduk dengan punggung dibengkokkan ke depan, atau kebiasaan hanya berdiri dengan satu kaki, boleh menyebabkan sakit dan sakit. Untuk mengelakkan keadaan ini, adalah penting agar anda selalu melakukan postur yang baik.

4. Tekanan

Tekanan fizikal dan mental, kedua-duanya mencetuskan tekanan pada otot dalam badan, sehingga tanpa menyedarinya, tubuh anda secara tiba-tiba (secara refleks) melindungi tubuh dari kecederaan dan kesakitan.

Ini boleh menyebabkan otot menjadi tegang sehingga terasa sakit dan sakit. Namun, setelah tekanan mereda, perlahan-lahan sakit dan sakit hilang.

5. Kedudukan yang tidak betul semasa melakukan hubungan seks

Salah satu penyebab kesakitan dan kesakitan adalah melakukan hubungan seks, jika kedudukan seks dilakukan dengan salah. Posisi seks yang tidak selesa dapat memberi tekanan pada otot pada bahagian tubuh tertentu, menyebabkan sakit dan kesakitan.

Contohnya, kedudukan seks yang memerlukan anda atau pasangan anda melipat dan membengkokkan badan anda atau menggantung dan mengangkat kaki anda. Selain itu, terlalu lama untuk mempraktikkan gaya seks tertentu, juga dapat membuat tubuh terasa sakit.

6. Masalah kesihatan lain

Selain beberapa penyebab yang telah disebutkan, ada juga masalah kesihatan lain yang dapat menyebabkan sakit dan sakit, termasuk:

  • Hipotiroidisme.
  • Fibromyalgia.
  • Keletihan kronik.
  • Gangguan tidur.
  • Kekejangan otot.
  • Artritis reumatoid.
  • Spondylitis ankylosing.
  • Jangkitan, seperti malaria atau influenza.
  • Penyakit autoimun, seperti myositis dan lupus.

Petua untuk mengatasi sakit dan sakit badan

Walaupun sakit dan kesakitan adalah keadaan biasa yang dialami oleh banyak orang dan boleh hilang dengan sendirinya, itu tidak bermakna anda tidak perlu menghadapi keadaan ini yang sering menyebabkan ketidakselesaan. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anda ingin melegakannya, iaitu:

1. Ambil ubat sakit

Penghilang rasa sakit yang boleh digunakan untuk merawat sakit badan adalah ubat yang dipercayai dengan formula berkesan yang mengandungi ibuprofen dan paracetamol.

Kedua-dua ramuan ubat ini agak ringan dan selamat jika dibandingkan dengan jenis ubat sakit yang lain. Kedua-duanya berfungsi dengan berkesan saling melengkapi dan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang mengadu sakit otot atau sakit badan.

Ubat anti-radang nonsteroid ini bertindak pada reseptor atau saraf deria, di mana mereka menerima rangsangan keradangan (radang), sakit, atau sakit. Sekiranya saraf deria diberi isyarat oleh rangsangan keradangan, ubat-ubatan ini dapat menyekat atau mencegah keradangan untuk mengelakkan rasa sakit terjadi.

Ini berlaku kerana ibuprofen dan parasetamol menghalang enzim siklooksigenasi sehingga dapat mencegah pembentukan prostaglandin. Prostaglandin adalah bahan kimia yang boleh mencetuskan rasa sakit dan sakit di dalam badan.

Penghilang rasa sakit biasanya boleh dibeli di kaunter farmasi. Walau bagaimanapun, biasanya ubat ini tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik sebaik sahaja mengambil ubat ini, segera berjumpa doktor.

2. Regangan otot

Salah satu cara untuk meredakan kesakitan dan kesakitan yang disarankan oleh Doktor Keluarga adalah dengan meregangkan otot anda. Pada prinsipnya, otot yang lebih lentur, semakin kecil kemungkinan untuk menjadi kaku.

Oleh itu, lakukan aktiviti yang dapat melenturkan otot. Walau bagaimanapun, pastikan untuk melakukan aktiviti ini dengan perlahan agar tidak memburukkan lagi rasa sakit, sakit, dan sakit.

Salah satu yang paling mudah dilakukan ialah meregangkan atau meregangkan otot kerana anda boleh melakukannya bila-bila masa dan di mana sahaja. Terutama jika anda cenderung bergerak kurang setiap hari kerana terlalu banyak duduk.

3. Kompres atau rendam dalam air suam

Apabila digunakan untuk kerja berterusan, otot mungkin berada dalam keadaan tertekan. Ia mungkin berlaku tepat ketika anda tidak memindahkannya. Akibatnya, otot menjadi tegang, kaku, dan sakit.

Untuk membantu melegakan atau mengatasi kesakitan dan kesakitan yang timbul akibat daripada ini, anda boleh memampatkan atau merendam dalam air suam. Untuk kompres, anda boleh meletakkan kompres hangat pada bahagian badan yang terasa sakit selama kira-kira 20 minit.

Ini tentu akan berguna untuk mengurangkan kesakitan kerana panas yang meresap ke dalam kulit dapat membantu peredaran darah menjadi lebih lancar, jadi berkesan dalam mengurangkan ketegangan dan tekanan pada otot.

Selain menggunakan kompres hangat, anda juga boleh mandi air suam. Ini lebih kuat kerana boleh mempengaruhi hampir semua otot dalam badan.

4. Berenang

Walaupun bersenam boleh menyebabkan sakit dan sakit, sukan tertentu juga boleh menjadi alternatif untuk melegakannya. Secara amnya, apa-apa jenis senaman, jika dilakukan dengan betul, dapat menolong kesakitan dan kesakitan.

Namun, berenang adalah jenis latihan yang paling berkesan untuk mengurangkan kesakitan jika dilakukan secara berkala. Perkara yang mesti dipertimbangkan ketika berenang adalah pilihan kolam renang.

Lebih baik berenang di kolam renang dalaman untuk mengurangkan pendedahan kepada udara dan angin sejuk, kerana kedua-duanya berpotensi meningkatkan rasa sakit dan sakit.

5. Senaman santai

Tekanan juga boleh menyebabkan badan anda merasa sakit dan tidak selesa. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, latihan relaksasi untuk menghilangkan tekanan boleh menjadi kaedah yang kuat untuk mengatasinya.

Anda boleh memulakan latihan relaksasi ini dengan menarik nafas perlahan-lahan. Kemudian, hembuskan nafas melalui mulut, juga perlahan.

Dengan melakukan latihan ini, anda dapat mewujudkan minda dan perasaan yang lebih tenang. Kemudian, kadar pernafasan juga menjadi lebih lancar dan otot yang tegang juga menjadi lebih santai. Ulangi aktiviti ini sehingga anda berasa lebih baik.

6. Minum banyak air

Badan anda kebanyakannya terdiri daripada air. Oleh itu, penting untuk mendapatkan cecair yang mencukupi setiap hari. Keperluan cecair dapat dipenuhi dengan minum air, minum jus buah segar, atau memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sekiranya anda merasakan keadaan ini, salah satu petua yang sangat disyorkan untuk melegakannya adalah meningkatkan pengambilan cecair anda. Pengambilan air dan mineral dapat menyuburkan otot, sehingga dapat berfungsi dengan normal.

Dengan terus memenuhi keperluan cecair harian anda, anda dapat mengelakkan keadaan ini menjadi lebih teruk.

7. Lakukan terapi atau urut

Salah satu rawatan di rumah yang boleh dilakukan untuk melegakan atau mengatasi keadaan ini adalah urut. Walaupun begitu, urut hanya boleh dilakukan pada bahagian badan tertentu, seperti tangan dan kaki.

Tetapi, jika anda merasa sakit di bahagian bahu dan punggung, elakkan rawatan ini. Bahagian badan yang tidak boleh diurut adalah tulang belakang, bermula dari leher hingga tulang ekor.

Ini kerana anda atau pegawai yang mengurut anda tidak semestinya mengetahui keadaan kesihatan tulang belakang anda. Selalunya amaran ini tidak diendahkan, mengakibatkan pergeseran tulang dan saraf terjepit.

Anda boleh melakukan urutan lembut dengan minyak pati, refleksologi (mengencangkan titik tekanan pada kaki, tangan, dan telinga), urutan shiatsu, atau urut thai.

Semua terapi dan urutan bertujuan untuk merehatkan otot-otot yang kaku, meningkatkan peredaran darah, dan mengurangkan tekanan, sehingga berkesan dalam menghilangkan rasa sakit dan sakit.

8. Rehat

Seperti yang disebutkan di atas, salah satu keadaan yang mungkin menyebabkan anda mengalami sakit dan sakit adalah gangguan tidur. Oleh itu, untuk mengatasi ini, anda dapat meningkatkan rehat, salah satunya adalah tidur.

Apabila anda letih setelah seharian bekerja, anda boleh mengatasinya dengan segera tidur untuk berehat. Maksudnya, jangan terlalu banyak melakukan aktiviti lain ketika sudah tidur dan cuba tidur.

Untuk tidur lebih nyenyak, anda dapat mengatur suhu bilik terlebih dahulu. Jangan biarkan suhu bilik terlalu panas atau terlalu sejuk kerana boleh membangunkan anda di tengah malam.

Pastikan juga untuk mencari kedudukan yang selesa semasa tidur. Sekiranya punggung anda sakit, anda harus tidur di punggung. Anda juga boleh tidur di sebelah anda dengan meletakkan bantal di antara kaki anda.

Recent Posts