Ubat Alahan Semula Jadi Yang Boleh Dijumpai di Dapur Rumah

Setelah alergi meningkat, anda boleh segera mendapatkan ubat untuk merawat simptomnya. Antihistamin atau steroid berkesan sebagai ubat alergi. Namun, anda sebenarnya boleh berjaga-jaga dengan mengambil beberapa ubat dari bahan semula jadi.

Senarai makanan dan bahan semula jadi untuk ubat alergi

Alergi adalah reaksi sistem imun terhadap bahan asing (alergen) yang sebenarnya tidak berbahaya. Apabila tubuh terdedah kepada alergen, sistem kekebalan tubuh melepaskan antibodi dan bahan kimia yang menyebabkan gatal, ruam, bersin, dan gejala alergi lain.

Bahan semula jadi yang dianggap sebagai ubat alergi sebenarnya tidak menghilangkan alergi itu sendiri. Alergi adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan dan bahan semula jadi dapat membantu melegakan gejala.

Bahan dalam bahan semula jadi juga dapat membantu sistem imun menjadi kurang sensitif terhadap alergen. Namun, anda tetap tidak boleh menggunakannya secara berlebihan kerana terdapat juga bahan semula jadi yang alergenik.

Secara umum, berikut adalah bahan dan makanan yang dianggap sebagai ubat alahan semula jadi.

1. Yogurt

Yogurt boleh menjadi antihistamin semula jadi yang kuat berkat kandungan probiotiknya yang tinggi. Laporan penyelidikan 2015 memetik 23 kajian yang bersetuju bahawa probiotik membantu mengurangkan gejala rhinitis alergi.

Antihistamin berfungsi untuk menghentikan tindak balas berlebihan sistem imun terhadap alergen. Dalam kes ini, probiotik yang kaya dengan bakteria baik dapat membantu meredakan tindak balas sistem imun terhadap alergen yang sebelumnya berlebihan.

2. Basuh

Makanan yang kaya dengan vitamin E dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh alergen. Salah satu makanan yang mengandungi vitamin E yang tinggi adalah kuaci (biji bunga matahari).

Antioksidan dalam ubat alergi semula jadi ini juga dapat mencegah kerosakan sel akibat pembebasan histamin yang berlebihan. Walau bagaimanapun, berhati-hati jika anda alah kepada kacang atau biji. Protein dalam ikan keli mungkin serupa dengan apa yang mencetuskan alergi anda.

3. Nanas dan betik

Sekiranya anda alah kepada habuk, tungau, atau alergen lain yang menyebabkan keradangan saluran pernafasan, makan nanas dan betik boleh membantu melegakan gejala. Ini kerana kedua-duanya kaya dengan enzim yang disebut bromelain.

Bromelain mempunyai sifat anti-radang yang kuat. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa enzim ini dapat mengurangkan keparahan gejala asma dengan menghalang reaksi keradangan yang berlaku di dalam badan.

4. Cili, adas dan wasabi

Makanan pedas dan rempah seperti cili, wasabi, dan adas adalah beberapa contoh dekongestan semula jadi. Dalam rawatan perubatan, dekongestan adalah ubat yang dapat melegakan hidung tersumbat atau berair yang merupakan gejala alahan.

Sensasi pedas dari rempah-rempah semula jadi ini dapat merangsang sel-sel dalam sistem pernafasan untuk menghilangkan lendir berlebihan. Akibatnya, hidung juga terasa lebih lega kerana sebahagian besar lendir yang tersumbat keluar.

5. Jambu batu

Jambu batu dikenali sebagai ubat semula jadi untuk merawat gejala alergi seperti gatal dan bersin berkat kandungan vitamin Cnya. Menurut kajian di Jurnal Penyelidikan Antarabangsa, pengambilan vitamin C tambahan membantu melegakan gejala ini.

Walaupun kesannya belum drastik, vitamin C berpotensi untuk mengurangkan pembebasan histamin. Histamin adalah sebatian semula jadi yang dihasilkan oleh sistem imun dan merupakan penyebab gejala yang berlaku semasa reaksi alergi.

6. Bawang dan tomato

Ubat alahan semula jadi juga terdapat di dapur anda, seperti bawang dan tomato. Kedua-duanya kaya dengan bahan semula jadi yang disebut bioflavonoid. Bahan ini adalah antioksidan yang membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan.

Bioflavonoid juga berpotensi untuk menstabilkan sel-sel badan yang bertindak balas secara berlebihan apabila terkena alergen. Oleh itu, cuba tambahkan dua ubat semula jadi ini dalam menu memasak anda untuk merawat gejala alahan seperti bersin, kulit gatal, dan lain-lain.

7. Sayuran berdaun hijau

Sayuran berdaun hijau seperti bayam, kangkung, dan kangkung tinggi magnesium. Magnesium dapat membantu melegakan gejala dengan merehatkan otot saluran pernafasan. Ini berguna untuk mencegah serangan asma yang disebabkan oleh alahan.

8. Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3

Semasa reaksi alergi, badan anda juga mengalami keradangan yang dicirikan oleh pembengkakan dan kemerahan di pelbagai bahagian badan.

Melancarkan kajian di jurnal Alergologi AntarabangsaSifat anti-radang asid lemak omega-3 sangat bermanfaat dalam melegakan simptom asma dan bentuk alahan lain.

Anda boleh mendapatkan asid lemak omega-3 dari sumber di bawah.

  • Ikan berlemak dan pelbagai makanan laut, terutama salmon, mackerel, dan tuna.
  • Kacang dan biji, seperti biji chia, kacang soya, kacang ginjal, dan kacang almond.
  • Minyak sayur, seperti minyak canola, minyak kacang soya, dan minyak alpukat.
  • Makanan yang diperkaya dengan asid lemak atau makanan tambahan omega-3.

9. Spirulina

Spirulina adalah alga biru-hijau yang tumbuh di dalam air. Selain dikenali sebagai makanan super Karena nutrien padat, spirulina juga berpotensi menjadi ubat alergi semula jadi kerana dapat menghambat pelepasan bahan kimia yang menyebabkan gejala alergi.

Pelbagai bahan semula jadi di atas tidak akan menghilangkan alahan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ramuan bermanfaat di dalamnya dapat membantu mengurangkan keparahan gejala.

Perlu juga diingat bahawa ramuan hanya akan bermanfaat jika tidak dikonsumsi secara berlebihan. Seimbangkan dengan bahan makanan lain yang tidak kurang beragam sehingga tubuh mendapat keperluan nutrisi.

Recent Posts