Keluar Air mani Walaupun Tidak Diserang, Adakah Berbahaya?

Pernahkah anda mengalami peristiwa yang mengejutkan, iaitu zakar tiba-tiba mengalami ejakulasi? Walaupun anda tidak bernafsu atau memikirkan perkara seksi? Mungkin anda berada di tempat awam, misalnya ketika perjumpaan dengan atasan anda atau semasa temu duga kerja. Ini pasti memalukan dan panik. Untuk memahami mengapa air mani dapat keluar tanpa rangsangan seksual, baca penjelasan berikut.

Bagaimana keluar dari air mani ketika tidak terangsang?

Air mani keluar atau juga dikenali sebagai ejakulasi, biasanya merupakan tanda bahawa anda terangsang atau bahkan mengalami orgasme. Sebabnya, air mani mengandungi sel sperma yang dihasilkan oleh organ seks lelaki untuk membiak.

Namun, pembebasan air mani tidak hanya diatur oleh organ pembiakan seperti zakar dan testis. Otak juga memainkan peranan penting dalam sistem ejakulasi manusia. Ini bermaksud bahawa jika terdapat aktiviti otak tertentu yang cukup kuat, zakar hanya boleh mengalami ejakulasi. Aktiviti otak tidak selalu berbentuk dorongan seksual. Reaksi emosi seperti kegelisahan, panik, dan tekanan juga boleh mencetuskan ejakulasi tanpa timbul.

Memahami hubungan antara kegelisahan dan disfungsi seksual

Ya, kegelisahan boleh menyebabkan keluarnya air mani secara tiba-tiba. Ramai orang mengaku mengalami ini ketika menghadapi peperiksaan sekolah, temu duga kerja, atau ujian memandu. Menurut pakar kesihatan seksual dan mental, kegelisahan berkait rapat dengan disfungsi seksual, seperti gangguan ejakulasi.

Pakar psikiatri dr. Giorgio Corretti menjelaskan bahawa emosi negatif boleh merosakkan sistem saraf di otak, terutama saraf simpatik. Apabila anda cemas, panik, atau tertekan, sistem saraf simpatik anda menjadi hiperaktif. Untuk melegakan hiperaktif ini, saraf secara automatik memerintahkan tubuh untuk mencari "pembebasan", iaitu dengan ejakulasi. Sebabnya, setelah air mani keluar, badan dan otak akan menjadi lebih tenang dan lebih santai kerana reaksi hormon. Malangnya otak anda tidak dapat mengawal reaksi ini kerana ia berlaku dengan cepat.

Inilah sebabnya mengapa biasanya orang yang gugup dan cemas secara berlebihan semasa melakukan seks akan mengalami disfungsi seksual, iaitu ejakulasi dini. Otak yang terlalu cemas akhirnya memerintahkan zakar untuk membuang air mani dengan cepat sehingga aktiviti otak berkurang.

Adakah pembuangan air mani kerana kegelisahan membahayakan kesihatan?

Pada dasarnya, ejakulasi sebagai reaksi emosi terhadap situasi yang tertekan tidak berbahaya. Kecuali sebagai pelepasan air mani, anda juga mengalami gejala serangan kegelisahan ( serangan kegelisahan ) seperti kesukaran bernafas, sakit dada, sakit perut, atau kekejangan otot. Anda harus berjumpa doktor atau ahli terapi untuk menangani serangan kecemasan.

Cara mencegah ejakulasi apabila dilanda kegelisahan

Walaupun ejakulasi ketika cemas tidak mengancam nyawa, kejadian ini pasti membuat anda tidak selesa dan lebih gelisah. Untuk itu, anda boleh mencuba cara berikut agar anda tidak mengalami ejakulasi secara tiba-tiba kerana kegelisahan yang berlebihan.

  • Tarik nafas dalam-dalam . Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung anda, tahan selama dua saat, kemudian hembuskan perlahan-lahan melalui mulut anda. Ulangi sehingga anda berasa lebih santai.
  • Bayangkan suasana yang teduh . Sekiranya anda merasa cemas, tutup mata anda sebentar dan bayangkan suasana yang menenangkan. Contohnya, pemandangan gunung, sawah, tebing sungai, langit cerah, atau di pantai.
  • Memupuk cadangan positif. Kebimbangan atau tekanan memang boleh membuat anda takut. Walau bagaimanapun, cubalah menanamkan cadangan atau kata-kata positif untuk diri anda. Ulangi kata-kata motivasi seperti, "Jangan risau, saya boleh melakukan peperiksaan ini."
  • Fokus pada perkara-perkara kecil . Anda mungkin bimbang tentang keputusan ujian, soalan wawancara kerja, atau penilaian bakal mertua anda. Cukup fokus pada perkara-perkara remeh agar anda tidak terlalu keliru dengan hasil yang tidak dapat anda kendalikan. Contohnya, semasa anda ingin mengambil peperiksaan. Pastikan alat tulis anda berfungsi dengan baik. Semasa menjalani temu duga kerja, periksa semula sama ada dokumen anda lengkap. Apabila anda ingin bertemu dengan mertua masa depan anda, fokus pada jalan untuk sampai ke tempat yang ditentukan, misalnya yang paling bebas lalu lintas.

Recent Posts